Στη σύσκεψη στελεχών της ΔΗΜΑΡ, παρουσία του πρόεδρου Φώτη Κουβέλη, που έγινε ο Σάββατο, συζητήθηκαν το πολιτικό πλαίσιο και τα βασικά σημεία της εκλογικής τακτικής της ΔΗΜΑΡ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τον Μάιο.

Ειδικότερα, επισημάνθηκε ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας των εκλογών, οι οποίες δεν μπορούν να αποτελέσουν δημοψήφισμα για το μνημόνιο και την κυβερνητική πολιτική, αλλά μπορούν α) να αποτελέσουν πεδίο προτάσεων για τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση των αυτοδιοικητικών θεσμών, β) να ενισχύσουν τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών, γ) να αναδείξουν τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια.

Αποφασίστηκε η ΔΗΜΑΡ να ενισχύσει ενωτικές και αυτόνομες τοπικές πρωτοβουλίες και να βοηθήσει στη διαμόρφωση κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ενώ θα στηρίξει και πάλι δημάρχους που παλαιότερα είχε ενισχύσει την εκλογή τους.

Όσον αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ εξέφρασαν ουσιαστικές επιφυλάξεις για την επιλογή του χρόνου ανοίγματος του θέματος και τις μείζονες αλλαγές που θα επιφέρει στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας (Καλλικράτης), καθώς και για τον κίνδυνο αποπολιτικοποίησης των εκλογών.

Η άποψη της ΔΗΜΑΡ είναι ότι οι όποιες αλλαγές πρέπει να μην εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά να εξασφαλίζουν την αναλογικότητα, την αποτελεσματικότητα στην άσκηση της διοίκησης και την ευρύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση εκλογής του δημάρχου.

Τέλος, εκτιμήθηκε ότι η οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόμου θα πρέπει να ισχύσει από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ θεωρήθηκε ως θετική η πρωτοβουλία και οι παρεμβάσεις των πέντε δημάρχων.