«Πόσες φορές θα δανείζατε σε ένα φίλο σας που όμως έχει αποδειχθεί αναξιόπιστος;» διερωτήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, θέλοντας να καταδείξει ότι η διεθνής αξιοπιστία και το κύρος μας έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα, το οποίο απέδωσε εξ ολοκλήρου στις κυβερνήσεις της ΝΔ.

«Πράγματι το 2004 έκαναν σκόπιμα κραυγαλέες αλχημείες, άλλαξαν ακόμα και τον τρόπο καταγραφής των αμυντικών δαπανών. Η κριτική ήταν καταστροφική, κατηγορηθήκαμε ότι εξαπατήσαμε την Ευρώπη κι αυτό αδίκησε κατάφωρα τη χώρα μας. Ουδείς είχε αμφισβητήσει ως τότε την ένταξή μας στο ευρώ», τόνισε ο πρωθυπουργός και σχολίασε ότι «ο άθλος της κυβέρνησης Καραμανλή είναι ότι μας έβαλε δύο φορές σε επιτήρηση. Δε συνετίστηκε, έκρυβε μέχρι τέλους ότι τα έκανε θάλασσα».

«Η ζημιά από τη ΝΔ είναι ανυπολόγιστη, την βιώνει καθημερινά στο πετσί του ο Έλληνας πολίτης», είπε και τόνισε την ανάγκη να διερευνηθούν οι ευθύνες δηλώνοντας απερίφραστα ότι «η εξεταστική επιτροπή θα γίνει».
Διευκρίνισε πάντως ότι «το επίκεντρο της έρευνας θα πρέπει να είναι οι συγκεκριμένες πολιτικές που οδήγησαν στην κατάφωρη παραποίηση των στοιχείων της περιόδου 2007 – 2009, που προκάλεσε τεράστια βλάβη στον Έλληνα πολίτη».

Από την πλευρά του ο Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε να διερευνηθούν τόσο οι κυβερνήσεις Σημίτη όσο και το διάστημα διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

«Κινδυνεύετε να εκτεθείτε. Αφού για το δικό σας διάστημα είστε υπερήφανος, γιατί λοιπόν αρνείστε να μπείτε στη διαδικασία ελέγχου;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Η θα πούμε όλη την αλήθεια σε βάθος, ή θα αφήσουμε κενά».
Ζήτησε συγκεκριμένα να εξεταστούν «όλα τα σκάνδαλα της ΝΔ, οι κουμπάροι, ο Αλογοσκούφης που πήγε και μας κατήγγειλε στην Ευρώπη, αλλά να μην αφήσουμε έξω το χρηματιστήριο, τα αμαρτωλά έργα των Ολυμπιακών Αγώνων».

Έκανε μάλιστα άνοιγμα στους βουλευτές όλων των κομμάτων, να στηρίξουν το αίτημα του ΛΑΟΣ για διερεύνηση όλου του διαστήματος από τότε που ξεκίνησαν οι προσπάθειες ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ.

Αναφορικά με το ζήτημα των δηλώσεων Γιούνκερ, σχολίασε ότι διασυρόμαστε και πρότεινε μάλιστα να κληθεί ο ίδιος ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ και να δώσει εξηγήσεις.
Επιτέθηκε όμως και στη ΝΔ, λέγοντας ότι αντί να επιτίθεται «με παρλάτες στα κανάλια» στον υπουργό Οικονομικών, θα πρέπει «αν τα πιστεύετε όλα αυτά να κάνετε στον κ. Παπακωνσταντίνου πρόταση μομφής».

«Σωστά ρωτάτε τη ΝΔ γιατί κάνει κλεφτοπόλεμο και συνεχίζει να βάζει φωτιές αντί να βοηθάει στην πυρόσβεση», σχολίασε στη δευτερολογία του ο Γιώργος Παπανδρέου:
«Δεν έχω πρόβλημα να ξεκινήσουμε για οποιαδήποτε περίοδο θέλετε. Εδώ είμαστε, να δούμε τι κάνουμε τώρα, εδώ είμαστε να μας ελέγξετε, αλλά το πιο σημαντικό είναι οι ευθύνες για τη συνειδητή παραποίηση και το διασυρμό της χώρας που δημιούργησε απίστευτη αναξιοπιστία», τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην εξεταστική για την οικονομία.
«Άπλετο φως λοιπόν σε όλα», τόνισε, ενώ σχολίασε ότι «με ενδιαφέρει όχι ότι πληρώνει η ΝΔ, αλλά ότι πληρώνει ο ελληνικός λαός».
Αναφερόμενος στις δηλώσεις Γιούνκερ επανέλαβε:
«Ότι διαφθορά υπάρχει στη χώρα, το ξέρουμε όλοι, το ξέρουν όλοι παγκοσμίως, δεν έχετε παρά να διαβάσετε τις εκθέσεις διεθνούς διαφάνειας» και έφερε ως παράδειγμα τα νοσοκομεία, τις ΔΕΚΟ, τις επιτροπές με αμοιβές δις, τη φορολογική ανισότητα υπέρ των λίγων, το Βατοπέδι, την πολιτική προνομίων για τις τράπεζες και τις « γαλάζιες» συνεντεύξεις.