Στη Βουλή κατέθεσε σήμερα τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ στην οποία προτείνεται να αποφασίζει η Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων που παραπέμπονται ή καταδικάζονται με το αδίκημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.
Παράλληλα προτείνει η ρύθμιση για την αυξημένη πλειοψηφία να προβλεφθεί και σε μελλοντική συνταγματική ρύθμιση.
Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, απαντώντας σε όσους κατηγορούν το κόμμα του ότι δεν θέλει στην ουσία να ψηφίσει τροπολογία κατά της Χρυσής Αυγής που προωθεί η κυβέρνηση, έκανε λόγο για «επικοινωνιακά πανηγυράκια» που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.
Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι καμία συζήτηση της κυβέρνησης με τα κόμματα δεν έγινε ούτε συζητήθηκε το θέμα αυτό σε κανένα όργανο της Βουλής.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, με την προτεινόμενη ρύθμιση «επιχειρείται να καλυφθεί το κενό που αναδεικνύει η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, όπως κορυφώθηκε με τον πρόσφατο φόνο του Παύλου Φύσσα».
Σημειώνεται ακόμα πως, «όταν προκύπτει ότι σημαντικά στελέχη δικαιούχου κόμματος έχουν καταδικασθεί ή παραπεμφθεί, με βάσιμες ενδείξεις ενοχής για το κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, με βάση το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, να δίνεται η δυνατότητα στη Βουλή, με αυξημένη πλειοψηφία και μετά από ονομαστική ψηφοφορία, να αποφασίσει για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησής του».
Στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται πως: «Άλλα κακουργήματα, όπως της κατασκοπείας, σκοπίμως εξαιρέθηκαν από τη ρύθμιση, τόσο διότι η τέλεσή τους δεν φαίνεται πιθανή από στελέχη κομμάτων υπό τις παρούσες συνθήκες, όσο και λόγω της ιδιαίτερα βεβαρημένης ιστορικής κατάχρησής τους κατά το μετεμφυλιακό παρελθόν της χώρας».
Στην ίδια ρύθμιση προβλέπεται ότι σε περίπτωση έκδοσης αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης, η κρατική χρηματοδότηση διακόπτεται οριστικά, ενώ, αντιθέτως, σε περίπτωσης αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης ή αμετάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος, η αναστολή αίρεται αναδρομικά και τα παρακρατηθέντα ποσά αποδίδονται στο κόμμα.
Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει ότι:
«Σε περίπτωση έκδοσης καταδικαστικής απόφασης ή επιβολής προσωρινής κράτησης, κατ’ άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατόπιν αδείας της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος, σε βάρος αρχηγού κόμματος ή του προέδρου ή του μισού τουλάχιστον των μελών της κοινοβουλευτικής του ομάδας, για το έγκλημα του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα, ο Πρόεδρος της Βουλής εισάγει στην Ολομέλεια του Σώματος ερώτημα αν πρέπει να ανασταλεί η εν γένει κρατική χρηματοδότηση προς το κόμμα αυτό. Η αναστολή μπορεί να επιβληθεί εφόσον οι πράξεις των ως άνω φυσικών προσώπων τελέσθηκαν στο πλαίσιο δράσης του κόμματος στο οποίο ανήκουν ή στο όνομα αυτού. Η Βουλή αποφασίζει με ονομαστική ψηφοφορία και πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνόλου των βουλευτών».
-«Σε περίπτωση έκδοσης αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης η κρατική χρηματοδότηση διακόπτεται οριστικά. Σε περίπτωση αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης ή αμετάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος, η αναστολή αίρεται αναδρομικά και τα παρακρατηθέντα ποσά αποδίδονται στο δικαιούχο κόμμα, άτοκα».