Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, μέσω της οποίας σημειώνει πως προχωρούν οι διαδικασίες για τη μετατροπή των υφιστάμενων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε κλειστές ελεγχόμενες δομές σε Λέσβο και Χίο.
Συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκαν σήμερα (03/09) στη Διαύγεια από το υπουργείο η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση της απαραίτητης έκτασης στα δύο νησιά, καθώς και οι συμβάσεις για την εκτέλεση των περιφράξεων και των πρώτων χωματουργικών έργων.
Τέλος, πάντα σύμφωνα με το υπουργείο, έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την εκπόνηση των απαιτούμενων περιβαλλοντικών μελετών.
Αναφερόμενος στη δημιουργία των κλειστών δομών σε Λέσβο και Χίο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, είπε σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ότι «θα έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και ειδικές περιοχές για ασυνόδευτα ανήλικα και μονογονεϊκές οικογένειες», ενώ έχει προβλεφθεί κλειστός χώρος για τους ανθρώπους που πρέπει να επιστραφούν.
Παράλληλα, ανέφερε, ότι προχωρούν οι διαδικασίες για κλειστές δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο.
Σχετικά με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στη Μόρια και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε ότι «διενεργούνται εκτεταμένοι έλεγχοι δίπλα στην κατοικία του νοσούντος αλλά και σε ολόκληρη την δομή».
Προσέθεσε, πως υπήρχαν αντίστοιχα κρούσματα στη Χίο και στη Ριτσώνα τις προηγούμενες μέρες, «χωρίς μέχρι στιγμής να έχουμε κάποιο σοβαρό περιστατικό. Από την αρχή της πανδημίας, ευτυχώς, δεν είχαμε καμία απώλεια ζωής που να συνδέεται με το μεταναστευτικό λόγω κορονοϊού».
Επιπλέον, ο κ. Μηταράκης περιέγραψε, ότι «τον Ιούλιο μπήκαν στην χώρα μας 564 μετανάστες, αλλά έφυγαν 1.034. Κάποιοι αποχώρησαν με προορισμό τις χώρες προέλευσής τους, είτε οικειοθελώς είτε υποχρεωτικά, και κάποιοι έφυγαν για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο συμφωνιών που έχουμε κάνει για την μετεγκατάσταση ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων».
Τέλος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έκανε λόγο μείωση των ροών, η οποία υπερβαίνει το 90% τους προηγούμενους μήνες και για την αποσυμφόρηση των νησιών, που έχει φτάσει στο 35%-40%.