Τα περιστατικά βίας και παρενόχλησης που υφίστανται οι γυναίκες στο χώρο της εργασίας και ο τρόπος με τον οποίο αυτά μπορούν να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά, καθώς και η ενίσχυση της γυναικείας εργασίας, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης που είχε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, με αντιπροσωπεία της Γραμματείας Γυναικών της ΓΣΕΕ.
«Οφείλουμε να καταπολεμήσουμε τις επιθετικές συμπεριφορές που βιώνουν οι γυναίκες εντός εργασιακού πλαισίου και έχουν έντονες και αρνητικές συνέπειες για τις άμεσες αποδέκτριες. Στόχος μας είναι η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής και εργασίας κάθε εργαζομένου/ης» ανέφερε η υφυπουργός.
Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργείται το metoogreece.gr, «για να βοηθήσουμε, να προστατέψουμε και να ενημερώσουμε τα θύματα βίας, ενώ το προσεχές διάστημα θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας».
Eκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για τα θέματα βίας
Παράλληλα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων έχει ξεκινήσει εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για τα θέματα βίας.
«Οι γυναίκες που υφίστανται βία ή κακοποίηση, πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΔΟΠΙΦ. Όλο το Δίκτυο Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ είναι στο πλευρό των γυναικών και έτοιμο να στηρίξει τις γυναίκες που το έχουν ανάγκη», δήλωσε η κ. Συρεγγέλα.
«Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και με τη Γραμματεία Γυναικών της ΓΣΕΕ και αναμένουμε τις προτάσεις τους, γιατί τα φαινόμενα βίας μας απασχολούν όλους και όλες και δεν έχουν κομματικές αποχρώσεις. Ενωμένοι όλοι μαζί θα τα αντιμετωπίσουμε» υπογράμμισε.
Έμφαση στην ενίσχυση της γυναικείας εργασίας
Μάλιστα, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της γυναικείας εργασίας, σημειώνοντας πως η ηγεσία του υπουργείου προωθεί ανάλογα μέτρα.
Επίσης, στο νέο εργασιακό νόμο, που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, θα προβλέπεται άδεια πατρότητας με αποδοχές που θα παίρνει ο πατέρας, όταν γεννιέται το παιδί του και άδειες φροντιστών, ενώ θα συμπληρωθεί το καθεστώς των αμεταβίβαστων γονικών αδειών και θα προστατεύεται η θέση εργασίας των γονέων, όσο απουσιάζουν για την ανατροφή των παιδιών τους.
Στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα, η Σοφία Ανεστοπούλου-πρόεδρος ΕΚ Φθιώτιδας, η Ελένη Ατσάλου-πρόεδρος ΕΚ Βέροιας, η Έλλη Βαρχαλαμά-νομική σύμβουλος της ΓΣΕΕ, η Θεοδώρα Γιοβανοπούλου-πρόεδρος ΕΚ Αλεξάνδρειας, η Λίλα Δημητριάδου-μέλος διοίκησης της ΓΣΕΕ, η Θεανώ Ζουρνατζίδου-πρόεδρος ΕΚ Πέλλας, η Βάσω Κρατημένου-εκπρόσωπος ΓΣΕΕ στην επιτροπή Γυναικών της ETUC, η Δέσποινα Κωνσταντίνου-πρόεδρος ΕΚ Κατερίνης, η Σταματία Τσούτσα-πρόεδρος ΕΚ Καβάλας, η Λαμπρινή Σταύρου-μέλος διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας, η Ηρώ Φίλη-γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων της ΓΣΕΕ και ο Χρήστος Γούλας-διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.