Με βαθιά ανησυχία για την ανεργία των νέων, που απειλεί την κοινωνική συνοχή της Ευρώπης, πραγματοποιείται το πρωί της Πέμπτης στις Βρυξέλλες τριμερής συνάντηση, με τη συμμετοχή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του προέδρου του Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, των εκπροσώπων των χωρών που θα προεδρεύσουν το επόμενο 18μηνο (Ιρλανδίας, Λιθουανίας, Ελλάδας) στην οποία την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας, καθώς και των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών συνδικάτων-εργοδοτών και εργαζομένων.
Στη συνάντηση, που πραγματοποιείται λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, οι κ.κ. Μπαρόζο και Ρομπάι θα ενημερωθούν από τους κοινωνικούς εταίρους, για το πρόβλημα και θα ακούσουν προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία απασχολεί πλέον το σύνολο της ΕΕ.
Η κοινωνική διάσταση θα απασχολήσει το πρώτο μέρος της Συνόδου Κορυφής, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν την Πέμπτη το απόγευμα και ολοκληρώνονται το μεσημέρι της Παρασκευής, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
«Ζητάμε περισσότερα κονδύλια και περισσότερες πρωτοβουλίες, για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας, όχι μόνον από το Κοινωνικό Ταμείο αλλά και από άλλα διαρθρωτικά ταμεία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κούρκουλας.
Ήδη έχει αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου 2013 ότι στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Προγράμματος 2014, να δοθούν 6 δισ. ευρώ, στις περιφέρειες που έχουν πάνω από 25% ανεργία.
«Ωστόσο τα κονδύλια αυτά δεν είναι αρκετά για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ζητάμε νέες πρωτοβουλίες, που θα βοηθήσουν στην ανταγωνιστικότητα και την αντιμετώπιση της ανεργίας», τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ιανουάριο του 2013 το ποσοστό της ανεργίας των νέων στην ΕΕ (έφτανε στο 23,6%) ήταν υπερδιπλάσιο από το ποσοστό ανεργίας των ενηλίκων. Υπάρχουν σήμερα 7,5 εκατομμύρια νέοι Ευρωπαίοι (ηλικίας 15-24 ετών) που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης στην ΕΕ. Η ανεργία των νέων είναι ιδιαίτερα έντονη σε ορισμένες περιοχές. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τα συγκεκριμένα άτομα, αλλά συνιστά σοβαρή απειλή και για την κοινωνική συνοχή στην ΕΕ και ενδέχεται να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στις οικονομικές δυνατότητες και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης».
Αύριο, στο πλαίσιο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα συζητηθεί επίσης η προώθηση της Οικονομικής Διακυβέρνησης, μέρος της οποίας αποτελεί και η τραπεζική ενοποίηση. «Η ελληνική πλευρά επιδιώκει την υλοποίησή της εντός του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος, που θα σήμαινε πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων και ευεργετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη», σημειώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Αύριο βράδυ, αναμένεται επίσης η πρώτη τακτική συνεδρίαση των ηγετών της ευρωζώνης. Η Παρασκευή είναι αφιερωμένη στη στρατηγική σχέση ΕΕ- Ρωσίας, με προοπτική τη σύναψη νέας συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και ενίσχυσης των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία, την οποία θεωρεί στρατηγικό εταίρο και με την οποία θέλει να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας σε πολλούς τομείς.
Ειδικότερα, στον τομέα των θεωρήσεων εισόδου, η Ελλάδα επιδιώκει τη διευκόλυνση των διαδικασιών για την έκδοση βίζας, για τους Ρώσους τουρίστες και επιχειρηματίες που επισκέπτονται την ελληνική επικράτεια.
Τέλος, είναι επιθυμητή από ελληνικής πλευράς στενότερη πολιτική συνεργασία με τη Ρωσία σε περιφερειακά και διεθνή θέματα, προς αμοιβαίο όφελος.