Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής η πρόταση του υπουργικού συμβουλίου, για το διορισμό του Περικλή Μήτκα στη θέση του προέδρου του Ανώτατου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης. Υπέρ τάχθηκαν ΝΔ και Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 και το ΚΙΝΑΛ δήλωσε «παρών».
Είχε προηγηθεί αντιπαράθεση μεταξύ της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με επίκεντρο το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή και προβλέπει, τη λειτουργία της νέας Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, το άρθρο 16 για την ισοτιμία των επαγγελματικών πιστοποιητικών των κολλεγίων με αυτά των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων και το νέο μοντέλο 80-20 της χρηματοδότησης των ανωτάτων ιδρυμάτων.
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, απέρριψε τις αιτιάσεις του πρώην υπουργού Παιδείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη ότι η νέα Εθνική Αρχή βρίσκεται στον αέρα και κινδυνεύει να βγει εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Όπως είπε η κ. Κεραμέως, το υπουργείο Παιδείας έχει απευθείας επαφή με την η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία έχει ενημερώσει για τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και κανένα πρόβλημα δεν θα υπάρξει στο θέμα της πιστοποίησης των προγραμμάτων. «Εμείς εκεί που όλες οι αρμοδιότητες, με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, ανήκαν σε έναν παντοκράτορα υπουργό Παιδείας τις μεταφέραμε στα πανεπιστήμια ώστε να αποφασίζουν τα ίδια και όχι ο παντοκράτορας υπουργός», ανέφερε η κ. Κεραμέως.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ο Νίκος Φίλης όσο και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Νίκος Βούτσης και η Σία Αναγνωστοπούλου εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τις ενισχυμένες αρμοδιότητες και το ρόλο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων υποστηρίζοντας ότι καταργείται το αυτοδιοίκητο τους και υποβαθμίζονται.
Η κ. Κεραμέως αντέτεινε ότι το νομοσχέδιο είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς τα εμπρός και είναι σημαντικός ο ρόλος της Αρχής στο να δώσει ώθηση στα ΑΕΙ να βελτιωθούν περαιτέρω και να επεκτείνουν το εύρος και τον ρόλο τους διεθνώς.
«Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι μια μακροχρόνια στρατηγική εκπαιδευτική πολιτική που έλλειπε για να προχωρήσουν μπροστά τα πανεπιστήμια μας. Αυτός είναι και ο λόγος για την λειτουργία της Εθνικής Αρχής που θα εισηγείται θέματα στρατηγικού σχεδιασμού στην ανώτατη εκπαίδευση», τόνισε και ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης.
Από την πλευρά του, ο κ. Μήτκας επεσήμανε ότι στόχος της Αρχής θα είναι η διασφάλιση της ποιότητας των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων και η συνεχής στήριξή τους, καθώς όπως είπε αποτελούν τεράστια επενδυτική δύναμη για τη χώρα και διαβεβαίωσε ότι θα λειτουργεί με αμεροληψία και ακαδημαϊκά κριτήρια για να τα βοηθήσει να ακολουθήσουν ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο.
«Η χώρα χρειάζεται εθνική συνεννόηση για τη χάραξη εθνικής εκπαιδευτικής στρατηγικής και θα ήθελα η Εθνική Αρχή να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση», συμπλήρωσε.
«Ο νόμος που ψηφίστηκε από τη ΝΔ θα σπρώξει στην υποβάθμιση τα ελληνικά πανεπιστήμια και η ψήφος μας σήμερα αυτό κρίνει. Οι διορισμένες αρχές δεν μπορούν να αποφασίζουν για την χρηματοδότηση τους. Θίγεται η αυτονομία των πανεπιστημίων», υποστήριξε από την πλευρά του ο Νίκος Φίλης.
Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Μουλκιώτης διευκρίνισε ότι η στάση του κόμματός του με το «παρών» δεν έχει να κάνει με τα προσόντα του κ. Μήτκα αλλά με το ότι δεν είναι ένα πρόσωπο που επιλέγει μέσα από διαδικασίες συναίνεσης, αντίθετα έχει διοριστεί από τη κυβέρνηση και έχει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση για τα θέματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής τόνισε ότι η νέα Εθνική Αρχή θα έχει ενισχυμένο και διευρυμένο ρόλο με στόχο την υλοποίηση ενός πιο επιθετικού αντιεκπαιδευτικού πλαισίου, για να συνδεθούν πιο στενά τα δημόσια πανεπιστήμια με τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης χαρακτήρισε «καλή επιλογή» τον διορισμό του κ. Μήτκα ενώ η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Σοφία Σακοράφα δήλωσε ότι για λόγους αρχής το κόμμα της καταψηφίζει καθώς ο νέος πρόεδρος δεν αναδεικνύεται από κάποια ανεξάρτητη αρχή αλλά διορίζεται από την κυβερνητική πλειοψηφία από την οποία θα έχει απόλυτη εξάρτηση.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης σημείωσε ότι η νέα Αρχή θεσμικά βρίσκεται στον αέρα, καθώς καμία συζήτηση δεν είχε προηγηθεί για το πρόσωπο του νέου προέδρου της.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου υποστήριξε ότι η διαφοροποίηση των κριτηρίων για τη χρηματοδότηση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από την Εθνική Αρχή είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και σημαίνει τη ταφόπλακα των δημόσιων πανεπιστημίων.
Απαντώντας στις επισημάνσεις των βουλευτών, ο κ. Μήτκας, διαβεβαίωσε ότι θα λειτουργήσει με μετριοπάθεια και συναινετικά ως πρόεδρος της νέας Εθνικής Αρχής και στην κατεύθυνση να υπάρξει μια εθνική εκπαιδευτική στρατηγική.
Ο νέος πρόεδρος της ΕΑΑΕ αναγνώρισε ότι η υπάρχουσα χρηματοδότηση των ΑΕΙ «προφανώς και δεν είναι επαρκής καθώς τα 10 τελευταία χρόνια της κρίσης το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει πληγεί σημαντικά» και πρόσθεσε ότι η πρόταση της Αρχής θα είναι να αυξηθεί.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι το μοντέλο «80-20 δεν θα επιφέρει αναγκαστικά μείωση των κονδυλίων αλλά πιθανότατα αυξομειώσεις σε ορισμένα» και πρόσθεσε ότι το πανεπιστήμιο θα κρίνεται για την επίτευξη των στόχων που το ίδιο έχει βάλει.
Απαντώντας στην ερώτηση αν θίγεται το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων από την λειτουργία της Εθνικής Αρχής, ο κ. Μήτκας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η αίσθηση μου είναι ότι τα πανεπιστήμια διαμορφώνουν τον στρατηγικό σχεδιασμό τους όπως τον επιθυμούν ενώ η ενισχυμένη αρμοδιότητα που ανατίθεται στην Αρχή στην ουσία είναι για να παρακινούνται να έχουν επικαιροποιημένο το σχέδιο που τα ίδια χαράζουν». Ο κ. Μήτκας υπεραμύνθηκε του νέου τρόπου αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να συγκρίνονται τα παλαιότερα πανεπιστήμια με τα νεότερα ή τα μεγαλύτερα με τα μικρότερα αλλά θα συγκριθούν με τα ποιοτικά κριτήρια που χρησιμοποιεί όλος ο κόσμος. Ακόμα, διαβεβαίωσε ότι ήδη υπάρχει η πιστοποίηση της Εθνικής Αρχής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.
«Στόχος της Εθνικής Επιτροπής είναι η ενίσχυση των ελληνικών πανεπιστημίων γιατί ο παγκόσμιος ανταγωνισμός είναι πολύ δυνατός. Εμείς θέλουμε να κρατήσουν τη ποιότητα που έχουν, να ανοίξουν τα προγράμματά τους στον κόσμο και να προσελκύσουνε αλλοδαπούς φοιτητές. Αυτό θα τους δώσει νέα πνοή», κατέληξε ο κ. Μήτκας.