Στη διενέργεια περισσότερων τεστ για κορονοϊό και στην εφαρμογή των μέτρων που ήδη έχουν ληφθεί εστιάζει η κυβέρνηση, ενώ κλειδώνουν οι αποφάσεις για τα σχολεία, που θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα εξεταστούν κατά τη σημερινή καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ανάλογα με τις εξελίξεις δεν αποκλείονται κάθε φορά νέα μέτρα, όπως για παράδειγμα μετά την τελευταία συνεδρίαση ανακοινώθηκαν οι περιορισμοί σε Μύκονο και Χαλκιδική.
Από την κυβέρνηση μπορεί μεν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα, ιδίως δε η χρήση μάσκας, αλλά ταυτόχρονα προκειμένου να υπερασπιστούν το αφήγημα του success story, τονίζουν ότι η Ελλάδα εξακολουθεί και παρουσιάζει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα σε σχέση με άλλες χώρες.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας παρουσίασε επ’ αυτού αριθμητικά στοιχεία κατά το χθεσινό briefing, τόνισε όμως και ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και εστίασε στην καλή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και στα περισσότερα τεστ. Επί του παρόντος πάντως δε φαίνεται να αλλάζει ο τρόπος ανακοίνωσης, με αποτέλεσμα τα κρούσματα να καταγράφονται ανά περιφερειακή ενότητα και στον τόπο διάγνωσης που συχνά είναι η Αθήνα και όχι στα νησιά.
Ήδη προχωρά η διενέργεια προληπτικών τεστ για κορονοϊό στους εργαζόμενους σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, τρόλεϊ και αστικά λεωφορεία, που επιστρέφουν από διακοπές σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, ή που εμφανίζουν συμπτώματα. Παράλληλα, η κυβέρνηση αλλάζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα γηροκομεία, καθώς η δεύτερη περίπτωση μαζικών κρουσμάτων απέδειξε ότι υπήρχε κενό στη διαδικασία. Με περισσότερα και πιο συχνά τεστ στο προσωπικό των γηροκομείων, στόχος είναι να διασφαλιστεί πως δεν θα περνά ο κορονοϊός στο εσωτερικό των ιδρυμάτων.
Τη Δευτέρα εν τω μεταξύ, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα συμμετέχει στο briefing και θα ανακοινώσει τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και για τα πανεπιστήμια. Η κεντρική απόφαση της κυβέρνησης είναι δεδομένη: Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά σε πλήρη σύνθεση.
Δηλαδή, με όλους τους μαθητές σε κάθε τάξη και με αυξημένα μέτρα προστασίας, όπως, μεταξύ άλλων, η εκτεταμένη χρήση μάσκας και τα διαφορετικά διαλείμματα μαθητών. Παρά τις αντιδράσεις, από την κυβέρνηση επισημαίνουν πως αυτή ήταν η ομόφωνη εισήγηση των λοιμωξιολόγων.
Μία «πρόγευση» έδωσε πάντως ήδη χθες η κ.Κεραμέως δηλώνοντας (Alpha) ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε μάσκες από το νηπιαγωγείο και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, εισήγηση που κάνει αποδεκτή το υπουργείο Παιδείας.
Η κυβέρνηση όμως έχει να αντιμετωπίσει και fake news αλλά και κύμα αντιδράσεων συνωμοσιολογικού χαρακτήρα μέσω social media για τη χρήση της μάσκας ιδίως στα σχολεία. Για αυτό η ΝΔ κάλεσε όλα τα στελέχη της να αναρτήσουν μία φωτογραφία τους με μάσκα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ταυτόχρονα, ετοιμάζονται ήδη και τα πρωτόκολλα για το εμβόλιο του κορονοϊού, αν και δυνατότητα ευρείας χρήσης του δε φαίνεται πιθανή πριν το πρώτο εξάμηνο του 2021. Όμως ήδη έχει διασφαλιστεί για τη χώρα το ποσοστό των δόσεων του εμβολίου AZD1222 ενάντια στον κορονοϊόπου της αναλογεί, βάσει της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca.
Επιπλέον, έχουν ήδη παραγγελθεί πάνω από τέσσερα εκατομμύρια εμβόλια κατά της γρίπης και ο μαζικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει ήδη από το Σεπτέμβριο, αντί για τον Οκτώβριο- Νοέμβριο.
Στόχος είναι, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες και τους επαγγελματίες υγείας, να αποφευχθεί κύμα γρίπης που θα δυσκόλευε το ΕΣΥ και να μην πέσει φορτίο γρίπης και κορονοϊού μαζί.