Το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού, που παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δύο βασικούς στόχους: Τη διάσωση της τουριστικής σεζόν στο βαθμό που είναι δυνατό. Και τη διατήρηση θέσεων εργασίας, με δέλεαρ την ευελιξία.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Τα μέτρα θα φτάσουν συνολικά τα 24 δισ. ευρώ και οι νέες δράσεις εκτείνονται σε ένα διάστημα πέντε μηνών, με κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν ότι η «γέφυρα» φτάνει μέχρι και τον Οκτώβριο, καθώς τότε θα φανεί εάν θα υπάρξει και δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Η επιδότηση της απασχόλησης (που μεταφράζεται σε συνέχιση του επιδόματος των 800 ευρώ και σε δυνατότητα μερικής απασχόλησης, ιδίως σε τουρισμό- εστίαση, με το κράτος να συμπληρώνει το μισθό των εργαζομένων μέσω κονδυλίων του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE) έχει ως προϋπόθεση να μην απολυθεί ο εργαζόμενος που θα μπει στο σχετικό πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ. Όριο «ασφαλείας» θα είναι ο κατώτατος μισθός. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν πως αυτό θα αποτελέσει κίνητρο ώστε οι ξενοδόχοι και εστιάτορες να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους και να διατηρήσουν θέσεις εργασίας.
Στην κριτική που ήδη έχει αρχίσει να εκφράζεται από την πλευρά της αντιπολίτευσης για πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με κίνδυνο να καθιερωθεί η μερική απασχόληση και οι μειωμένοι μισθοί, η γαλάζια απάντηση είναι πως έτσι διασώζονται χιλιάδες θέσεις εργασίας, καθώς εάν δεν δινόταν η δυνατότητα εκ περιτροπής απασχόλησης και εφόσον η κίνηση θα είναι εκ των πραγμάτων μειωμένη, θα απολυόταν σημαντικό ποσοστό εργαζομένων.
Το πακέτο των μέτρων συμπληρώνουν φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις, διατήρηση του μειωμένου ενοικίου για επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης, αλλά και μείωση του ΦΠΑ σε καφέ και αναψυκτικά, καθώς και σε όλες τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες.
Τα εποχικά ξενοδοχεία θα επιτραπεί να ανοίξουν από τις 15 Ιουνίου (τα 12μηνης διάρκειας, βάσει του κανονικού χρονοδιαγράμματος από 1η Ιουνίου) και από την 1η Ιουλίου θα απελευθερωθούν πλήρως οι πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας και από όλες τις χώρες, πλην ενδεχομένως ελαχίστων εξαιρέσεων βάσει εισηγήσεων της επιτροπής λοιμωξιολόγων. (Οι πτήσεις εσωτερικού έχουν αρχίσει να επανέρχονται από τις 18 Μαΐου οπότε και ήρθησαν οι περιορισμοί μετακίνησης προς περιφέρεια και Κρήτη, και θα επανέλθουν ακόμη πιο κοντά σε μία κανονικότητα από τις 25 Μαΐου οπότε θα επιτραπεί η μετάβαση χωρίς αιτιολόγηση και στα υπόλοιπα νησιά.)
Ήδη όμως από τις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν οι πόρτες για τουρίστες από το εξωτερικό με πτήσεις μόνο στο διεθνή αερολιμένα Αθηνών.
Η αρχή θα γίνει με συμφωνίες με χώρες που παρουσιάζουν καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, εφόσον φυσικά η εικόνα έχει παραμείνει ίδια μέχρι τότε. Βέβαιο είναι πως η πρώτη εκ των χωρών αυτών θα είναι η Γερμανία, βασική χώρα προέλευσης τουριστών με προορισμό την Ελλάδα. Ήδη είναι ώριμες οι συζητήσεις με Κύπρο και Ισραήλ,και οι υπόλοιπες χώρες στη λίστα είναι: Ιαπωνία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία. Κρίσιμο είναι το εάν θα υπάρξει μία συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς σε ορισμένες, ιδίως νησιωτικές περιοχές, η πλειονότητα των τουριστών προέρχεται από τη συγκεκριμένη χώρα.
Αν και η Ελλάδα είχε προτείνει στην ΕΕ την υποχρεωτική διενέργεια τεστ για κορονοϊό σε όλους τους ταξιδιώτες 72 ώρες πριν την αναχώρηση και την καθιέρωση ενός «υγειονομικού πιστοποιητικού», η Κομισιόν έβαλε φρένο στις σχετικές συζητήσεις, καθώς ουδέποτε συμπεριέλαβε τα μέτρα αυτά στις προτάσεις της για τον τουρισμό και την επανεκκίνηση των αερομεταφορών.
Εφόσον λοιπόν δεν υπήρξε συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μία κοινή πρακτική στο ζήτημα, η κυβέρνηση επέλεξε απλώς τα δειγματοληπτικά τεστ και το σταμάτημα της καραντίνας, ώστε η χώρα να καταστεί ελκυστικός προορισμός για τους τουρίστες, με το σκεπτικό ότι δε θα μπορούσε να ανταγωνιστεί άλλους προορισμούς διακοπών εάν παρέμεναν αυστηρά τα μέτρα.
Το κυβερνητικό επιτελείο ποντάρει όμως και στην ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού (όπως κάνουν άλλωστε και χώρες όπως η Γερμανία): Το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», ύψους 30 εκ ευρώ, θα δίνει voucher αξίας 120 ευρώ σε 250.000 δικαιούχους για τέσσερις τουλάχιστον διανυκτερεύσεις. Θα δοθούν και εταιρικά Holiday Vouchers για επιπλέον αφορολόγητο voucher διακοπών αξίας 300 ευρώ.
Η διάσωση του τουρισμού είναι άλλωστε απολύτως κρίσιμη για τη διάσωση της οικονομίας. Η ελληνική οικονομία βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην τουριστική βιομηχανία και προκειμένου να μην είναι διψήφιο το ποσοστό της ύφεσης, είναι αναγκαίο να περιοριστούν όσο είναι δυνατόν οι ζημιές στην οικονομία. Ο πρωθυπουργός έβαλε χαμηλά τον πήχη:
«Τον Απρίλιο και τον Μάιο ο τουρισμός βρέθηκε στο ναδίρ. Ό,τι πετύχουμε, λοιπόν, φέτος θα είναι κέρδος» είπε. Και τόνισε: «Προτεραιότητα είναι να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας. Και να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες του κλάδου να ετοιμάσουν την μεγάλη τους αντεπίθεση το 2021. Γιατί η υπεράσπιση της απασχόλησης αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Και η μαζική απώλεια θέσεων εργασίας δεν σημαίνει παρά διόγκωση των ανισοτήτων».