«Νέα μέτρα δυστυχώς θα υπάρξουν, πέρα και ανεξάρτητα από τις προθέσεις που μπορεί να έχει ο κ. Σαμαράς» τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.
«Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να τα αποκρούσει αυτά τα μέτρα. Διότι αυτά τα μέτρα, εκτός από το γεγονός ότι θα γονατίσουν την ελληνική κοινωνία, θα την επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο, δεν ωφελούν και για την προσπάθεια της οικονομικής ανάτασης της χώρας» εκτιμά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη «νέο μέτρο είναι ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, νέο μέτρο θα είναι η άρση των περιορισμών των ομαδικών απολύσεων, νέο μέτρο είναι αυτό που προωθείται με ένα δεύτερο κύμα οριζόντιων απολύσεων στη δημόσια διοίκηση. Ναι μεν οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, είναι χρήσιμες, αλλά με τον τρόπο που προωθούνται γίνονται απορρυθμίσεις» σημειώνει ο κ. Κουβέλης.
Αναφερόμενος στη συνέντευξη του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στον τηλεοπτικό σταθμό Μega, ο κ. Κουβέλης επιμένει ότι ο πρωθυπουργός σχεδίαζε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβριο.
«Εξακολουθώ να έχω τη σταθερή εκτίμηση ότι ο κ. Σαμαράς είχε την επιλογή να οδηγηθούν τα πράγματα σε εκλογές περί τον μήνα Σεπτέμβριο, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.
Βεβαίως θα επαναλάβω την έκφραση ότι ανέκρουσε πρύμνα κάτω από τις πιέσεις, όσο και τις φωνές -σχηματικός ο λόγος- των Ευρωπαίων και ειδικότερα της κ. Μέρκελ. Ήταν επιλογή» τονίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Ερωτηθείς για την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση πριν από πέντε μήνες, ο κ. Κουβέλης τονίζει ότι «εμείς δεν μπήκαμε στην κυβέρνηση για να φύγουμε. Μπήκαμε για να δώσουμε λύσεις στο μεγάλο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα της χώρας.
Αλλά απουσίαζε πια από κάποια στιγμή και μετά ο κοινός πολιτικός τόπος μεταξύ της Δημοκρατικής Αριστεράς και της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι έλλειπε η συνεργατική διάθεση στο πλαίσιο αυτής της κυβέρνησης και ήταν βάρος πια η Δημοκρατική Αριστερά για τον κ. Σαμαρά».
«Κανένας κίνδυνος διάσπασης της ΔΗΜΑΡ»
Σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης της Δημοκρατικής Αριστεράς μετά και την τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ, αλλά και τη διαφοροποίηση του Σπύρου Λυκούδη και άλλων 23 μελών της ηγεσίας του κόμματος, ο κ. Κουβέλης τονίζει πως «σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ενδεχόμενο διάσπασης.
Σε ότι αφορά τον Σπύρο Λυκούδη, τον πράγματι στενό συνεργάτη και φίλο μου από τα παλιά, πρέπει να σας πω ότι του αναγνωρίζω το δικαίωμα να έχει διαφορετική άποψη. Αν ήμουν στη θέση του θα έλεγα φίλος ο πρόεδρος, αλλά φιλτάτη η άποψή μου».
Όχι σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Ερωτηθείς για τις διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς, ο κ. Κουβέλης τονίζει ότι «το κείμενο των 58 είναι μια πρόσκληση σε ένα διάλογο, αλλά χωρίς συγκεκριμένη αναφορά στην πολιτική, κοινωνική πραγματικότητα και τις ανάγκες της χώρας, χωρίς καμία αναφορά στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική..
Η πρόσκληση αυτή είναι ένα κάλεσμα για να συγκροτήσουμε ένα κοινό ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές ΠΑΣΟΚ -Δημοκρατικής Αριστεράς και όποιες άλλες δυνάμεις μπορούν να συναριθμηθούν.
Αυτό είναι το ζητούμενο; Όταν το ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή συγκεκριμένη πολιτική του έκφραση έχει κάνει προγραμματική συμφωνία με τη ΝΔ και μάλιστα προγραμματική συμφωνία με στρατηγική βάθους, είναι δυνατόν η Δημοκρατική Αριστερά με τις συγκεκριμένες θέσεις να προσέλθει σε μια τέτοια συνύπαρξη και μάλιστα σε κοινό ευρωψηφοδέλτιο; Αυτά είναι άκρως αντιφατικά».
Σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημειώνει πως «με τα πολιτικά δεδομένα δεν υπάρχει δυνατότητα αυτής της συνεργασίας. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιφάσκει, αιωρείται. Πρόκειται για ένα εκκρεμές πολιτικής άποψης. Αιωρείται ανάμεσα στην μονομερή καταγγελία, την επαναδαπραγμάτευση, στη στάση πληρωμών, στο ενδεχόμενο της φυγής από την ευρωζώνη αλλά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι αυτή την ώρα η προγραμματική και πολιτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ εκείνη που μπορεί να διαμορφώσει την όποια επιλογή για συνεργασία μαζί του».
Σχολιάζοντας τέλος δημοσιεύματα και φήμες περί υποψηφιότητας για την προεδρία της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2015 λήγει η θητεία του κ. Παπούλια, ο κ. Κουβέλης τονίζει ότι «εκείνο που καταγράφει τις επιλογές μου και τις δεσμεύει νομίζω θετικά, είναι η προσπάθειά μου για την πολιτική που πρέπει να ασκεί η Δημοκρατική Αριστερά, για τη συμβολή της στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας, της κοινωνίας. Δεν προσωποποιώ ποτέ την πολιτική μου στάση.
Εκείνο που έχω ως σχέδιο και ως σχεδιασμό είναι να μπορέσει η χώρα να πάει μπροστά και σε αυτό θεωρώ ότι πολύ σημαντικό πράγμα είναι η συμβολή της υπεύθυνης πολιτικής δύναμης, που λέγεται Δημοκρατική Αριστερά».