Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα (27/07) η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, με το οποίο θεσμοθετείται η Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς και εισάγει ρυθμίσεις για τις ιδιωτικές επενδύσεις.
«Υιοθετούμε μια σκληρή αποτρεπτική γραμμή για όσους επιχειρούν να επενδύσουν σε παράνομες εμπορικές πρακτικές», ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νικόλαος Παπαθανάσης. Ο υφυπουργός είπε επίσης ότι από την ψήφιση του νομοσχεδίου, στα εκδιδόμενα τιμολόγια θα αναγράφεται η ονομασία του εμπορικού σήματος.
«Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται το έργο του ελεγκτικού μηχανισμού ως προς τον εντοπισμό των απομιμητικών προϊόντων και προστατεύεται κατ’ ουσίαν η υπεραξία του εμπορικού σήματος. Και αυτό είναι μια μεγάλη τομή που φέρνουμε, καθότι το εμπορικό σήμα είναι μια άλλη σημαντική αξία, που, εάν δεν διαφυλαχθεί, υπάρχει σοβαρή απώλεια εσόδων και θέσεων», πρόσθεσε ο υφυπουργός.
Επίσης, αναφέρθηκε και στις απώλειες για τα δημόσια έσοδα και τις επιβαρύνσεις που προκαλεί στις τσέπες των πολιτών. «Το παρεμπόριο κοστίζει στην Ευρώπη 48 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου το 7,4% του συνόλου των πωλήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και περίπου 800.000 θέσεις εργασίας. Για την Ελλάδα αυτό αντιστοιχεί σε 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ και 25.000 θέσεις εργασίας. Αν αυτό το μεταφράσετε, θα δείτε ότι 123 ευρώ φεύγουν από τις τσέπες της κάθε μιας και του καθενός κάθε χρόνο, έσοδα δηλαδή τα οποία αντιστοιχούν σε κάθε πολίτη, τα οποία πηγαίνουν στο παράνομο εμπόριο», ήταν τα λόγια του.
Ο κ. Παπαθανάσης στάθηκε και στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την προσέλκυση επενδύσεων. «Με το νομοσχέδιο συνεχίζουμε τη δουλειά του “Επενδύω στην Ελλάδα” με άρθρα και διατάξεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της μεταποίησης και την αύξηση των επενδύσεων», είπε σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Και -μεταξύ άλλων- πρόσθεσε: «Το υπουργείο Ανάπτυξης, όλοι εμείς ακολουθούμε πιστά την εντολή του πρωθυπουργού που δεν είναι άλλη από το να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα φιλική προς την επιχειρηματικότητα, μια Ελλάδα που δέχεται τις επιχειρήσεις και δεν φοβίζει τους επιχειρηματίες, τους επαγγελματίες, γιατί είναι αυτό που χρειαζόμαστε».