Επίσκεψη στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη θα πραγματοποιήσει στις 18:00 αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ για να συζητήσει τις εξελίξεις στον δημόσιο τομέα, το κλείσιμο κάποιων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, αλλά και το θέμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, δήλωσε σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Πρωτόπαπας, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην βουλευτής.

«Έχουμε αναλάβει μια δέσμευση και αυτή η δέσμευση δεν σημαίνει κατ` ανάγκη ότι θα γίνουν απολύσεις. Υπάρχουν τρόποι με μια συνολική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και με κινήσεις ανθρώπων που είναι κοντά στη σύνταξη και μπορούν με μερικά πλασματικά χρόνια να φύγουν» τονίζει ο κ. Πρωτόπαππας.. Για το θέμα αυτό θα κάνουμε μια επίσκεψη απόψε στον κ. Μανιτάκη ως ΠΑΣΟΚ για να δούμε τι προτίθεται να κάνει το αρμόδιο υπουργείο. Από την άλλη ακούμε για το κλείσιμο νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου. Δεν είμαστε δογματικά αντίθετοι, αλλά πρέπει να ξέρουμε ποια νομικά πρόσωπα θα κλείσουν, γιατί έχουν αξιολογηθεί ως μη χρήσιμα και κάποιος άλλος μπορεί να κάνει τη δουλειά τους στο δημόσιο. Αν υπάρχουν τέτοια νομικά πρόσωπα ας κλείσουν. Αλλά να ξέρουμε ποια είναι και γιατί κλείνουν. Δεν παραχωρούμε λευκή επιταγή. Πρέπει να γίνει συζήτηση ώστε να πειστούμε ότι υπάρχει μια σύγχρονη και σοβαρή αξιολόγηση όπως γίνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη».

-Κύριε Πρωτόπαππα, στις τελευταίες εκθέσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν υπογραμμίζεται η πρόοδος στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής και σταδιακή βελτίωση των οικονομικών μεγεθών. Το ΔΝΤ ζητεί όμως νέο «κούρεμα» στο ελληνικό δημόσιο χρέος, που παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα…
Βεβαίως και μπορεί να γίνει νέο κούρεμα του δημοσίου χρέους. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους μας είναι χρέος σε κράτη, έχει να κάνει με δάνεια από την δανειακή σύμβαση και την εφαρμογή του μνημονίου και μετά και το μεγαλύτερο κομμάτι έχει δοθεί από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των χωρών μελών της Ευρωζώνης μέσω του μηχανισμού στήριξης.

Το αν θα γίνει φυσικά νέο «κούρεμα» έχει να κάνει με πολλά πράγματα, δεν είναι μια εύκολη απόφαση αυτή. Βεβαίως τη χρειαζόμαστε γιατί μια τέτοια απόφαση θα είχε τεράστια θετική επίδραση στην ελληνική κοινωνία, καθώς θα δημιουργούσε πια μια πλήρη εικόνα σταθερότητας και προοπτικής για την ελληνική οικονομία και θα ανακούφιζε τον ελληνικό λαό γιατί θα είχαμε μεγάλη μείωση στα τοκοχρεολύσια. Δεν ξέρω βέβαια ποια μορφή θα πάρει η μείωση αυτή, δηλαδή η αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για να το πω με επίσημους όρους, αλλά δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

Είναι στον ορίζοντα της διαπραγμάτευσής μας, όπως έχει πει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά για να επιτευχθεί πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας ότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο,ότι η Ελλάδα είναι στον δρόμο που πρέπει για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια και να μπορέσουμε να φτάσουμε στην πλήρη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Έχουμε θετικά σημάδια, εκτιμώ όμως ότι δεν πρέπει με τίποτα να χαλαρώσει αυτή η προσπάθεια, πρέπει να συνεχιστεί και οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν θα έχουν στόχο την ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων, των αλλαγών που χρειάζονται και πάνω από όλα για εκτέλεση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει. Φυσικά, επειδή υπάρχουν και κάποια κομμάτια της κοινωνίας που δεν μπορεί να περιμένουν, χρειάζεται από τα κέρδη αυτής της προσπάθειας να κάνουμε επιλεγμένες, λίγες αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις όσον αφορά την ανακούφιση των οικογενειών που είναι όλοι άνεργοι και την κάλυψη των αναγκών κάποιων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, που αυτή η κρίση τους έχει επηρεάσει περισσότερο από τους υπόλοιπους.

-Πέραν από τα εύσημα του ΔΝΤ υπάρχουν όμως και κάποιες «κίτρινες κάρτες» για τη μικρή πρόοδο στην πάταξη της φοροδιαφυγής, το υψηλό επίπεδο των τιμών και το «ταμπού» των απολύσεων στο Δημόσιο.
Βεβαίως, αν και επέλεξα να μην αναφερθώ στις εκθέσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν γιατί νομίζω ότι τα βλέπουμε γύρω μας, δεν έχουμε ανάγκη να μας τα πούνε οι ξένοι. Βλέπουμε γύρω μας ότι η Ελλάδα με τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, με τις προσπάθειες και των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης σήμερα, σταθεροποιείται. Δημιουργείται μια αίσθηση σταθερότητας, το “Greek exit” ανήκει στο παρελθόν, η απειλή χρεοκοπίας ανήκει στο παρελθόν, η Ελλάδα προσελκύει πλέον επενδύσεις. Δείτε τι έγινε με τον ΟΠΑΠ, με το θέμα του αεροδρομίου Ελ Βενιζέλος που περνάει σε Καναδούς, όπου μετέχουν και ασφαλιστικά ταμεία, αρχίζει να δημιουργείται μια αίσθηση εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Δεν μας αρκεί αυτό, πρέπει να συνεχίσουμε, να γίνουν πράξη οι μεταρρυθμίσεις.

