Η δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα δανεικά», αναπαράγεται ευρέως από τα γερμανικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ, τα οποία μεταφέρουν αποσπάσματα από την συνέντευξή του σε κυριακάτικη αθηναϊκή εφημερίδα.
«Με το τέλος του προγράμματος λιτότητας στο τέλος του 2014, η τρόικα θα φύγει», αλλά οι προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν, δήλωσε ο κ. Σαμαράς, όπως μεταφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).
Το dpa επισημαίνει ακόμη ότι ο κ. Σαμαράς απορρίπτει νέες εκλογές, ενώ προσθέτει ότι από το περιβάλλον του πρωθυπουργού εκτιμάται ότι πρόωρες εκλογές σε μια φάση κατά την οποία η Ελλάδα εργάζεται για την έξοδο της από την κρίση, θα είχαν πολύ σοβαρές επιπτώσεις.
Στο ίδιο τηλεγράφημα, το οποίο αναπαράγεται και στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των περιοδικών Stern και Focus, γίνεται ακόμη αναφορά στις εξαγγελίες του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ, αλλά και στην επανάληψη του αιτήματος για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. «Υποσχέθηκε να δημιουργήσει 300.000 θέσεις εργασίας, να αυξήσει τον βασικό μισθό από τα σημερινά 586 ευρώ στα 751 ευρώ και το αφορολόγητο από τις 9.000 ευρώ στις 12.000 ευρώ. Απολυμένοι δημόσιοι υπάλληλοι θα επιστρέψουν στην εργασία τους. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ακόμη μια διεθνή διάσκεψη, η οποία θα αποφασίσει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους», αναφέρει το dpa.
Στην συνέντευξη του Πρωθυπουργού αναφέρεται και ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός n-tv, στην ιστοσελίδα του. «Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί, σύμφωνα με τα λόγια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, νέα οικονομική βοήθεια», αναφέρει ο σταθμός και προσθέτει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εκτιμά ότι οι προσπάθειες εξοικονόμησης και οι μεταρρυθμίσεις θα κάνουν την εγχώρια οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική, ενώ μεταφέρει δήλωση του κ. Σαμαρά: «Είμαι αισιόδοξος, μέχρι τώρα έχουμε πετύχει τους στόχους μας». Στο δημοσίευμα σημειώνεται ακόμη ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους της λήγει τον Δεκέμβριο, ενώ η στήριξη από το ΔΝΤ το α’ τρίμηνο του 2016. «Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την πεποίθηση ότι το χρέος της χώρας του μελλοντικά θα θεωρείται και πάλι βιώσιμο», προσθέτει ο συντάκτης.