Σαφές μήνυμα προς την ομάδα των «σκληρών» εταίρων στην ΕΕ πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην φτάσει αυτή η Σύνοδος Κορυφής σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξη του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά 

«Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο για την εκπόνηση μίας φιλόδοξης απάντησης στην κρίση της Covid-19.

Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο. Αυτά που διακυβεύονται είναι οι αρχές της Ευρωπαϊκής ενότητας και της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» διαμήνυσε ο κ.Μητσοτάκης.

«Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη οικονομική ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και κατέληξε:

«Ίσως κάποιοι συμβιβασμοί θα είναι απαραίτητοι, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουμε μία φιλόδοξη λύση. Οι πολίτες μας δεν αναμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς.

Βασική επιδίωξη του κ.Μητσοτάκη -όπως ο ίδιος τόνισε στη Σύνοδο Κορυφής του Ε.Λ.Κ. που έγινε με τηλεδιάσκεψη- στη Σύνοδο Κορυφής είναι να υπάρξει άμεσα συμφωνία τόσο για το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρωθυπουργός  -όπως τόνισε στη Σύνοδο του Ε.Λ.Κ.- θεωρεί εμβληματική την πρόταση της Κομισιόν για τις επιχορηγήσεις και τα πιθανά δάνεια και επιμένει ότι οι αγορές αναμένουν από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Σήμερα, προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής με τρεις ξεκάθαρες θέσεις: Πρώτον, να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεύτερον, να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός, Και τρίτον, να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, ο κ. Μητσοτάκης πέρασε από χθες- κατά την τηλεδιάσκεψη του Ε.Λ.Κ.- με σαφήνεια το μήνυμα ότι η Ελλάδα διαφωνεί με την πρόταση για μείωση των πόρων που αφορούν στη διαχείριση των συνόρων και του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, καθώς υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα. Η Ελλάδα επιμένει ότι Προϋπολογισμός για το Ταμείο Ασύλου   δεν πρέπει να είναι «κολοβός», αλλά επαρκής για την αντιμετώπιση του  προβλήματος των μεταναστευτικών ροών, ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Το ίδιο ισχύει και για τον Προϋπολογισμό που αφορά στην κλιματική αλλαγή, που συνιστά σοβαρότατο παγκόσμιο πρόβλημα.

Τι θα πει στους εταίρους ο Μητσοτάκης για Τουρκία- Αγία Σοφία

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο κ.Μητσοτάκης έθεσε και  το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς και της ευρύτερης προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Τόνισε ότι η απόφαση για την Αγία Σοφία είναι ενδεικτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Τουρκία τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο. Εξέφρασε, παράλληλα, τη βαθιά ανησυχία του για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή και τόνισε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάρτιση της λίστας των πιθανών κυρώσεων.

Σε αυτό το μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί η παρέμβαση του πρωθυπουργού και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. υπήρξε ρητή καταδίκη της Τουρκίας για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί και ζητήθηκε από τον κ. Μπορέλ να προετοιμάσει κατάλογο μέτρων ως απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις συμπεριλαμβανομένης της Ανατ. Μεσογείου.

Κυβερνητικές πηγές εν τω μεταξύ απαντούσαν σε όσους έκαναν λόγο για μυστική διπλωματία με αφορμή την τριμερή Ελλάδας- Γερμανίας- Τουρκίας στο Βερολίνο:

«Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχουν μυστικές συναντήσεις. Υπάρχουν συναντήσεις μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων, που δεν χρειάζεται να ανακοινώνονται. Σε ό,τι αφορά το ιστορικό της συνάντησης του Βερολίνου έχει ξεκαθοριστεί από την Κυβέρνηση ότι υπήρχε μια προγραμματισμένη συνάντηση της διπλωματικής Συμβούλου του Πρωθυπουργού κυρίας Σουρανή, με τον Γερμανό ομόλογό της, κ. Χέκερ, ο οποίος προσκάλεσε και τον εκπρόσωπο του Τούρκου Προέδρου, κ. Καλίν, δεδομένου ότι ακολουθούσαν σημαντικές συζητήσεις για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Καλό λοιπόν είναι  οι επικριτές να δουν τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, που έγινε λίγες ώρες αργότερα. Είχαμε μια σαφή καταδίκη της Τουρκίας για την απόφασή της να μετατρέψει την Αγιά Σοφία σε τζαμί. Και μια σαφή αναφορά του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για τις Εσωτερικές Υποθέσεις  κ. Μπορέλ ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταρτίσει κατάλογο μέτρων σε βάρος της Τουρκίας, αν συνεχίσει την παραβατική της συμπεριφορά».

Σαρλ Μισέλ: «Θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις. Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία»

Την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας, παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις, δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι για τους πολίτες της Ευρώπης. Θέλουμε μια Ευρώπη πιο σταθερή. Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία» τόνισε ο κ. Μισέλ.