Ο Έλληνας υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών της Τέταρτης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, σήμερα το πρωί στη Νυρεμβέργη διαμήνυσε πως η Ελλάδα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να βγει από την κρίση, να πατήσει γερά στα πόδια της και να τραβήξει μπροστά.
Συνεχίζοντας ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε, «Όμως, μετά από μια πενταετία ύφεσης, εξαντλήθηκαν οι αντοχές της πραγματικής οικονομίας και ακόμη περισσότερο της κοινωνίας, γι’ αυτό και δεν αντέχει άλλη πίεση ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία».
Υπενθυμίζοντας πως οι Έλληνες υποβάλλονται σε θυσίες που ποτέ δεν γνώρισε ευρωπαϊκός λαός σε καιρό ειρήνης, πως μέσα σε λίγα χρόνια έχασαν πάνω από το ένα τέταρτο του ΑΕΠ και πάνω από το ένα τρίτο των εισοδημάτων τους, ενώ η ανεργία έφτασε στο 27%, ξεπερνώντας στους νέους το 60%, ο κ. Μιχελάκης επισήμανε ότι, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις της και έχει το δικαίωμα να ζητά πραγματική κοινοτική αλληλεγγύη.
Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε με έμφαση πως ζητείται, προπάντων, στήριξη, ώστε να αποφευχθούν νέα υφεσιακά μέτρα αλλά και να τρέξουν το ταχύτερο δυνατό αναπτυξιακές δράσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις δουλειάς, καθώς δεν αντέχεται άλλη έκρηξη της ανεργίας και καμία χώρα δεν μπορεί να αντέξει ανεργία που γενικά πλησιάζει το 30% και στους νέους πάει πάνω από το 60%.
Τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα και είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ανέφερε ενδεικτικά μια σειρά από αυτές, όπως επίτευξη δημοσιονομικής προσαρμογής, εξάλειψη πρωτογενούς ελλείμματος και εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος, ταχύτατα βήματα αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας, θεσμική θωράκιση και διασφάλιση της ανακεφαλαιοποίησης του εθνικού τραπεζικού συστήματος, εξέλιξη του πλέον φιλόδοξου προγράμματος σε παγκόσμιο επίπεδο για την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.
Αναφέρθηκε ακόμη στην προώθηση σειράς μεταρρυθμίσεων με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και μετωπική σύγκρουση με τη φοροδιαφυγή, στις δραστικές διαρθρωτικές αλλαγές ενίσχυσης του ανταγωνισμού και ανταγωνιστικότητας, της προσέλκυσης νέων επενδύσεων και της εξωστρέφειας, της εφαρμογής προγράμματος κινητικότητας και συγχώνευσης φορέων, αλλά και στην πορεία του εξορθολογισμού και αύξησης της αποδοτικότητας του συστήματος Υγείας με περιορισμένους πόρους.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο νομοσχέδιο ενάντια στον ρατσισμό και τις νεοναζιστικές αντιλήψεις, που σήμερα συζητείται στη Βουλή, έχοντας ήδη πετύχει ευρύτατη διακομματική συναίνεση για την αναστολή της χρηματοδότησης κομμάτων όταν η ηγεσία ή ένα σημαντικό μέρος των βουλευτών τους εμπλέκονται σε εγκληματικές οργανώσεις ή τρομοκρατικές ενέργειες.
Έκανε, επίσης, αναφορά στον νέο Κώδικα Μετανάστευσης, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τονίζοντας στο σημείο αυτό ότι ζητείται η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και την αλλαγή του «Δουβλίνο 2», σημειώνοντας πως δεν αντέχεται το ένα δέκατο του πληθυσμού να είναι λαθρομετανάστες και καμία χώρα δεν θα άντεχε κάτι τέτοιο.
Αναφερόμενος στην παρούσα Τέταρτη Ελληνογερμανική Συνέλευση, τόνισε ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η Συνέλευση εστιάζει φέτος σε κρίσιμα ζητήματα όπως η διαχείριση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η αγροτική ανάπτυξη, η διαχείριση του νερού. Αλλά και σε ζητήματα μείζονος σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες, όπως η μετανάστευση και η κοινωνική ένταξη, η αντιρατσιστική και αντιφασιστική δράση σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας για την προώθηση ελληνικών ποιοτικών προϊόντων, του τουρισμού και τη Δυαδική Επαγγελματική Κατάρτιση.
