Νέο μέτωπο ανοίγει η Τουρκία στέλνοντας το ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» στο Αιγαίο δυναμιτίζοντας το διάλογο με την Ελλάδα και ενώ η χώρα μας έχει ήδη προτείνει ημερομηνία για τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των διερευνητικών επαφών που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει ακόμα επίσημη απάντηση.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Την προκλητική ατζέντα Ερντογάν αναμένεται να θέσει ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος σήμερα στη Σύνοδο Υπουργών του ΝΑΤΟ, στην οποία θα κάνει και επίσημη πρώτη εμφάνιση ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, απόστρατος στρατηγός Λόιντ Όστιν.
Λίγες ώρες πριν, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωνε μετά τη συνάντησή με τον Κύπριο ομόλογό του, Χαράλαμπο Πετρίδη στο Πεντάγωνο, «παρακολουθούμε στενά και με μεγάλη ανησυχία την αναθεωρητική στάση της Τουρκίας. Δεν λησμονούμε τις περσινές έκνομες και αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο τουρκικές ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην Αιγιαλίτιδα Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι ενέργειες αυτές απαιτούν τη μέγιστη επαγρύπνηση και συνεργασία μας, για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Τούρκικη navtex για υδρογραφικές έρευνες
Συγκεκριμένα, ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε μια NAVTEX για υδρογραφικές έρευνες του ωκεανογραφικού πλοίου «Τσεσμέ» σε μια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σκύρου, για την περίοδο 18 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου. Η περιοχή ερευνών που ανακοίνωσαν οι Τούρκοι περιλαμβάνει μια μεγάλη θαλάσσια ζώνη δυτικά της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου και ανατολικά-βορειοανατολικά της Σκύρου. Πρόκειται για μια περιοχή σε διεθνή ύδατα αλλά σε απόσταση μόλις 7 ναυτικών μιλίων από την Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο. Επισημαίνεται ότι, η νέα αυτή navtex είναι παράνομη, διότι μπορεί να αφορά υδρογραφικές εργασίες σε διεθνή ύδατα, εκδόθηκε όμως χωρίς την άδεια της Ελλάδας, η οποία έχει αποκλειστική αρμοδιότητα για να αδειοδοτεί πιθανές θαλάσσιες εργασίες εντός των ορίων της περιοχής ευθύνης της.
Τορπιλίζει τον διάλογο
Παρά την προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να υπάρξει συναίνεση και να συνεχιστεί ο διάλογος με την Τουρκία, μόλις δύο μήνες μετά την απόσυρση του Oruc Reis από τα ελληνικά ύδατα, ο Ερντογάν κλιμακώνει, επαναφέροντας εμμέσως τη θέση της, ότι τα νησιά του Αιγαίου έχουν επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες ίσες με το σημερινό πλάτος της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 6 ναυτικά μίλια. Το γεγονός αυτό προκαλεί μεγάλη ενόχληση στην Αθήνα, η οποία κρατά χαμηλούς τόνους και προσπαθεί να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας.