Με μία σκληρή ανακοίνωση απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ για τις αντιδράσεις της Ελλάδα στην μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.
«Η διεθνής κοινότητα του 21ου αιώνα παρατηρεί έκπληκτη τα παραληρήματα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού της σημερινής Τουρκίας. Έχουν καταδικαστεί και είναι ανάξια απάντησης, ενώ εκθέτουν διεθνώς όλο και περισσότερο αυτούς που τα εκστομίζουν και τα υποκινούν» αναφέρει η λιτή αλλά αιχμηρή ανακοίνωση.
Τουρκία: «Ας θυμηθούν τι έπαθαν στο Αιγαίο όσοι δεν έδειξαν σεβασμό στη σημαία μας»
Νωρίτερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε μία άκρως προκλητική ανακοίνωση για τις αντιδράσεις της Αθήνας μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσό ανέφερε ότι «η Ελλάδα πρέπει να ξυπνήσει από το όνειρο του Βυζαντίου, από το οποίο δεν ξυπνά εδώ 567 χρόνια». Μάλιστα, χαρακτηρίζει την Ελλάδα κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης και κατηγορεί τη χώρα μας πως τάσσεται κατά του Ισλάμ.
Ayasofya’da yeniden secdeyi içlerine sindiremeyen Avrupa’nın şımarık çocukları yine hezeyana kapılmışlar. Tarihten gereken dersi almamış bu ırkçı kafalar, şanlı Bayrağımıza saygısızlık yapanların Ege’deki akıbetini unutmasınlar. https://t.co/s2UtpHkmwc
— Hami Aksoy (@HamiAksoyy) July 25, 2020
Στην ανακοίνωση, γίνεται αναφορά σε περιστατικό καψίματος τουρκικής σημαίας στη Θεσσαλονίκη (δείτε εδώ περισσότερα), με τον Ακσόι να λέει ότι αυτά τα ρατσιστικά κεφάλια δεν έχουν παρει μάθημα από την ιστορία και ας θυμηθούν τι έπαθαν στο Αιγαίο όσοι δεν έδειξαν σεβασμό στην τουρκική σημαία.
ΕΕ: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος «δημιουργεί δυσπιστία», «προωθεί τον διχασμό», «υπονομεύει τις προσπάθειες για διάλογο και συνεργασία»
Η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος «δημιουργεί αναμφισβήτητα δυσπιστία, προωθεί νέο διχασμό μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων και υπονομεύει τις προσπάθειες της ΕΕ για διάλογο και συνεργασία», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος της ΕΕ.
Παράλληλα, θύμισε ότι στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη 13η Ιουλίου «υπήρξε ευρεία συναίνεση μεταξύ των υπουργών να ζητηθεί από τις τουρκικές αρχές να αναθεωρήσουν την απόφασή τους».
Επιπροσθέτως, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι σύμφωνα με τα συμπεράσματα του τελευταίου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής καλείται «να διερευνήσει νέα μονοπάτια τα οποία θα οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης, καθώς και να προετοιμάσει «περαιτέρω μέτρα που μπορούν να ληφθούν», προσθέτοντας ότι «αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη».
Επεσήμανε ακόμη την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ζοζέπ Μπορέλ με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την οποία συμφώνησαν ότι «υπάρχει ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης», καθώς και να «συνεργαστούν για την εκεχειρία στη Λιβύη στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου».
Κατέληξε λέγοντας ότι «ο κ. Μπορέλ θα ενημερώσει τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ κατά το Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στα τέλη Αυγούστου στο Βερολίνο, στην ατζέντα του οποίου είναι και η Τουρκία».