Η απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου και η επιτάχυνση των διαδικασιών χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού είναι ο κύριος στόχος του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΚΑ για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, η οποία τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, μέχρι τις 19 Μαΐου.
Μάλιστα, το σχέδιο νόμου αναμένεται να ψηφιστεί εντός του προσεχή μήνα, καθώς ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς, πρόκειται να το καταθέσει στη Βουλή μέχρι τέλη Μαΐου.
«Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης και ο κ. Ταγαράς.
Έκαναν επίσης λόγο για «μία νομοθετική πρωτοβουλία που απλοποιεί τις διαδικασίες, βοηθά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, προστατεύει το περιβάλλον». Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, με το νέο πλαίσιο καθορίζονται επακριβώς οι αρμοδιότητες, τα επίπεδα σχεδιασμού και ελέγχου και αποφεύγονται οι αλληλεπικαλύψεις.
Πλέον, οι «θεσμικές γραμμές» (αιγιαλός, αρχαιολογικοί χώροι, προστατευόμενες περιοχές, γενικά πολεοδομικά σχέδια) θα συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά σε ενιαία βάση δεδομένων του ΥΠΕΚΑ και θα αποτυπώνονται στα ψηφιακά υπόβαθρα του εθνικού Κτηματολογίου, ενώ ορίζεται και συγκεκριμένη διαδικασία επίλυσης τυχόν διαφορών.
«Θα υπάρχει ταχύτητα ολοκλήρωσης του σχεδιασμού με όποιον τρόπο χρειαστεί», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ταγαράς, καθώς βάσει του σχεδίου νόμου, μειώνονται τα επίπεδα σχεδιασμού και όλες οι διαδικασίες θα έχουν μία κεντρική αξιολόγηση, παρακολούθηση και δέσμευση ολοκλήρωσης σε συγκεκριμένο χρόνο.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, επί παραδείγματι, ότι η μεταφορά μίας ρυμοτομικής γραμμής απαιτούσε διαδικασίες τουλάχιστον τριών χρόνων, ενώ, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, με το νέο νόμο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός ολίγων μηνών.
Επιπλέον, σχέδια πόλης, για τα οποία πρακτικά απαιτούνταν από 5 έως 20 χρόνια, για τον καθορισμό τους, αναμένεται να ολοκληρώνονται από 2 έως 4 χρόνια, ενώ με την ενιαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Κτηματολογίου, καταργείται σε βάθος χρόνου η έννοια της «εκτός σχεδίου περιοχής», καθώς αποσαφηνίζεται πλήρως ο χαρακτηρισμός της κάθε περιοχής (π.χ. οικιστική περιοχή, γεωργική περιοχή, περιοχή επαγγελματικών δραστηριοτήτων κ.ά.).
Γνώμονα αποτελεί επίσης η ολοκλήρωση μέχρι το 2020 ενός ψηφιακού χάρτη της Ελλάδας όπου θα απεικονίζονται όλες οι θεσμικές γραμμές, προκειμένου, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, πολίτες και ενδιαφερόμενοι να ξέρουν τι μπορούν να κάνουν και πού.
Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία ανά δήμο ψηφιακών σχεδίων με κάθε πληροφορία απαραίτητη για την έκδοση πράξεων της διοίκησης.
Επιπλέον στόχος είναι να επιτευχθεί η ελάφρυνση του κεντρικού κράτους από τον τεράστιο όγκο λεπτομερειακών και τεχνικού χαρακτήρα ρυθμίσεων, μέσω της ανάθεσης της αρμοδιότητας έγκρισης των Ρυμοτομικών Σχεδίων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας.
Τέλος, προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις αναθεώρησης του σχεδιασμού για ειδικούς και εξαιρετικούς λόγους, όπως κάθε φορά ανακύπτουν, ώστε να είναι εφικτή η προσαρμογή του σχεδιασμού με γρήγορη διαδικασία και η αποφυγή παραγωγής νέων αυτοτελών σχεδίων και έκδοσης κανονιστικών πράξεων.