Η αναγκαιότητα εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου και η διαμόρφωση ενός εντατικού προγράμματος ενημέρωσης των μαθητών για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, απασχόλησε τη σημερινή συνάντηση της υφυπουργού Υγείας, Ζέττας Μακρή, με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, μετά και τα πρόσφατα απογοητευτικά στοιχεία ερευνών για το κάπνισμα στην Ελλάδα.
Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι η μέση ηλικία έναρξης του καπνίσματος στην Ελλάδα είναι τα 12 έτη, ενώ υπάρχουν και παιδιά που καπνίζουν ακόμη και στην ηλικία των επτά ετών.
Σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας, η χώρα μελετά την υιοθέτηση μοντέλων πρόληψης, τα οποία εφαρμόζονται με επιτυχία στη Νορβηγία και την Τουρκία. Στα σχέδια του υπουργείου περιλαμβάνονται, εκτός από την 24ωρη λειτουργία της γραμμής 1142 και την εφαρμογή διαδικτυακού χώρου στον οποίο θα κατατίθενται απόψεις αλλά θα γίνεται και πληρέστερη ενημέρωση, καμπάνιες στα σχολεία, που αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο με τίτλο «Μαθαίνω να μην καπνίζω» και κινητοποίηση των ιατρικών συλλόγων με εθελοντές γιατρούς και φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα ενημερώνουν στα ιατρεία αλλά και με δημόσιες παρεμβάσεις.
«Είναι μία προσπάθεια που θέλει πείσμα, θέλει κόπο, θέλει συνέπεια για να έχει αποτέλεσμα» δήλωσε η κ. Μακρή και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου και του δήμου Αθηναίων θα συνεργαστούν ώστε «να ενημερώνουν, να προλαμβάνουν και να αποφύγουμε αυτό το φαινόμενο του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους που προσβάλει τη χώρα, αλλά πρωτίστως πλήττει τη δημόσια υγεία».
Επίσης, η κ. Μακρή χαρακτήρισε «πενιχρά» τα αποτελέσματα της Δημοτικής Αστυνομίας στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. «Δεν χρειάζεται στρατός υπό την έννοια της πολυάριθμης επιλογής προσώπων. Χρειάζεται σύστημα, προσπάθεια και συνέπεια» είπε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε λόγο για μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, πρόσθεσε ότι η αρμοδιότητα έχει περιέλθει στην Ελληνική Αστυνομία και σημείωσε: «Στο χέρι της είναι να φανεί αποτελεσματικότερη».
Ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι ο δήμος Αθηναίων είναι πρόθυμος να βοηθήσει σε κάθε περίπτωση στην εφαρμογή ενός νόμου που προασπίζεται τη δημόσια υγεία και «τερματίζει την κακώς εννοούμενη συνενοχή μεταξύ καταστηματαρχών και θαμώνων, η οποία πλήττει τους πιο αδύναμους, αυτούς που δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν, ενώ υποφέρουν από το κάπνισμα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τους δημόσιους χώρους γενικότερα».
Η συνεργασία του υπουργείου Υγείας και του δήμου Αθηναίων θα επεκταθεί και στο θέμα της τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου για τους οίκους ανοχής.