Αλλαγή πολιτικής και όχι εκλογές χρειάζεται η χώρα κι αν δεν γίνει η αλλαγή, οι εκλογές θα έρθουν εκ των πραγμάτων, επισήμανε ο πρόεδρος τη ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά την επίσκεψη του στην 78η ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.
Αν δεν αλλάξει η πολιτική των Μνημονίων, δεν πρόκειται να πετύχει το δημοσιονομικό πρόγραμμα, τόνισε και χαρακτήρισε αδιέξοδη την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ζήτησε την άμεση ανακοπή της λιτότητας και της ύφεσης, την «απαλλαγή» από τα Μνημόνια της «εσωτερικής υποτίμησης», γιατί διαφορετικά η έξοδος από την κρίση δεν είναι εφικτή.
Στο θέμα της κινητικότητας στο δημόσιο, ο κ. Κουβέλης πρότεινε να δοθεί χρονική παράταση και να αποσυνδεθεί από τις απολύσεις.
Εκτός από τις διαφωνίες με την πολιτική της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε διαφωνίες και με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Για την κυβέρνηση είπε ότι επενδύει στον φόβο και για την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επενδύει στην αγανάκτηση των πολιτών.
Σε ερώτηση αν και με ποια κόμματα μπορεί να συνεργαστεί η ΔΗΜΑΡ μετεκλογικά, ο κ. Κουβέλης απάντησε ότι «η ΔΗΜΑΡ δεν είναι παρακολουθητική δύναμη και μόνο σε προγραμματική βάση θα γίνει μέρος κάποιας λύσης συνεργασίας».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξήγησε ότι η συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση συνεργασίας έγινε για να μην χρεοκοπήσει η χώρα και να παραμείνει το ευρώ.
«Δεν μπήκαμε στην κυβέρνηση για να φύγουμε», είπε, αλλά το κόμμα αποχώρησε όταν διαπίστωσε πως η τρικομματική κυβέρνηση είχε αρχίσει να λειτουργεί σαν μονοκομματική και το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».
«Δεν πετύχαμε όλα όσα θέλαμε, αλλά πετύχαμε αρκετά», δήλωσε για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και στα θετικά προσμετρά τη μείωση του χαρατσιού και την προστασία των χαμηλών εισοδημάτων.
Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για την έξοδο από την κρίση είναι η υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε: Αναδιάρθρωση -μείωση του χρέους με διεκδίκηση μείωσης επιτοκίων. Κατοχύρωση ελάχιστα εγγυημένου εισοδήματος. Απαγόρευση των πλειστηριασμών όσο διαρκεί η κρίση. Λήψη μέτρων για την προστασία των ανέργων.
Σχετικά δε με τις απεργίες των εκπαιδευτικών ο κ. Κουβέλης είπε ότι είναι δίκαια τα αιτήματά τους και πρέπει να ικανοποιηθούν, αλλά θα πρέπει να προσέξουν το ζήτημα των κοινωνικών συμμαχιών.
«Εμείς στηρίζουμε τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, δεν θέλουμε να κλείσουν τα σχολεία, αλλά από κει και πέρα οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες που πρέπει να υπάρξουν, ας καθορίσουν τη στάση τους», είπε.
Σε ερώτηση για τις τοποθετήσεις της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Ρεπούση και τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει, ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι το κόμμα δεν φιμώνει τα στελέχη του, ούτε λαμβάνει διοικητικά μέτρα σε βάρος τους και παρατήρησε:
«Οι απόψεις που διατυπώθηκαν δεν νομίζω ότι συνιστούν πρόκληση. Για παράδειγμα για τη διδασκαλία των θρησκευτικών έχουμε ταχθεί υπέρ της αλλαγής του περιεχομένου του μαθήματος. Για δε τα αρχαία, η κ. Ρεπούση δεν ζήτησε την κατάργηση της διδασκαλίας, αλλά τον περιορισμό των ωρών τους. Από πότε δικαιολογείται η όποια άποψη, που έχει στόχευση εκπαιδευτικού χαρακτήρα, να εντάσσεται σε μια λογική μιας μισαλλόδοξης άποψης και ενός βαθύτατα εθνικιστικού λόγου; Ποιοι και για ποιον λόγο επενδύουν σε τέτοιες καταστάσεις, προκειμένου να προωθήσουν τι; Για να δείξουν ότι από τη μια είναι οι πατριώτες και από την άλλη οι εθνοπροδότες; Δεν αναγνωρίζω σε κανέναν να αισθάνεται περισσότερο πατριώτης από ό,τι αισθάνομαι εγώ και τα μέλη της ΔΗΜΑΡ».
Στην ερώτηση αν υπάρχει η σκέψη να μην συμπεριληφθεί η κ. Ρεπούση στα ψηφοδέλτια της ΔΗΜΑΡ στις επόμενες εκλογές, απάντησε ότι η ΔΗΜΑΡ έχει συγκεκριμένες δημοκρατικές διαδικασίες για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων.