Το ζήτημα των επεκτατικών βλέψεων της Τουρκίας και της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας μετά και την υπογραφή συμφώνου της γείτονος με την Λιβύη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που ανακοινώθηκε και επισήμως πλέον ότι θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου 2020, αμέσως μετά των Φώτων δηλαδή, στον Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το έδαφος για μια γόνιμη συζήτηση έχει φροντίσει να προλειάνει ο πρέσβης της υπερδύναμης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ που διατηρεί άριστες σχέσεις με τον σημερινό ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου – όπως συνέβαινε και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πρεσβεία της Βασιλίσσης Σοφίας στέλνονται καθημερινά στην Ουάσιγκτον αναφορές με την πολιτικο-οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, ενώ και το τμήμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ασχολείται με την ανατολική Μεσόγειο παρακολουθεί στενά και με ιδιαίτερη προσοχή κάθε δήλωση αξιωματούχου που προέρχεται από την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς τα συμφέροντα των Η.Π.Α. στην περιοχή είναι τεράστια, ιδίως μετά και την ανακάλυψη υδρογονανθράκων που μπορεί να αλλάξουν άρδην τη γεωστρατηγική θεώρηση που επικρατούσε επί δεκαετίες.
Ενδεικτική της σημασίας που δίνεται στη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών είναι η ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν λίγες ώρες από τον Λευκό Οίκο και αναφέρει με νόημα ότι «ο Πρόεδρος Τραμπ και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα συζητήσουν τρόπους για την προώθηση των μακροχρόνιων στρατηγικών συμφερόντων των δύο εθνών για την ενίσχυση της σταθερότητας, της ευημερίας και της συνεργασίας σε όλα τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο».
Η αλήθεια είναι πάντως ότι οι Αμερικανοί μπορεί μεν να έχουν βρεθεί αρκετές φορές αντιμέτωποι τους τελευταίους μήνες με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, μπορεί να δηλώνουν τη στήριξή τους στην Ελλάδα, ωστόσο δεν θέλουν και να διαρρήξουν πλήρως τους δεσμούς με μια χώρα που θεωρούν ότι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παίκτες στην σκακιέρα της πολύπαθης περιοχής μας όπως είναι η Τουρκία.
Ο κ. Τραμπ όμως αναμένεται να θέσει στον κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν και ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που «καίει» τους Αμερικανούς και δεν είναι άλλο από την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών, ειδικά σε σχέση με την τεχνολογία 5G την οποία παρεμπιπτόντως προωθεί σθεναρά και η Κίνα.
Επί τάπητος θα τεθεί επίσης η προοπτική αγοράς αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 εκ μέρους της χώρας μας, που έχουν το προνόμιο να μην εντοπίζονται από τα εχθρικά ραντάρ.
Εννοείται βέβαια ότι ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει και το ζήτημα των επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως πράττει και με κάθε άλλο ηγέτη που έχει συναντηθεί τους τελευταίους πέντε μήνες.
Θα εκθειάσει το ευνοϊκό και πολλά υποσχόμενοι οικονομικό περιβάλλον που δημιουργείται μετά και την ψήφιση μιας σειράς σχετικών νομοσχεδίων και θα καλέσει τον «πλανητάρχη» να επισκεφθεί με την πρώτη ευκαιρία την Αθήνα.