Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Αναστασιάδη, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα ενώ στόχος είναι το σημείο του προσχεδίου στο οποίο θα αναφέρεται η τουρκική προκλητικότητα να αναδιατυπωθεί και να παρουσιαστεί εκ νέου στους 27, μετά από τις αντιρρήσεις Ελλάδας και Κύπρου.
Πιο συγκεκριμένα, όπως σας ενημέρωσε νωρίτερα το newsbeast.gr, η άρνηση της Ελλάδας να αποδεχτεί το προσχέδιο των συμπερασμάτων έφερε απότομη διακοπή 45 λεπτών στη Σύνοδο Κορυφής αλλά και μία έκτακτη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου να βρεθεί κοινό σημείο πλεύσης και να υιοθετηθούν τα αιτήματα της Ελλάδας.
Κατά πληροφορίες, στο προσχέδιο που αρνήθηκε η Ελλάδα δεν υπάρχει αναφορά σε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Αυτό που αναφέρεται στο προσχέδιο που απορρίφθηκε από τη χώρα μας είναι πως η «ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία στη διάθεσή της ώστε να διασφαλίσει το σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου».
Παράλληλα γίνεται μνεία και στο μεταναστευτικό: «Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και στη διευκόλυνση του εμπορίου καθώς και στους υψηλού επιπέδου διαλόγους και στη συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016».
Μητσοτάκης: Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή
«Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει πραγματικά να έχει με την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο. Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή.
Κι αυτό όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά και γιατί αυτή η τουρκική συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο.
Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας, ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου της διπλωματίας, ένας διάλογος ο οποίος πρέπει να στηρίζεται στο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες καλής γειτονίας.
Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση, η οποία αναπόφευκτα αργά η γρήγορα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο.
Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και με σταθερότητα».
Πριν από λίγο ξεκίνησε το δείπνο των 27 ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο τουίτερ ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η συζήτηση ξεκίνησε με τα ζητήματα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι ανέφερε ο Μπάρεντ Λέιτς.