Επιδότηση εργασίας και μείωση φορολογίας είναι οι δύο βασικοί άξονες του πακέτου μέτρων που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού, ιδίως στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Τα μέτρα που περιλαμβάνουν μερική εργασία με τον ίδιο μισθό, μείωση ΦΠΑ σε καφέ και αναψυκτικά και σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αστικά και υπεραστικά, και θα είναι προσωρινά όπως τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο σχεδιασμός απλώνεται μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, καθώς ο συγκεκριμένος μήνας είναι κρίσιμος αφού τότε θα φανεί εάν θα υπάρξει και δεύτερο κύμα της πανδημίας. Το συνολικό πακέτο των παρεμβάσεων στην οικονομία θα φτάσει τα 24 δισ ευρώ και ο μακρόπνοος σχεδιασμός δείχνει ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως ο δρόμος της επανεκκίνησης θα είναι μακρύς.
Ο πρωθυπουργός εξάλλου δήλωσε ευθέως: «Τον Απρίλιο και τον Μάιο ο τουρισμός βρέθηκε στο ναδίρ. Ό,τι πετύχουμε, λοιπόν, φέτος θα είναι κέρδος». Εμφανίστηκε όμως αισιόδοξος ότι: «Όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, θα νικήσουμε και στον πόλεμο της οικονομίας».
Κύριο μέλημα, όπως τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, θα είναι η διατήρηση θέσεων εργασίας, με βασικό όπλο το πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ που θα αξιοποιήσει κονδύλια του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE, ύψους ενός δισ ευρώ σε πρώτη φάση. Σε δεύτερη φάση θα αξιοποιηθούν ως προς αυτό το στόχο και κεφάλαια από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης.
Οι επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να εξανεμίζεται και τώρα αντιμετωπίζουν χαμηλότερη ζήτηση θα μπορούν, έως τα τέλη Οκτωβρίου, να προσαρμόζουν ανάλογα και τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους, οι οποίο όμως θα εξακολουθήσουν να αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό και με πλήρως καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς στην αμοιβή θα καλύπτει το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και όριο ασφαλείας θα είναι ο κατώτατος μισθός, ενώ θα παραταθούν όλα τα επιδόματα ανεργίας.
Ουσιαστικά το πρόγραμμα στήριξης της μερικής απασχόλησης αφορά ξενοδόχους που σχεδίαζαν να μην απασχολήσουν όλο το εποχικό προσωπικό λόγω μειωμένης κίνησης, καθώς και επαγγελματίες της εστίασης, που ανοίγουν ξανά τη Δευτέρα τα καταστήματα τους μετά από τρεις μήνες.
«Στο δίλημμα «επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση εργασίας», επιλέγω την ενίσχυση εργασίας. Είναι η μόνη υπεύθυνη και ρεαλιστική απάντηση στα λουκέτα που απειλούν, πια, όλες τις οικονομίες” δήλωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι τον ίδιο δρόμο επέλεξαν και χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία.
Θα επεκταθεί μάλιστα και για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο το ευνοϊκό καθεστώς με τον μισθό ειδικού σκοπού και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος, για τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο, ανακοίνωσε ο κ.Μητσοτάκης.
Φθηνότερα εισιτήρια σε όλα τα ΜΜΜ, αεροπλάνα, πλοία, τρένα
Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου αφορά τη φορολογική ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων, ιδίως στον τουρισμό, στις μεταφορές, στην εστίαση και στον πολιτισμό.
Για τους επόμενους πέντε μήνες και συγκεκριμένα από 1η Ιουνίου μέχρι και 31 Οκτωβρίου, μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς: Μετρό, τρένο, τραμ, αστικά και υπεραστικά, αεροπλάνα, πλοία.
Σκοπός αυτού του μέτρου είναι να έχουν ένα παραπάνω κίνητρο όσοι πάνε διακοπές το καλοκαίρι.
Σύντομα, εξάλλου θα ανακοινωθούν προγράμματα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού, για τους πιο αδύναμους πολίτες.
Ταυτόχρονα, μειώνεται ο ΦΠΑ στα προϊόντα καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά. Αλλά και στα εισιτήρια των θερινών σινεμά.
Οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού περιλαμβάνονται και αυτοί στο νέο πρόγραμμα και θα ενισχυθούν περισσότερο με ειδικές πρόνοιες στις εβδομάδες που έρχονται, προανήγγειλε ο κ.Μητσοτάκης.
Για τους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης παρατείνεται, για όλο το καλοκαίρι, και η μείωση ενοικίου κατά 40%.
Η προκαταβολή φόρου μειώνεται, ανακοίνωσε επίσης ο κ.Μητσοτάκης απαντώντας σε ένα πάγιο αίτημα, ωστόσο το ακριβές ποσοστό θα ανακοινωθεί σύντομα, ύστερα από μελέτη.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πάντως, ότι οι μειώσεις φόρων στην κατανάλωση θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Αποτελούν, όπως εξήγησε, «μέτρα-γέφυρα για να περάσουμε από την πλευρά της ύφεσης στην όχθη της ανάπτυξης όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα».
Η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Μέσα στον Μάιο δρομολογείται η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Και μάλιστα αυτή επεκτείνεται και σε επιχειρήσεις που ίσως δεν πληρούσαν τα κριτήρια του πρώτου σταδίου.
Για το πρόγραμμα αυτό θα διατεθεί 1 ακόμη δισεκατομμύριο. Ενεργοποιείται, επίσης, και το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, κινητοποιώντας 7 δισεκατομμύρια μέσα στο 2020. Οι επιχειρήσεις θα έχουν, έτσι, τη δυνατότητα για γρήγορη και εύκολη χρηματοδότηση, με το Δημόσιο να εγγυάται έως και το 80% των δανείων.
Και, τέλος, αναστέλλονται έως τον Σεπτέμβριο οι πληρωμές χρεολυσίων και δόσεων δανείων που έχουν επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων
Από 1η Ιουλίου οι πτήσεις εξωτερικού – Στις 15 Ιουνίου ανοίγουν τα εποχικά ξενοδοχεία
Ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει ότι η χώρα θα άνοιγε τουριστικά την 1η Ιουλίου. Και πράγματι από εκείνη την ημερομηνία θα απελευθερωθούν όλες οι πτήσεις από και προς το εξωτερικό.
Δεν θα τίθεται όμως ως προϋπόθεση η διενέργεια τεστ πριν την πτήση, καθώς άλλωστε η Κομισόν δεν υιοθέτησε ούτε ως προτροπή την ιδέα ενός ευρωπαϊκού υγειονομικού πιστοποιητικού. Θα γίνονται όμως δειγματοληπτικά τεστ στους τουρίστες.
Τα εποχικά ξενοδοχεία θα ανοίξουν τελικά στις 15 Ιουνίου.
“Όπλο μας είναι τα διαβατήριο ασφάλειας, αξιοπιστίας και υγείας που έχει κερδίσει η χώρα μας. Η μεγάλη της φήμη. Η υγειονομική ασπίδα, σε κάθε τόπο φιλοξενίας. Και βέβαια, το μεράκι του Έλληνα που πάντα τον εμπνέει ο Ξένιος Δίας” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ειδήσεις σήμερα:
Βρούτσης: Τι θα ισχύσει για εποχικά εργαζόμενους, άνεργους και πληττόμενες επιχειρήσεις