Ο πρώην υπουργός προτείνει τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης απευθυνόμενος στο σύνολο του πολιτικού κόσμου. Η δήλωση του κ. Κεφαλογιάννη στο «Εθνος» έχει ως εξής:
«Αναμφίβολα, η χώρα διέρχεται αυτή την περίοδο μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία της. Ευθύνες για τη δημιουργία αυτής της κρίσης, που έχει πολλά και ποικίλα χαρακτηριστικά και που σίγουρα δεν είναι μόνον οικονομική, έχουν -αναλογικά βεβαίως- όλες οι κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.
Για την αντιμετώπισή της απαιτείται σοβαρότητα, μεγάλο αίσθημα ευθύνης, αλλά και ομοψυχία από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
Τα ωραία λόγια, οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, αλλά και πολύ δε περισσότερο οι αντιπαραθέσεις χωρίς ουσία, αφήνουν παντελώς αδιάφορο τον ελληνικό λαό και το μόνο που «επιτυγχάνουν» είναι να εντείνουν το κλίμα απαξίας της πολιτικής και των πολιτικών.
Μέσα σε αυτή την κρίση, η συζήτηση -που άνοιξε με ευθύνη του πρωθυπουργού- για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι απαράδεκτη. Τέτοιου είδους διλήμματα, την ώρα που οι πολίτες δίνουν μάχη επιβίωσης ουσιαστικά, δεν βοηθούν ούτε τον κ. Παπανδρέου ούτε την κυβέρνησή του και κυρίως ούτε τη χώρα.
Ο στόχος του πρωθυπουργού και τώρα και μετά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, εξασφαλίζοντας τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που αναμφισβήτητα πρέπει να επιδείξουν στάση ευθύνης. Ο τόπος δεν έχει ανάγκη τις εθνικές εκλογές, ούτε την πόλωση που αυτές θα προκαλέσουν. Ο τόπος έχει ανάγκη από αποφάσεις.
Ο κ. Παπανδρέου, εάν θέλει να εξασφαλίσει την αναγκαία συναίνεση, μπορεί να αναλάβει την πρωτοβουλία για σχηματισμό μιας οικουμενικής κυβέρνησης που θα ήταν πράγματι χρήσιμη για τον τόπο ετούτη την ώρα. Να εγκαταλείψει οριστικά την αδιέξοδη και εθνικά επιζήμια τακτική με τις εξεταστικές επιτροπές, που διασπά την ψυχική ενότητα του λαού, και να ζητήσει από όλους να συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια.
Η ΝΔ, από την πλευρά της, παρά το ότι ελπίζω ότι είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της, καλό θα είναι να αποφεύγει την πόλωση και τις ακραίες θέσεις και να συνδράμει, με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα, στην προσπάθεια για να ξεπεραστεί το συντομότερο δυνατό αυτή η εθνική κρίση.
Πάνω από όλους πρέπει να είναι το συμφέρον της πατρίδας και του λαού. Όταν η πατρίδα κινδυνεύει και ο λαός υποφέρει δεν μένει χώρος και χρόνος για προσωπικές στρατηγικές και επιδιώξεις. Ειδικά δε όταν σήμερα υπάρχει κι ένας πρόσθετος λόγος: Τα εθνικά θέματα, για τα οποία δυστυχώς η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες χωρίς να ενημερώνει το Κοινοβούλιο και τον λαό.
Μόνον με τη συνένωση όλων των δυνάμεων μπορούμε να πετύχουμε τον εθνικό στόχο και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν οι πάντες. Άλλωστε, αυτή η τακτική χαρακτήριζε τους Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων. Μπροστά σε κίνδυνο της πατρίδας υπήρχε πάντοτε ομοψυχία και ενότητα».