Η έξαρση νέων κρουσμάτων, η ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας και ιδίως στα νοσοκομεία της Αττικής σε συνδυασμό με τη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων σπρώχνουν προς τα πίσω την άρση των περιοριστικών μέτρων, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση, καθώς σχεδίαζε το σταδιακό άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων λόγω της «αιμορραγίας» στα κρατικά ταμεία.
Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό αφού και χθες οι μολύνσεις στην επικράτεια άγγιξαν τις 1.913, εκ των οποίων οι 878 στην Αττική, οι οποίες αποτυπώνουν ξεκάθαρα το ιδιαιτέρως βαρύ φορτίο του ιού.
Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Για το λόγο αυτό σήμερα συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι υπό τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα σε μία προσπάθεια να ανιχνευτούν οι παράγοντες που ευθύνονται για την κλιμάκωση των κρουσμάτων, ενώ βρισκόμαστε δύο εβδομάδες σε σκληρό lockdown. Παράλληλα, οι ειδικοί ψάχνουν να βρουν τη χρυσή τομή προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης στην κοινότητα, αν και η κινητικότητα του πληθυσμού δεν βοηθάει σε αυτό. «Οι πιθανότητες να αρθεί το lockdown είναι υψηλές με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά στοιχεία» είπε στο newsbeast.gr ο κος Θεοκλής Ζαούτης, μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων – καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, προσθέτοντας ότι « αν καταφέρουμε να εμβολιάσουμε και να στήσουμε ένα τείχος ανοσίας, να προστατεύσουμε τα άτομα που νοσούν στα νοσοκομεία και πεθαίνουν θα μπορέσουμε να βγούμε από τα περιοριστικά μέτρα».
Οικονομικές παρενέργειες
Πάντως, η καθυστέρηση στην άρση του lockdown βγάζει εκτός προγραμματισμού το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς δημιουργεί επιπλέον πίεση στην οικονομία, αν σκεφτεί κανείς, ότι κάθε εβδομάδα που περνάει με την αγορά κλειστή, το κόστος υπολογίζεται σε 400-500 εκατ. ευρώ και τα κρατικά αποθέματα είναι πεπερασμένα.
Μια ακόμη παρενέργεια που δεν μπορεί να αποφευχθεί είναι ότι η παράταση των περιορισμών στη λειτουργία των επιχειρήσεων ανατρέπει τον σχεδιασμό του κυβερνητικού επιτελείου για εφαρμογή και φέτος της μειωμένης προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Το εν λόγω μέτρο εγκαταλείπεται λόγω έλλειψης δημοσιονομικού χώρου.
«Βράζει» το κέντρο της Αθήνας
Από τα 1.913 κρούσματα κορονοϊού, 869 μολύνσεις εντοπίζονται στην Αττική, όπου για μια ακόμη ημέρα δείχνει να παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλό αριθμό μολύνσεων. Συγκεκριμένα, 235 κρούσματα καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας, ενώ τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σημειώνεται και στα δυτικά προάστια, με 140 νέες μολύνσεις, αλλά και στον νότιο τομέα Αθηνών, όπου διαπιστώθηκαν 100 νέα περιστατικά το τελευταίο 24ωρο.
Στο «κόκκινο» οι εντατικές στην Αττική
«Kαμπανάκι» για την πίεση στο σύστημα υγείας της έκρουσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας καθώς όπως είπε η κάλυψη των ΜΕΘ στην Αττική αγγίζει το 90%. Ο υπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για την Αττική, λέγοντας πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι αυξημένες, αφού είναι γεμάτες οι 253 από 262! Αυτά είναι και τα στοιχεία που θα κρίνουν και τις τελικές αποφάσεις.
Το νέο μοντέλο για το λιανεμπόριο
Στο επίκεντρο διαφωνιών από κυβέρνηση και ειδικούς μπαίνει και η κατάλληλη ημερομηνία για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου.
Πάντως, όταν δοθεί το πράσινο φως από τους λοιμωξιολόγους η κυβέρνηση προκρίνει το άνοιγμα των εμπορικών δραστηριοτήτων με βάση τα τετραγωνικά και όχι με τη μέθοδο του click away και click in shop.
Παράλληλα όταν ανεβάσουν ρολά τα καταστήματα οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν να ψωνίσουν με sms στον νέο πενταψήφιο αριθμό 13032. Τα sms στο 13032 θα έχουν διάρκεια μέχρι τρεις ώρες και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά την ημέρα.
«Μίλησαν» τα λύματα σε Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Λάρισα
Την ίδια ώρα, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων δείχνουν αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα μεγάλων πόλεων την εβδομάδα 15 με 21 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, αυξημένο παρουσιάζεται το ιικό φορτίο στην Κρήτη (265% στο Ηράκλειο, 85,1% στα Χανιά και 98,1% στο Ρέθυμνο), στη Θεσσαλονίκη (22%) και στη Λάρισα (89,1%).
Σε αυστηρό lockdown η Αρκαδία, στο «κόκκινο» το Ναύπλιο
Σε σκληρό lockdown εισέρχεται η Αρκαδία, ενώ σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού τίθεται το Ναύπλιο, με απόφαση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας, η απόφαση ήταν ομόφωνη, για «επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας», καθώς το επιδημιολογικό φορτίο στην περιφέρεια Αρκαδίας και στον Δήμο Ναυπλιέων είναι ιδιαίτερα αυξημένο.