Κάθε μέσο πίεσης προς τη Siemens, προκειμένου να σπάσει η «ομερτά» των στελεχών της και να δώσουν περισσότερα στοιχεία για τις βαλίτσες που διανεμήθηκαν στη χώρα μας, επιστρατεύει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τη σκοτεινή υπόθεση.

Ομόφωνα, οι βουλευτές της εξεταστικής αποφάσισαν σήμερα να καταγγείλουν τη μητρική εταιρεία σε μια σειρά διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ και ο ΟΑΣΕ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, στην Κομισιόν και στα αρμόδια Συμβούλια Υπουργών, «με γνώμονα τις διεθνείς συμβάσεις που διέπουν την καταπολέμηση της διαφθοράς και την καθιέρωση της διαφάνειας και του υγιούς ανταγωνισμού».

Επιπλέον, η εξεταστική απέστειλε ήδη στον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Κυριτσάκη, αναφορά για την παραβίαση των κανόνων ελεύθερου ανταγωνισμού «διότι η Siemens κατείχε δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά εφαρμόζοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα -1992 ως 2008- παράνομες τακτικές παρακώλυσης του ελεύθερου ανταγωνισμού, συνιστάμενες σε μυστικές συμφωνίες, διοχέτευση μαύρου χρήματος, σε συνδυασμό με την εξαπάτηση παγκόσμιων οργανισμών για τη συγκάλυψη των πράξεων αυτών, αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο και υπέρμετρα ζημίωσε, τουλάχιστον κατά 2 δις ευρώ».

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο, οι κυρώσεις για την παραβίαση του ελεύθερου ανταγωνισμού, μπορούν να ανέρχονται έως το 1/15 του συνολικού τζίρου της μητρικής εταιρείας κατά έτος, για 18 χρόνια σύμφωνα με την αναφορά της εξεταστικής. Μιλάμε δηλαδή για ενδεχόμενο πρόστιμο πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες η επιτροπή εισηγήθηκε την επιβολή διοικητικού προστίμου στη Siemens, το οποίο ήδη προωθείται από τα συναρμόδια υπουργεία, όπως δήλωσε ο Σήφης Βαλυράκης.

Ο πρόεδρος της εξεταστικής μίλησε και σήμερα σε οξείς τόνους για ανεπαρκείς ενέργειες της δικαιοσύνης σχολιάζοντας ότι «αν είχαν στραφεί κατά των ενόχων, θα είχαμε διαλευκάνει το έγκλημα».

Μάλιστα, με ομόφωνη απόφαση των μελών της, η εξεταστική αποστέλλει σήμερα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τέντε, συμπληρωματική πορισματική αναφορά για την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για κατάχρηση εξουσίας.

Σύμφωνα με τον κ. Βαλυράκη, αφορά όλους τους λειτουργούς της δικαιοσύνης που φέρουν ευθύνες, καθώς και την ιεραρχία όπου αυτή υφίσταται, δηλαδή τον πολιτικό προϊστάμενο του τότε Εισαγγελέα.