Αίσθηση προκαλεί ο διορισμός της Ελένης Ζαρούλια, συζύγου του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, ως μετακλητής υπαλλήλου στη Βουλή των Ελλήνων.
Καταρχάς μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρείται η χρονική συγκυρία μιας τέτοιας κίνησης, αφού έρχεται λίγες μόνο ημέρες πριν εκδοθεί η απόφαση για τη δίκη του κόμματος, όπου η έδρα θα αποφανθεί εάν και κατά πόσο πρόκειται για εγκληματική οργάνωση και θα ανακοινώσει την απόφαση για καθέναν από τους κατηγορούμενους – η ετυμηγορία αναμένεται την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου.
Στο ερώτημα γιατί δεν κατάφερε να σταματήσει έναν τέτοιο διορισμό ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κώστας Τασούλας, η απάντηση είναι ότι πολύ απλά, δεν μπορεί. Όπως εξηγούν συνεργάτες του, βάσει του Κανονισμού της Βουλής ο κ. Μιχαλολιάκος μπορούσε να ασκήσει το δικαίωμα που δίνεται σε προέδρους πρώην Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Μάλιστα προκειμένου να πάρει τη θέση η κ. Ζαρούλια, ο σύζυγός της ζήτησε να απομακρυνθεί άλλος υπάλληλος.
Όπως διευκρινίζεται από ο περιβάλλον του κ. Τασούλα, «με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, τα πρώην κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν τον διορισμό μετακλητού υπαλλήλου.
Ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής ζήτησε να αρθεί ο διορισμός του προηγούμενου υπαλλήλου και να πάρει τη θέση του η κ. Ζαρούλια. Έκανε δηλαδή χρήση του δικαιώματος που έχει ως πολιτικός αρχηγός. Ο πρόεδρος της Βουλής δεν μπορούσε να υποδείξει πιο πρόσωπο θα επιλεγεί να πάρει τη θέση. Βάσει του πλαισίου που ισχύει έχει το δικαίωμα να τοποθετήσει εκεί τη γυναίκα του». Αυτό που απαγορεύεται είναι μονάχα ο διορισμός συγγενή πρώτου βαθμού (π.χ. της κόρης του).
Άξιο μνείας είναι πάντως το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 35 και 36) είχαν καταργηθεί αρχικά επί προεδρίας Νίκου Βούτση, ωστόσο με μεταγενέστερη απόφασή του, παρατάθηκε το συγκεκριμένο καθεστώς για μια ακόμα περίοδο με αποτέλεσμα οι πρώην πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων να διατηρούν το εν λόγω προνόμιο, τουλάχιστον έως την διάλυση της παρούσας Βουλής – μέχρι δηλαδή τις επόμενες εθνικές εκλογές
Αυτό που θα πρέπει να διευκρινιστεί πάντως είναι ότι η κ. Ζαρούλια, εάν τυχόν κριθεί ένοχη στο δικαστήριο και στερηθεί των πολιτικών της δικαιωμάτων, χάνει αυτομάτως τη θέση της στο Κοινοβούλιο. Εάν όμως δεν στερηθεί των πολιτικών της δικαιωμάτων, παραμένει. Ενδεχομένως εκεί να ποντάρει και ο κ. Μιχαλολιάκος που την τοποθέτησε στον επονομαζόμενο «ναό της Δημοκρατίας».
Οι αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο για την εν λόγω εξέλιξη είναι μεγάλες. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «η σημερινή απόφαση του κ. Τασούλα για το διορισμό της Ελένης Ζαρούλια στην Ελληνική Βουλή σε θέση μετακλητού υπαλλήλου προξενεί έκπληξη σε κάθε δημοκρατικό πολίτη και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.
Η ελληνική κοινωνία αναμένει την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου τη δικαστική απόφαση που θα οδηγήσει στο οριστικό τέλος τη νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος το γνωρίζει αυτό και προσπαθεί απεγνωσμένα να βολέψει τους δικούς του ανθρώπους. Παραμένει, όμως, ως ερώτημα ο λόγος για τον οποίο ο Πρόεδρος της Βουλής επέλεξε να προχωρήσει τώρα σε αυτή την ενέργεια».