Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» που έχει στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό κτιριακό τομέα, τη μείωση της κατανάλωσης και κατά συνέπεια του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών με ιδιαίτερη μέριμνα στα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα, θα βγαίνει κάθε χρόνο, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του Σκάι.
Όπως δήλωσε το μέλος της κυβέρνησης, η πλατφόρμα για το τρέχον πρόγραμμα, «θα ανοίξει στις 9 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Το πάμε τμηματικά ανά περιφέρειες για να λειτουργήσει καλύτερα το σύστημα και έχουμε μεριμνήσει προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα οι ενδιαφερόμενοι και οι μηχανικοί τους. Το πρόγραμμα για φέτος είναι της τάξης των 850 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι μακράν το μεγαλύτερο και πιο ελκυστικό πρόγραμμα που έχει βγει την τελευταία δεκαετία. Πάμε να καλύπτουμε 60.000 περιπτώσεις το χρόνο. Για να καταλάβετε το μέγεθος, τα τελευταία 10 ολόκληρα χρόνια, καλύφθηκαν 130.000 περιπτώσεις. Επίσης, αυξάνονται οι επιδοτήσεις φθάνοντας έως και το 85%, και τώρα μπαίνουν και δράσεις από το χώρο της λεγόμενης «έξυπνης ενέργειας». Όσοι δεν μπουν στην πρώτη φάση, δεν θα πρέπει να ανησυχούν, γιατί θα βγει κι άλλο πρόγραμμα, κι άλλο τον επόμενο χρόνο, κι άλλο τον μεθεπόμενο. Θα βγαίνει κάθε χρόνο».
Αναφερόμενος στην υγειονομική κρίση ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «επιδιώκουμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στα μέτρα για τη δημόσια υγεία και την οικονομία. Αυτό που προέχει βέβαια είναι η δημόσια υγεία. Ακολουθήσαμε αυτά που είχαν ακολουθήσει άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, βλέπετε όμως ότι το πρόβλημα με την πανδημία εντάθηκε παγκοσμίως. Η Ελλάδα παρά την αύξηση των κρουσμάτων, συγκριτικά με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ πιο κάτω ακόμα και από προηγμένες χώρες. Αυτό που προέχει είναι να μην επιτρέψουμε η κατάσταση στη δημόσια υγεία να ξεφύγει».
Τέλος, ερωτηθείς για την εκτός σχεδίου δόμηση, επεσήμανε ότι θα υπάρξει σχετική μέριμνα στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας που θα έρθει στη Βουλή. «Όταν είναι πάνω από 4 στρέμματα δεν αλλάζουμε κάτι μέχρι να βγουν τα νέα πολεοδομικά σχέδια και να γίνει η χάραξη των δρόμων. Πάρα πολύ σύντομα μάλιστα θα ορίσουμε και συντονιστή γι΄ αυτό. Στα κάτω από 4 στρέμματα που υπάρχουν παρεκκλίσεις, δίνουμε μια μεταβατική περίοδο δύο ετών. Δεν προσμετρούμε σε αυτό το χρόνο τις καθυστερήσεις από το δασαρχείο και την πολεοδομική υπηρεσία, και ταυτόχρονα δίνουμε και άλλα 4 χρόνια στα οποία ισχύει η οικοδομική άδεια. Άρα εάν είσαι κάτω από τα 4 στρέμματα και θες να χτίσεις, χτίσε. Έχεις το δικαίωμα για έξι χρόνια τουλάχιστον να πας και να κάνεις ό,τι νομίζεις. Η Ελλάδα ακολουθεί τον δρόμο της Ευρώπης. Η Πάρος για παράδειγμα αυτή την ώρα έχει τοπικό πολεοδομικό σχέδιο, άρα μπορείς να χτίσεις με συγκεκριμένους κανόνες» όπως είπε.