Τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έκλεισε οριστικά ο πρωθυπουργός επενδύοντας στην εξάντληση της τετραετίας, καθώς το Μαξίμου κινείται παράλληλα σε δύο άξονες: 1) διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και 2) ανάπτυξη της χώρας με επενδύσεις και υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι στην κυβερνητική αυτή διαδρομή υπάρχουν δυσκολίες και κυβερνητική φθορά, ωστόσο δεν θέλει σε καμία περίπτωση να απεμπολήσει την άνεση κυβερνητική πλειοψηφία που διαθέτει αυτή τη στιγμή με 158 βουλευτές και να χάσει πολύτιμο πολιτικό χρόνο μπαίνοντας σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.
Η προοπτική δε των πόρων που αναμένεται να εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης ανοίγει νέους δρόμους, καθώς στόχος είναι τα πρόσθετα κεφάλαια που θα αντληθούν από τον δανεισμό να διοχετευτούν σε στοχευμένες δράσεις και πολιτικές βιώσιμης ανάκαμψης. Υπό το πρίσμα, στόχος είναι να μπει φρένο στις πιέσεις που δέχεται ο κρατικός προϋπολογισμός, ο οποίος τώρα είναι προσανατολισμένος στη χρηματοδότηση οικονομικών και κοινωνικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.
«Θέλω να κριθώ και για τη δυνατότητά μας ως χώρα, ως κοινωνία, να βάλουμε ξανά την Ελλάδα σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο τέλος της τετραετίας», είπε χαρακτηριστικά και έθεσε από τώρα το δίλημμα: «Στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα αποφασίσουν και θα συγκρίνουν την τετραετία Κυριάκου Μητσοτάκη με την προηγούμενη τετραετία Αλέξη Τσίπρα. Και θα πρέπει να διαλέξουν αν θα θέλουν να συνεχίσουν σε αυτόν το δρόμο ή αν θα θέλουν να επιστρέψουν σε κάτι το οποίο είναι πολύ διαφορετικό και το οποίο θεωρώ ότι πήγε τη χώρα πίσω».
Το στοίχημα για «επανεκκίνηση»
Κομβικής σημασίας για το κυβερνητικό επιτελείο θεωρείται η «επανεκκίνηση» της χώρας, δεδομένου ότι το κόστος στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων είναι υπέρογκο, με το υπουργείο Οικονομικών να διαθέτει στη συγκεκριμένη κατεύθυνση κονδύλια ύψους 14 δισ. ευρώ, σχεδόν τα διπλάσια από ό,τι προέβλεπε αρχικά ο φετινός προϋπολογισμός. Η κυβέρνηση επενδύει για τη μεταβολή του κλίματος στο restart της οικονομίας, αλλά και στα περίπου 4 δισ. φέτος -και 5,3 δισ. το 2022- από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι 170 δράσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη και η έκθεση της ΤτΕ αναφέρει ότι η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορεί δυνητικά να αυξήσει το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ κατά 6,9% έως το 2026. Μπορεί να έχει θετική συμβολή στο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά περίπου 1,15 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο κάθε χρόνο για την περίοδο 2021 – 2026. Οι ιδιωτικές επενδύσεις αυξάνονται κατά περίπου 20% το 2026 και η απασχόληση κατά 4%, δηλαδή υπάρχει προοπτική να δημιουργηθούν επιπλέον 180.000 έως 200.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2026