Με Προεδρικό Διάταγμα θα καθοριστεί το ύψος των νεόδμητων κτιρίων στην περιοχή της Ακρόπολης, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
«Θα βγάλουμε ένα Προεδρικό Διάταγμα και εδώ θα δώσουμε τον λόγο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως ζητούν οι κάτοικοι, όπως ζητούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις», ανέφερε ο υπουργός.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρέπεμψε αρχικά στην σχετική απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), «το οποίο είπε -και αυτό είναι από τις λίγες φορές που γίνεται στην Ελλάδα- “Κύριοι εδώ θα γκρεμίσετε δύο ορόφους”» και προσέθεσε: «Αυτό δεν το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το ανέχθηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ που κουνάει το δάχτυλο. Αυτό το κάνουμε εμείς, το Υπουργείο Πολιτισμού, επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης: «Οι όροφοι θα γκρεμιστούν. Τελεία. Από εκεί και πέρα το ΥΠΕΝ είναι σε συζήτηση με το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Τουρισμού και έχουμε καταλήξει σε ένα πλαίσιο. Θα βγάλουμε ένα Προεδρικό Διάταγμα, δηλαδή και εδώ θα δώσουμε τον λόγο στο ΣτΕ, όπως ζητούν οι κάτοικοι, όπως ζητούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Το Προεδρικό Διάταγμα -θα το δούμε στις λεπτομέρειές του, δεν θέλω να προκαταλάβω το ΣτΕ- αλλά προφανώς το ύψος θα είναι αρκετά κάτω από το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος με βάση τον οικοδομικό κανονισμό. Δηλαδή, όπως έγινε και στην περίπτωση του ξενοδοχείου, εξίσου ικανοποιητική για τις ευαισθησίες μας, των Ελλήνων και των Αθηναίων, θα είναι και η ρύθμιση σε σχέση με το ύψος των κτιρίων».
Σε σχέση με τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το έτος 2019, σημείωσε πως από τα μεγέθη του τελευταίου τριμήνου του 2019 φαίνεται ότι αλλάζουν τα πράγματα, λόγω των μέτρων που ελήφθησαν πέρυσι το καλοκαίρι.
«Η ΔΕΗ που …δεν είχε πρόβλημα -και ήταν αποκύημα της φαντασίας μου ότι είχε πρόβλημα!- “μπήκε μέσα” πέρυσι 1,6 δισ. ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ που τα είχε κάνει όλα τέλεια!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και προσέθεσε: «Από τα μεγέθη του τελευταίου τριμήνου του 2019 φαίνεται ότι αλλάζουν τα πράγματα, λόγω των μέτρων που ελήφθησαν. Μπήκε η ΔΕΗ σε έναν δρόμο, δεν σημαίνει ότι “πετάει” και γι’ αυτό το λόγο είμαστε προσεκτικοί, αλλά πάντως βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση».
Για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με το σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι μειώνει δραστικά τον χρόνο των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, από 6-8 χρόνια, σε 100-150 μέρες, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικαίου και με σεβασμό του περιβάλλοντος. «Ακολουθούμε το δρόμο άλλων ευρωπαϊκών κρατών, που τα καταφέρνουν μια χαρά και στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προσέλκυση επενδύσεων», υπογράμμισε ο υπουργός.
Για τις περιοχές Natura σημείωσε ότι τον τελικό λόγο θα έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς θα υπάρχουν 24 διαχειριστικά σχέδια σε όλη τη χώρα και για κάθε διαχειριστικό σχέδιο θα υπάρχει ένα Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα έχει την σφραγίδα, την έγκριση, την αποδοχή του ΣτΕ».
Επιπλέον, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως θα υπάρξουν παρεμβάσεις και στους δασικούς χάρτες «για να τελειώσει η ομηρία 170.000 νοικοκυριών που έχουν κάνει ενστάσεις στην πρόχειρη εκπόνηση των δασικών χαρτών, γιατί το Δημόσιο ενώ έχει δώσει στο παρελθόν π.χ. χωράφια σε πρόσφυγες με αναδασμούς, έρχεται σήμερα, μετά από 50-100 χρόνια και λέει ότι αυτά δεν είναι χωράφια, αλλά δάσος! Όλα αυτά τα ρυθμίζουμε με σεβασμό στο Σύνταγμα και στην κοινή λογική».
Τέλος, προβλέπεται ότι δεν θα εκδίδονται οικοδομικές άδειες αν δεν έχει ληφθεί μέριμνα προηγουμένως για τη διαχείριση των μπάζων ενώ επεκτείνεται το περιβαλλοντικό τέλος σε όλες τις πλαστικές σακούλες, ανεξαρτήτως πάχους.
