Σταθεροποιητικές τάσεις παρουσιάζει η πανδημία στη χώρα μας, με την πίεση στα δημόσια νοσοκομεία να παραμένει ισχυρή και τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Η κυβέρνηση επενδύει στο συμπληρωματικό εργαλείο των self tests για την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού και τη χαρτογράφηση του πληθυσμού, το οποίο σε συνδυασμό με την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος θα οδηγήσει στην θωράκιση του πληθυσμού και στο τέλος της υγειονομικής κρίσης.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Τα τεστ αυτοδιάγνωσης, τα οποία ξεκίνησαν υποχρεωτικά για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το διοικητικό προσωπικό στα λύκεια, αναμένεται να επεκταθούν άμεσα και σε μία μεγάλη μερίδα εργαζομένων του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα, προκειμένου να μεταβαίνουν στον χώρο εργασίας τους γνωρίζοντας πως δεν είναι θετικοί στον κορονοϊό και δεν κινδυνεύουν οι ίδιοι, οι συνάδελφοί τους αλλά και όσοι έρχονται σε επαφή μαζί τους. Η κυβέρνηση μέσα από αυτά τα μεταβατικά στάδια, στόχο έχει να ανοίγει μία μία τις δραστηριότητες, προκειμένου να οργανωθεί για την επόμενη ημέρα, καθώς στις 14 Μαΐου ανοίγει επίσημα ο τουρισμός.
Ποιοι όμως είναι οι επόμενοι κλάδοι;
- Λιανεμπόριο (όπου υπάρχει επαφή με το κοινό)
- Σούπερ μάρκετ
- Εστίαση (στις επιχειρήσεις που λειτουργούν με take away)
- Μεταφορές – delivery
- Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες
- Δικαιοσύνη
- Κρίσιμες λειτουργίες του Δημοσίου
«Η χώρα μας πρωτοπορεί, καθιερώνοντας δωρεάν διανομή αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όλο τον πληθυσμό. Είναι ένα σημαντικό συμπληρωματικό εργαλείο που θα συμβάλει τόσο σε ένα ασφαλέστερο άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων όσο και στην ανάσχεση της πανδημίας» επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Για το λόγο αυτό, ήδη έχει αναρτηθεί στην Διαύγεια και «τρέχει» πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για διαγωνισμό προμήθειας έως 10.000.000 self-test για την ανίχνευση του κορονοϊού SARS COV με δυνατότητα προαίρεσης άλλων 10.000.000 τεμαχίων. Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο για την προμήθεια των έως 20 ακόμη εκατ. self test, που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που έχουν ανακύψει από την πανδημία του κορονοϊού στην χώρα, κριτήριο κατακύρωσης θα αποτελέσει η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής. «Έχουμε επιλέξει σταδιακή ανάπτυξη του εφοδιασμού της αγοράς ώστε να υπάρχει εξοικείωση τόσο των φαρμακοποιών, με το προϊόν που διαθέτουν στο κοινό, όσο και των πολιτών», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.
Για τα self tests στα καταστήματα
Στα τέλη της εβδομάδας θα ανακοινωθούν οι κλάδοι προτεραιοποίησης για τα self test. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα οριστικοποιηθεί η ημερομηνία για το άνοιγμα του ΑΜΚΑ των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, προκειμένου να κάνουν ατομικά αυτοδιαγνωστικά τεστ ένα 24ωρο πριν την έλευση στην εργασία τους, δύο φορές την εβδομάδα. Για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη επάρκεια στα τεστ.
Πότε ανοίγουν εμπορικά και φροντιστήρια
Το άνοιγμα εμπορικών κέντρων, φροντιστηρίων και κέντρων αισθητικής, θα εισηγηθεί στην επιτροπή των ειδικών, για την μεθεπόμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως η εισήγηση αυτή θα γίνει εφόσον επιβεβαιωθεί η πτωτική τάση των κρουσμάτων κορονοϊού.
Σχεδιασμός για χαλάρωση των μέτρων
Σύμφωνα με πληροφορίες ο σχεδιασμός για την άρση των περιορισμών περιλαμβάνει τις παρακάτω ημερομηνίες – «κλειδιά»:
19 Απριλίου: Ανοίγουν εμπορικά κέντρα, κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια αλλά μόνο για μαθητές Λυκείου.
24 Απριλίου: Ελεύθερη πρόσβαση στα καταστήματα, χωρίς click inside/click in shop και click away.
Τη Μεγάλη Εβδομάδα ανοίγουν οργανωμένες παραλίες.
10 Μαΐου: Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια, εστίαση, παιδότοποι, κτήματα για γάμους.
14 Μαΐου: Τέλος του lockdown με άνοιγμα του τουρισμού.