Έχουν ήδη γίνει πολύ μεγάλα βήματα, τόνισε ο υπουργός, μπορούν όμως να γίνουν ακόμη περισσότερα και αυτός είναι τώρα ο στόχος και η επιλογή να προχωρήσει και να ενισχυθεί η Ελληνογερμανική συνεργασία στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι δεδομένη και από τις δύο πλευρές.
Παραπέμποντας στις σημαντικές, όπως είπε, μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπογράμμισε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης δομικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.
Όμως, πρόσθεσε, θα πρέπει να «ξεκαθαρίσει» πως με μια σειρά από μέτρα εξυγίανσης και εξορθολογισμού, οι δήμοι δεν αποτελούν «βαρίδι» για την οικονομία της χώρας, δεν δημιουργούν ελλείμματα. Και αυτό έγινε πραγματικότητα με ιδιαίτερα σημαντικές πρωτοβουλίες και από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ίδια στιγμή που γίνονται σημαντικές προσπάθειες για να κρατηθούν όρθια τα κοινωνικά δίκτυα, δηλαδή οι υπηρεσίες κοινωνικής αρωγής και πρόνοιας σε εκείνους τους Έλληνες πολίτες που υποφέρουν, υπογράμμισε.
Πρόσθεσε ότι, παράλληλα, με μια σειρά από πρωτοβουλίες επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, προς αυτήν την κατεύθυνση εξασφαλίζονται οι αναγκαίους πόροι, διαμορφώνεται το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνεργασίες με τους εταίρους από την ΕΕ για να υπάρχουν καλές πρακτικές και επιτυχημένα παραδείγματα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών όπως αναφέρει το ΑΠΕ, είναι συνεχής η προσπάθεια της κυβέρνησης προς ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και είναι πεποίθησή της ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνιστά ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια ανάκαμψης της Ελλάδας, και εδώ ακριβώς είναι το σημείο στο οποίο αναμένει τη στήριξη που ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να προσφερθεί με δύο τρόπους:
Ο πρώτος είναι περισσότερο πρακτικός και συνδέεται με τις προσπάθειες που γίνονται για να εκσυγχρονιστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα. Είναι συνεχής, όπως είπε, η προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, η εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδοτικών πόρων από τα Κοινοτικά Ταμεία, η διατήρηση των κοινωνικών δικτύων, η παροχή τεχνογνωσίας για τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και τη θεσμική αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την περαιτέρω αξιοποίηση πόρων. Σ’ αυτό το πεδίο, η Γερμανία και η Ελληνογερμανική Συνέλευση μπορούν να προσφέρουν καλές πρακτικές, τεχνογνωσία και εμπειρία. Υπάρχουν πεδία δράσης, μέσα από τα οποία η κοινή δράση μπορεί να αποφέρει σημαντικά αμοιβαία οφέλη.
«Ο δεύτερος τρόπος βοήθειας είναι περισσότερο πολιτικός και συνδέεται με τη συνεισφορά σας στην ακόμη μεγαλύτερη κατανόηση, από την πλευρά της κοινωνίας αλλά και της πολιτικής ηγεσίας στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία, της ελληνικής πραγματικότητας, στην ανάδειξη των προσπαθειών του ελληνικού λαού, καθώς και στην ανάδειξη των προοπτικών συνεργασίας που ανοίγονται, ενώ ορισμένες αρνητικές αντιλήψεις που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, πρέπει να ξεπερασθούν» είπε ο κ. Μιχελάκης.
Καταλήγοντας, ο Έλληνας υπουργός Εσωτερικών επισήμανε πως οι λαοί της Ευρώπης έχουν πολλά να κερδίσουν μέσα από τη συνεργασία στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ότι οι Έλληνες είναι λαός με φιλότιμο και αξιοπρέπεια.