Τις λύσεις στους «γρίφους» της αυριανής αναμέτρησης του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών αναζητούν έως και την τελευταία στροφή πριν από τις κάλπες κόμματα και υποψήφιοι στις μεγάλες μάχες και τα ντέρμπι σε έξι περιφέρειες και στους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας.

Άλλωστε, το αποτέλεσμα θα κρίνει τις εντυπώσεις σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο για ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων «ποντάρουν» όλα τους τα λεφτά στο τελικό σκορ των περιφερειών, που είναι και το μεγάλο στοίχημα της δεύτερης Κυριακής.

Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι το 7-6 υπέρ του, που κρίνεται ως επιτυχία. Στην περίπτωση που προσθέσει ακόμα μία περιφέρεια και διαμορφωθεί το σκορ σε 8-5, θα αποτελέσει μια τεράστια νίκη για την Ιπποκράτους.

Στη Ν.Δ. έχουν θέσει ως στόχο τις έξι περιφέρεις και θα είναι μεγάλη επιτυχία για τη Ρηγίλλης να μπορέσει να γυρίσει το σκορ υπέρ της σε 7-6.

Από τις μάχες της δεύτερης Κυριακής ξεχωρίζουν εκείνες στις περιφέρειες της Αττικής και της Πελοποννήσου, αλλά και οι αμφίρροπες αναμετρήσεις στους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πειραιά.

Ένας από τους μεγάλους «γρίφους», σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Έθνους, κρύβεται στη λέξη αποχή, που στον πρώτο γύρο έφτασε στο 39%. «Γρίφος» για τα μεγάλα κόμματα αποτελεί και η συσπείρωση των ψηφοφόρων τους, αλλά και η στάση των ψηφοφόρων της Αριστεράς, ειδικά σε περιφέρειες όπως η Θεσσαλία και το Β. Αιγαίο, που μπορούν να κρίνουν και το τελικό αποτέλεσμα. «Γρίφο» ακόμη συνιστά και η στάση των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ, μετά τις δηλώσεις «στήριξης» σε υποψηφίους που έκανε ο πρόεδρός του.

Όλες οι παραπάνω παράμετροι θα διαμορφώσουν και τη σύνθεση του εκλογικού σώματος που θα προσέλθει αύριο στις κάλπες και το οποίο θα είναι εκείνο που θα βγάλει τους νικητές.

Τέλος, καθοριστικοί παράγοντες για την τελική έκβαση της μάχης σε κάθε περιφέρεια και δήμο κρίνονται το προφίλ και η απήχηση του υποψηφίου, το έργο του, αν είναι απερχόμενος νομάρχης ή δήμαρχος, αλλά και το πρόγραμμά του σε κάθε περίπτωση.