-Το ΔΝΤ βάζει τρία θέματα, που πρέπει να γίνουν και στόχοι της κυβέρνησης.
Κοιτάξτε στόχοι της κυβέρνησης είναι. Το θέμα είναι ότι αυτοί οι στόχοι πρέπει να υλοποιηθούν. Όσον αφορά το θέμα της φοροδιαφυγής εκτιμώ ότι γίνεται μια σοβαρή δουλειά, χρειάζεται όμως πέραν των επιμέρους φορολογικών παρεμβάσεων και αλλαγών να γίνει ένα εθνικό φορολογικό σύστημα. Χρειαζόμαστε δηλαδή μια διαρθρωτική αλλαγή που έχει να κάνει με έναν νόμο που θα αποκαθιστά ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με ορίζοντα πολλών ετών.

-Το ακούμε όμως τρία χρόνια αυτό κ. Πρωτόπαππα…
Κοιτάξτε πολλά που ακούγαμε τρία χρόνια γίνονται όμως πράξη και αυτό πρέπει να γίνει και στην κατεύθυνση αυτή θα πάρουμε πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα. Οδηγούνται πλέον φοροφυγάδες στη φυλακή με δικούς μας νόμους, νόμους του ΠΑΣΟΚ, αλλά φυσικά αυτό δεν αρκεί, πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα εθνικό φορολογικό σύστημα.

Το δεύτερο έχει να κάνει με το δημόσιο τομέα. Έχουμε αναλάβει μια δέσμευση και αυτή η δέσμευση δεν σημαίνει κατ` ανάγκη ότι θα γίνουν απολύσεις. Υπάρχουν τρόποι με μια συνολική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και με κινήσεις ανθρώπων που είναι κοντά στη σύνταξη και μπορούν με μερικά πλασματικά χρόνια να φύγουν, να δούμε και αυτούς που δεν μπορούν να προσφέρουν στο δημόσιο και με μια πρόωρη συνταξιοδότηση θα μπορούν να φύγουν.

Υπάρχουν και άνθρωποι που δεν εμφανίζονται και έχουν αποκοπεί από το σώμα των εντίμων δημοσίων υπαλλήλων. Για το θέμα αυτό θα κάνουμε μια επίσκεψη στις 18.00 απόψε στον κ. Μανιτάκη ως ΠΑΣΟΚ για να δούμε τι προτίθεται να κάνει το αρμόδιο υπουργείο.

-Σημερινά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για 2.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο μήνα. Πρόκειται για τους λεγόμενους επίορκους;

Αυτό θέλουμε να διαπιστώσουμε με την επίσκεψή μας στον κ. Μανιτάκη. Το θέμα με τους επίορκους πρέπει να τελειώσει, να φύγουν, αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο, να μην περιμένουμε την τρόικα να μας το πει.

Από την άλλη ακούμε για το κλείσιμο νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου. Δεν είμαστε δογματικά αντίθετοι, αλλά πρέπει να ξέρουμε ποια νομικά πρόσωπα θα κλείσουν, γιατί έχουν αξιολογηθεί ως μη χρήσιμα και κάποιος άλλος μπορεί να κάνει τη δουλειά τους στο δημόσιο. Αν υπάρχουν τέτοια νομικά πρόσωπα ας κλείσουν. Αλλά να ξέρουμε ποια είναι και γιατί κλείνουν. Δεν παραχωρούμε λευκή επιταγή. Πρέπει να γίνει συζήτηση ώστε να πειστούμε ότι υπάρχει μια σύγχρονη και σοβαρή αξιολόγηση όπως γίνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

-Και με τις τιμές των προϊόντων τι θα γίνει;
Υπάρχει μια μικρή αποκλιμάκωση των τιμών αλλά δεν αρκεί. Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ακόμη που βρίσκονται. Που σημαίνει ότι η πολιτεία και η Επιτροπή Ανταγωνισμού που δεν μπορώ να πω τα καλύτερα λόγια για το έργο της αυτή τη στιγμή-θα πρέπει να αποκαταστήσουν αυτή την ιστορία. Δεν μπορούν να υπάρχουν μονοπωλιακές καταστάσεις τύπου καρτέλ στην ελληνική οικονομία που να εμποδίζουν τη φυσιολογική εξέλιξη του αποπληθωρισμού που υπάρχει στην Ελλάδα. Δεν μπορεί κάποιος να βλέπει το μισθό του να μειώνεται κατά 20% και τις τιμές μόνο 1-2%. Κάποιοι κερδοσκοπούν με τρόπο απαράδεκτο και πρέπει να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού με παρεμβάσεις πρέπει να πρωτοστατήσει.