Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα, όχι όμως με προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με την Hurriyet ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι Έλληνες και Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις και αποφασίστηκαν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Ωστόσο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε: «σκοπεύαμε να κάνουμε μια κοινή δήλωση στις 7 Αυγούστου, όμως δυστυχώς πριν απ΄αυτό εγκρίθηκε η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και έγινε ένα βήμα πίσω προς την επίτευξη συμφωνίας».

Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι η «Γερμανία  ζήτησε να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία, αλλά η Ελλάδα έδειξε ότι δεν ήταν έτοιμη για διάλογο».

Στη συνέχεια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε: «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις. Εάν η Ελλάδα είναι πεισματάρα, τότε επιμένουμε στις δικές μας προϋποθέσεις»

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στα θαλάσσια σύνορα και την ΑΟΖ λέγοντας: «Πρέπει επίσης να γίνει συμφωνία με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες των χωρών.

Και τα ελληνικά νησιά, που βρίσκονται προς την πλευρά μας, δεν πρέπει να έχουν οικονομικό αποκλειστικό χώρο σε αυτό το σημείο.

Η Ελλάδα χρησιμοποιεί ακόμη και ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτό το νησί απέχει 2 χιλιόμετρα από τις ακτές μας. Απέχει 550-600 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα».

«Η ένταση προκλήθηκε από Ελλάδα και Κύπρο»

«Η παρούσα ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο προκλήθηκε από τις μονομερείς ενέργειες των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων που παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

«Οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να δημιουργήσουν συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας απομονώνοντας εμάς και τους Τουρκοκύπριους», πρόσθεσε, αναφέροντας ενδεικτικά τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με τη Γαλλία και το Ισραήλ.

Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι «παρενόχλησε» το ερευνητικό σκάφος Ουρούτς Ρέις, ότι στρατιωτικοποιεί τα νησιά και ότι παρενοχλεί την «τουρκική» (όπως την αποκάλεσε) μειονότητα της Θράκης.

Αναλύοντας τη θέση της Τουρκίας, είπε ότι η στρατηγική της έχει δύο διαστάσεις: αφενός τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών με βάση το διεθνές δίκαιο και αφετέρου την προστασία των Τουρκοκυπρίων και των δικαιωμάτων τους.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ντ. Μακάλιστερ ενημέρωσε τον Τούρκο ΥΠΕΞ για τη θέση της Επιτροπής, δηλαδή για την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και την απαίτηση των Βρυξελλών για αποκλιμάκωση και επίλυση της κρίσης μέσω διαλόγου.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι στην επόμενη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να συζητηθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και να εκδοθεί ένα ψήφισμα.

«Οι ελληνικές δυνάμεις μας παρενοχλούν»

Στη δευτερολογία του, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία δεν τάσσεται υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης, λέγοντας μάλιστα ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δώσει εντολή στις τουρκικές δυνάμεις «να μην πυροβολήσουν πρώτες» αλλά επέμεινε ότι «οι ελληνικές δυνάμεις μας παρενοχλούν».

Όσον αφορά μια πιθανή προσφυγή στη Χάγη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι θα πρέπει να προηγηθούν διερευνητικές επαφές «για όλα τα ανοιχτά θέματα» και μια διμερής συμφωνία.