Το επιδημιολογικό αποτύπωμα της χώρας, όπως διαμορφώνεται μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και την συνεπαγόμενη αύξηση της κινητικότητας των πολιτών θα αποτελέσει το «κλειδί» των ειδικών και της κυβέρνησης, το οποίο θα «ξεκλειδώσει» την περαιτέρω άρση των περιορισμών.
Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Το κυβερνητικό επιτελείο εκφράζει την αγωνία του για την επιστροφή των μαθητών γυμνασίου και λυκείου στα θρανία – μετά από δυόμισι μήνες lockdown– και οργανώνει τα επόμενα βήματα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, καλώντας τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, δεδομένου ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να δημιουργηθούν εστίες αναζωπύρωσης, προκαλώντας εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.
Σήμερα θα συζητηθεί στην επιτροπή εμπειρογνώμων το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όπως τόνισε η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα, «αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων».
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η επιστροφή των μαθητών στα θρανία την 1η Φεβρουαρίου, ενώ το απόγευμα στις 18.00 θα γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις από τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.
Μάλιστα, σήμερα αναμένεται να θέσει το θέμα στην Επιτροπή η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, καταθέτοντας τη δική της πρόταση για ασφαλές άνοιγμα, δεδομένου ότι απαιτείται και μία προετοιμασία από το εκπαιδευτικό προσωπικό για την επιστροφή στην δια ζώσης εκπαίδευση.
Ένα κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση είναι και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Σύμφωνα με πληροφορίες πριν τις 8 Φεβρουαρίου δε θα υπάρξει απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός νομού με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τον χειμερινό τουρισμό και συγκεκριμένα τα χιονοδρομικά κέντρα. Υπάρχει ένα σενάριο ότι ίσως ανοίξουν στις 8 ή 15 Φεβρουαρίου, ωστόσο το θέμα αυτό θα συζητηθεί το επόμενο δεκαήμερο.
Ποιες προϋποθέσεις θέτουν οι καθηγητές
Οι καθηγητές από την πλευρά τους ζητούν πρόσθετα μέτρα ασφάλειας για την επιστροφή στα σχολεία τόσο για τους ίδιους όσο και για τους μαθητές και κυρίως όσον αφορά στα covid τεστ και την προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών.
Ακόμη κι αν ορισμένοι επιστήμονες παραμένουν διστακτικοί ως προς το άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συμμερίζονται την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει να επιστρέψουν οι μαθητές στη δια ζώσης διδασκαλία και κυρίως τα παιδιά της τρίτης λυκείου, τα οποία προετοιμάζονται υπό δυσμενείς συνθήκες για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Ανησυχία για τα ενεργά κρούσματα και τη μέση ηλικία τους
Σε σχετικά καλό επιδημιολογικό επίπεδο βρίσκεται η Ελλάδα και η κατάσταση θα σταθεροποιείται όσο τηρούμε τα μέτρα προστασίας, συνεχίζουν όμως να προβληματίζουν ο 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρος που είναι 480 κρούσματα την ημέρα, η μέση ηλικία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που είναι τα 46 χρόνια και οι ηλικίες σε έξαρση 45-54 και 65 έως 74 ετών.
Ανησυχία για τη μετάλλαξη
Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τον τρόπο και την ταχύτητα που διασπείρεται η Covid-19 στην Ευρώπη. Προβληματίζει επίσης το θέμα της μετάλλαξης του ιού. «Μας απασχολεί η μετάλλαξη, η οποία φαίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα σε χώρες όπως η Αγγλία, η Πορτογαλία, αλλά η Ελλάδα πήρε μέτρα έγκαιρα και ευτυχώς είμαστε σε καλύτερη κατάσταση αυτήν τη στιγμή», είπε η κ. Γκάγκα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για τις μεταλλάξεις, ανέφερε, προσθέτοντας ότι στην Πορτογαλία φαίνεται να είναι το 20% των κρουσμάτων με την μετάλλαξη και οι επιστήμονες στη χώρα θεωρούν ότι μπορεί να παίζει ρόλο αυτή η μετάλλαξη για την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της νόσου, αλλά σίγουρα παίζει ρόλο και η χαλάρωση των μέτρων κατά τις εορτές, με αποτέλεσμα την επιδημιολογική επιδείνωση.
Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η μετάλλαξη θα ελεγχθεί και όπως είπε φαίνεται ότι ανταποκρίνεται στα εμβόλια «αλλά επειδή αυτή τη στιγμή δεν είμαστε εμβολιασμένοι πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, με προσεκτικό άνοιγμα σιγά-σιγά της οικονομίας, για να μπορέσουμε να φτάσουμε με ασφάλεια στον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού».