Μια «ταχεία έναρξη της αποχώρησης των ξένων στρατιωτών και μισθοφόρων» από την Λιβύη «θα έστελνε ένα σημαντικό μήνυμα», τόνισε η Καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο είχε νωρίτερα απόψε τηλεδιάσκεψη. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν οι άτυπες συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη, οι εξελίξεις στη Συρία και η κατάσταση σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορονοϊού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Καγκελαρίας, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να στηρίξουν τη νέα λιβυκή μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά στην προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης του πληθυσμού και στην προετοιμασία εκλογών στο τέλος του έτους. «Η Καγκελάριος υπογράμμισε ότι μια ταχεία έναρξη της αποχώρησης ξένων στρατιωτών και μισθοφόρων θα αποτελούσε σημαντικό μήνυμα», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.
Η Καγκελάριος και ο τούρκος Πρόεδρος τόνισαν ακόμη ότι πρέπει να διατηρηθεί επαρκής πρόσβαση για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Συρίας, ενώ η ‘Ανγκελα Μέρκελ επισήμανε εκ νέου την σημασία εκτεταμένων και πιο εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας.
Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και Λιβύη συζητήθηκαν κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν σήμερα, Τετάρτη, Άνγκελα Μέρκελ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την καγκελάριο της Γερμανίας να ζητά ξεκάθαρα την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Λιβύη, και τον Τούρκο πρόεδρο να προτάσσει από την πλευρά του το μεταναστευτικό καταγγέλλοντας την Ελλάδα για προκλήσεις και ανήθικη συμπεριφορά στο Αιγαίο.
«Ενώπιον» της Άνγκελα Μέρκελ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες, ενώ την ίδια στιγμή επισήμανε ως προς τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ πως δεν πρέπει να χαθεί η «δυναμική» που ανακτήθηκε, βάσει των όσων μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu επικαλούμενο τον Φαχρετίν Αλτούν, εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία θα λειτουργήσουν ευνοϊκά προς περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων Άγκυρας-Βερολίνου.
Ανέφερε, ακόμη, ότι χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις και τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ, είναι απαραίτητο να συζητηθούν τρόποι για να διατηρηθεί η υποστήριξη στο Αφγανιστάν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.