Θετικό επί της αρχής χαρακτήρισαν το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο οι εκπρόσωποι των Οικοδομικών Συνεταιρισμών, ενώ κάθετα αντίθετοι δήλωσαν οι φορείς του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ), που έκαναν λόγο για αντισυνταγματικές διατάξεις, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Με παρατηρήσεις, επισημάνσεις, διαφωνίες αλλά και αντίθετες απόψεις εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι φορέων που κλήθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής να τοποθετηθούν επί του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, του οποίου η συζήτηση συνεχίζεται αύριο επί των άρθρων και την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ολοκληρωθεί και σε δεύτερη ανάγνωση.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, επανέλαβε και σήμερα ότι είναι ανοικτός σε βελτιωτικές προτάσεις, τονίζοντας ότι δεν αναγνωρίζει σε κανέναν περισσότερη ευαισθησία και επιθυμία για την προστασία του περιβάλλοντος.
«Δεν λέμε ότι το νομοσχέδιο λύνει όλα τα χρόνια προβλήματα. Είναι όμως μια πρώτη τολμηρή παρέμβαση για τη λύση αμαρτιών του παρελθόντος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ταγαράς.
Υπέρ του νομοσχεδίου, το οποίο όπως είπε, «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», τάχθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών, Γιώργος Στασινός, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα και οι υπουργικές αποφάσεις ώστε να μην μείνει «γράμμα κενό».
Στην αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, Ιωάννης Κυριακόπουλος, δηλώνοντας ότι συμμερίζεται μεν την απόλυτη ανάγκη εξορθολογισμού πολλών στρεβλών διατάξεων, αλλά αυτό, όπως τόνισε, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ύπαρξη του Εθνικού Κτηματολογίου, των δασικών χαρτών ή των αεροφωτογραφιών που θα απεικονίζουν την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα.
«Πρώτα πρέπει να διασφαλιστούν τα θεσμοθετημένα εργαλεία, για να γίνει ένας ουσιαστικός εξορθολογισμός και να λύσουμε χρόνια προβλήματα και όχι να ερχόμαστε με φωτογραφικές διατάξεις να διατάξουμε την ανάπτυξη χωρίς όρους και προϋποθέσεις για την προστασία του δημόσιου φυσικού πλούτου της χώρας» τόνισε και πρόσθεσε:
«Ακόμα και να γίνει νόμος του κράτους, τίποτα απ’ όλα αυτά που υποτίθεται ότι στοχεύει το νομοσχέδιο να κάνει δεν θα προχωρήσει, γιατί ποιος επενδυτής θα επενδύσει όταν δεν υπάρχει δασολόγιο; Πρέπει, λοιπόν, πρώτα να δημιουργηθεί ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο με κτηματολόγιο και δασολόγιο, ώστε να είναι διαφανείς και ξάστερες οι διαδικασίες, και μετά με επιστημονικά κριτήρια να συζητήσουμε και μέσα από ουσιαστική διαβούλευση να δοθεί μια πραγματικά βιώσιμη λύση με σεβασμό στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), στο Σύνταγμα και στην προστασία του περιβάλλοντος» κατέληξε ο κ. Κυριακόπουλος.
Έντονα επικριτικός για το νομοσχέδιο εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημόσιων Υπαλλήλων(ΠΕΔΔΥ), Νικόλαος Μπόκαρης, ο οποίος μίλησε για συνοπτικές διαδικασίες συζήτησης και αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, και ζήτησε την απόσυρσή του.
«Το νομοσχέδιο μιλά για ανάπτυξη επενδύσεων και όχι για προστασία του περιβάλλοντος. Αλλάζει τις συνταγματικές προβλέψεις και περιορίζει τη συνταγματική προστασία των δασών. Κινείται στην ίδια λογική για τους αιγιαλούς. Επιτρέπει τα πάντα στα δασικά οικοσυστήματα, χαλαρώνει την προστασία των δασών που προβλέπεται από το Σύνταγμα. Με άλλοθι το περιβαλλοντικό ισοζύγιο δίνεται χάρισμα η δημόσια δασική γη. Βάζουμε αστερίσκο επιφύλαξης σε όλες τις διατάξεις που επιτρέπουν αλλαγή χρήσης οικοσυστημάτων» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπόκαρης.
Παράλληλα, χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη ρύθμιση για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, αναγνωρίζοντας ότι το πρόβλημα είναι χρόνιο και υπαρκτό, αλλά, όπως είπε, η λύση που θα δοθεί δεν θα πρέπει να είναι σε βάρος των δασικών οικοσυστημάτων.
«Θα πρέπει πρώτα να αναρτηθούν και να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες και μετά με γενναιότητα να προχωρήσουμε σε οριστικές και ξεκάθαρες λύσεις» ανέφερε ο κ. Μπόκαρης.
Αντίθετα, ως πολύ σημαντικό αλλά και ως το πρώτο μεγάλο και σοβαρό βήμα για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων των οικοδομικών συνεταιρισμών, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η Γεωργία Ρωμαίου, Συντονίστρια Επιτροπής Πρωτοβουλίας Συλλογικής Δράσης Οικοδομικών Συνεταιρισμών. «Προσεγγίζει ρεαλιστικά το κοινωνικό αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες οικογένειες και προτείνει βιώσιμες λύσεις» υποστήριξε.
Θετικός επί της αρχής του νομοσχεδίου εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ανατολικής Αττικής και εκπρόσωπος ιδιοκτητών εκτός σχεδίου πόλεων, Αντώνης Σκουρής.
«Το νομοσχέδιο ανοίγει το παράθυρο, δεν ξέρω αν ανοίξει και την πόρτα για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί» σημείωσε.
Ο δήμαρχος Διονύσου, Ιωάννης Καλαφατέλης, εστίασε στις ρυθμίσεις για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο θετικό καθώς, όπως ανέφερε, γίνεται προσπάθεια να δοθεί λύση σε μια παρανοϊκή κατάσταση που υπήρχε.
Η εκπρόσωπος της WWF, Θεοδότα Νάντσου, έκανε λόγο για «απαράδεκτο νομοσχέδιο οικοδόμησης δασών, είτε από οικοδομικούς συνεταιρισμούς είτε από βιομηχανίες, για νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, οριζόντιων ρυθμίσεων και φωτογραφικών διατάξεων», και ζήτησε την απόσυρσή του.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για αντισυνταγματικές ρυθμίσεις και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ τόνισε ότι όταν καταρτιστούν και αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες, οι διατάξεις θα προσαρμοστούν με τα νέα δεδομένα.
«Προχωράμε για να κερδίσουμε χρόνο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε, γιατί τίποτα όρθιο δεν θα μείνει αν καθυστερήσουμε. Οι ταχύτητες πρέπει να είναι μεγάλες που πρέπει να αναπτύξουμε» επισήμανε ο κ. Ταγαράς και πρόσθεσε:
«Εδώ και 40 χρόνια έχουμε πρόβλημα με τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς. Πόσο θα περιμένουμε και πόσες γενιές θα περάσουν για να το λύσουμε; Το πρόβλημα αυτό αφορά 600.000 κόσμο. Σε καμία περίπτωση, ιδιαίτερα κάτω από τις συνθήκες που ζούμε, δεν έχει κανείς το δικαίωμα να καθυστερήσει άλλο. Αναζητούμε με αυτό το νομοσχέδιο τη χρυσή τομή. Την ισορροπία ανάμεσα στην πραγματικότητα και αυτό που μπορούμε να κάνουμε».