«Η τρόικα δεν σκλήρυνε τη στάση της. Η στάση της είναι ίδια από την αρχή», είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ερωτηθείς σχετικά εξερχόμενος από την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι και οι προηγούμενες συσκέψεις και αυτές σκοπό είχαν «να συντονιστούμε καλύτερα, να συντονίσει ο Πρωθυπουργός την κυβέρνηση ενόψει της καθόδου της Τρόικας».
Σχετικά με τη στάση της τρόικας είπε επίσης ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ούτε σκληρή ούτε μαλακή. Εμείς έχουμε επιχειρήματα, στέλνουμε ό,τι πρέπει να στείλουμε και θα έρθουν τις επόμενες μέρες». Για το αν δέχονται τα ισοδύναμα που προτείνει η κυβέρνηση, απάντησε: «Όχι, όχι δεν είπα ότι δεν τα δέχονται. Υπάρχουν ισοδύναμα και ισοδύναμα».
Επίσης, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι δεν έχει τεθεί θέμα υπογραφής Τσίπρα για το νέο δάνειο, ενώ όσον αφορά τα μέτρα 1,2 δις., απάντησε «θα τα δείτε».
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών συμμετείχαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης.
Στην κυβέρνηση αυτή τη στιγμή επείγονται να κλείσουν τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ώστε να προχωρήσει και η εκταμίευση χρημάτων ενόψει των ευρωεκλογών.
Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι ελληνική πλευρά επιλέγει να δημοσιοποιεί πλέον ανοικτά τα σημεία τριβής με την τρόικα, καθώς θεωρεί πως ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν τεκμηριώνουν αρκούντως επιστημονικά τις αντιρρήσεις τους σε αρκετά ζητήματα και θέτουν εμπόδια εκεί που κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.
ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν αποδέχονται μια σειρά από προτάσεις που έχει υποβάλει το οικονομικό επιτελείο για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, αλλά και τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν την υστέρηση εσόδων από τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων.
Η Κυβέρνηση έχει προτείνει μέτρα 1,2 δισ. ευρώ για την κάλυψη του κενού του 2014, αλλά η τρόϊκα έχει απορρίψει μεγάλος μέρος των προτεινόμενων παρεμβάσεων, καθώς εκτιμά πως δεν θα οδηγήσουν σε επαναλαμβανόμενα έσοδα.
Η τρόϊκα εμμένει ότι η υστέρηση εσόδων, λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, είναι σχεδόν τριπλάσια από αυτή που δέχεται η Κυβέρνηση, ενώ εκτιμά ότι η εισπραξιμότητα του φόρου ακινήτων είναι στο 78%, όταν η ελληνική πλευρά την τοποθετεί στο 82%.
Διαφωνία υπάρχει και στο ύψος των απωλειών από την μείωση των εργοδοτικών εισφορών, καθώς η τρόϊκα την αποτιμά σε 850 εκατ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά στα 400 εκατ. ευρώ.