Πλαστική σακούλα
Επιβάλλεται τέλος σε όλες τις πλαστικές σακούλες ανεξαρτήτως πάχους τοιχώματος, με στόχο την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης. Μοναδική εξαίρεση είναι οι βιοαποδομήσιμες/λιπασματοποιήσιμες, ενώ ως χρονικός ορίζοντας εφαρμογής της ρύθμισης ορίζεται η 1/1/2021.
Ιδιωτικές συνδέσεις και αστικά λύματα
Με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους η σύνδεση ακινήτων με τα κεντρικά δίκτυα αποχέτευσης σε μια σειρά από δήμους της χώρας, ιδιαίτερα δε της Ανατολικής Αττικής, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών. «Η Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο συμμορφώνεται με τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία».
Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑEKK)
Για την έκδοση οικοδομικής άδειας προϋπόθεση θα είναι πλέον η σύναψη συνεργασίας με εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΑΕΚΚ για την αποκομιδή των μπάζων. «Στόχος είναι να μπει τέλος στη σημερινή κατάσταση κατά την οποία μπάζα καταλήγουν σε πεζοδρόμια και ρέματα, με σημαντικές επιπτώσεις για το περιβάλλον, την καθημερινότητα, αλλά και την ασφάλεια των πολιτών».
Διαχείριση αποβλήτων
Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΝ, το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο απλουστεύεται και επισπεύδεται η υφιστάμενη διοικητική διαδικασία για την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων και Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.
Για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στις νησιωτικές περιφέρειες, του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων, συστήνεται για κάθε μια από αυτές, ειδικός Περιφερειακός Διαβαθμιδικός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για τον «καλύτερο συντονισμό για τη διαχείριση αποβλήτων σε αυτές τις ευαίσθητες τουριστικά περιοχές, την αντιμετώπιση των προστίμων που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ και τη δημιουργία ενός πιο ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων».
Οικιστικές πυκνώσεις
Γίνεται εκ νέου ανάρτηση των δασικών χαρτών με τις περιοχές που είχαν εξαιρεθεί ως οικιστικές πυκνώσεις σε συμμόρφωση με το γράμμα και το πνεύμα της απόφασης του ΣτΕ (Ολ.ΣτΕ 685/2019), που έκρινε αντισυνταγματική την προηγούμενη προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος. Παρέχεται η δυνατότητα τακτοποίησης για χρονικό διάστημα 30 ετών κατοικιών που έχουν χτιστεί εντός δασών και δασικών εκτάσεων με βάση συγκεκριμένα κριτήρια προστασίας του περιβάλλοντος. Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών και την υποβολή των σχετικών ενστάσεων θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για τις λεπτομέρειες -βασισμένο στις σχετικές οικονομοτεχνικές μελέτες- έτσι ώστε τελικά η όποια ρύθμιση να είναι σύμφωνη με τη νομολογία και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Δασικοί χάρτες
Το νομοσχέδιο αποσαφηνίζει όποιες δεν θεωρούνται δασικές εκτάσεις, γαίες τις οποίες το ίδιο το κράτος επισήμως έχει θεωρήσει μη δασικές. «Τερματίζονται έτσι οι αλληλοσυγκρουόμενες τοποθετήσεις της δημόσιας διοίκησης, αλλά και επιταχύνεται η εκπόνηση των δασικών χαρτών, χωρίς εμπόδια που είχαν τεθεί από ίδιο το δημόσιο, αλλά και χωρίς ταλαιπωρία για τους πολίτες», σύμφωνα με το υπουργείο.
Συγκεκριμένα, εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των δασικών χαρτών οι περιοχές για τις οποίες άλλαξε νομίμως με ισχύουσες πράξεις της διοίκησης πριν το 1975 ο χαρακτήρας τους από δασικός σε άλλης μορφής. Πρόκειται κυρίως για Πράξεις που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αγροτικής νομοθεσίας, όπως: Αποφάσεις Επιτροπών Απαλλοτριώσεων για το σύνολο των εκτάσεων που αφορούν κληροτεμάχια, διανομές και αναδασμοί για το σύνολο των εκτάσεων που αναφέρονται στα σχετικά κτηματολογικά διαγράμματα, άδειες υπουργού ή νομάρχη για κάθε περίπτωση μεταβίβασης αγροτικών ακινήτων, όταν δεν έχει αλλάξει η χρήση.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, με το νομοσχέδιο αυτό αναμορφώνονται όλοι οι δασικοί χάρτες (κυρωμένοι, όσοι έχουν αναρτηθεί κ.λπ.) ώστε να λάβουν υπόψη τους αυτές τις διοικητικές πράξεις, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των αντιρρήσεων.
Τέλος, δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να αξιοποιούν την περιουσία τους όταν δικαιώνονται στην εξέταση των αντιρρήσεων, χωρίς να περιμένουν να «κλείσει» το θέμα σε ολόκληρο τον νομό, όπως συμβαίνει σήμερα.