Με την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα αργά το απόγευμα «πάγωσαν» όσες μετατάξεις στη Βουλή ήταν σε εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής ζήτησε την αναστολή της διαδικασίας των μετατάξεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση «παρά το γεγονός ότι ήταν καθόλα νόμιμη, διαφανής και με διακομματική συναίνεση» καθώς «αξιοποιήθηκε από τη ΝΔ για να δημιουργηθούν εντυπώσεις σε ένα κρεσέντο πολιτικής σκοπιμότητας».

Κατά τη συνομιλία των δύο ανδρών, αποφασίστηκε από κοινού, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, να προβεί στις σχετικές δηλώσεις ο πρόεδρος της Βουλής.

Σημειώνεται, πως λίγες ώρες πριν, την παραίτησή της από το Ίδρυμα της Βουλής υπέβαλε η Α.Α., θυγατέρα της διευθύντριας του Γενικού Γραμματέα της Βουλής. Η Α.Α. ήταν υπάλληλος ΙΔΟΧ διάρκειας εντός έτους στο Ίδρυμα.

Ομοίως, παραίτηση υπέβαλε και η Μ.Λ.Σ., θυγατέρα της προϊσταμένης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, υπάλληλος ΙΔΟΧ διάρκειας ενός έτους στο Ίδρυμα της Βουλής.

Όπως έγινε γνωστό, και οι δύο υπέβαλαν παραίτηση για λόγους ευθιξίας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι δύο αποφάσεις πρόσληψης είχαν υπογραφεί στις 31 Μαΐου 2019 από την πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Νίκη Μαρωνίτη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όργιο τακτοποιήσεων και προεκλογικών ρουσφετιών στη Βουλή

«Με ενδιαφέρει την επόμενη μέρα να έχουμε μία ισχυρή κυβέρνηση για να έχουμε μία αυτοδύναμη Ελλάδα που θα πατά στα πόδια της» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως ακόμα και αν την επομένη των εκλογών έχει αυτοδυναμία θα προχωρήσει σε μία πρόσκληση για ευρύτερες συγκλίσεις και θα αξιοποιήσει στελεχιακό δυναμικό έξω από τον σκληρό πυρήνα τω στελεχών της ΝΔ για να σηματοδοτήσει στην πράξη μία πολιτική ενότητας, διεύρυνσης και αξιοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο κ. Μητσοτάκης είπε πως το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αποτέλεσε για αυτόν έκπληξη, καθώς είχε εισπράξει εδώ και καιρό από τις περιοδείες του το αίτημα της Ελλάδας για μία μεγάλη πολιτική αλλαγή, έδωσε όμως ιδιαίτερη έμφαση στα δημογραφικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που εμπιστεύτηκαν τη ΝΔ.

Σε ερώτηση για την έκθεση της Κομισιόν, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε πως επισημαίνει αυτό που λέει ο ίδιος εδώ και πολύ καιρό, «την τεράστια ολιγωρία σε υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων για να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του κράτους. Γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση αυτή η παρέμβαση. Η αποδοχή της εκλογικής νίκης της ΝΔ από αγορές ήταν εξαιρετικά θετική. Η ψήφος εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση θα μας δώσει μεγαλύτερη ελευθερία για να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους. Δεν πρόκειται ο ελληνικός λαός να πληρώσει τα σπασμένα της απερχόμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση μέτρα που ψηφίζονται τώρα να επανέλθουν από την πίσω πόρτα». Χαρακτήρισε, δε, όσα γίνονται την τελευταία εβδομάδα στη Βουλή ως πρωτοφανή. «Η Βουλή μένει ανοιχτή για να γίνεται ένα όργιο τακτοποιήσεων και προεκλογικών ρουσφετιών» πρόσθεσε.

Βούτσης για μετατάξεις: Η διαδικασία είναι απολύτως νόμιμη

«Η διαδικασία είναι απολύτως νόμιμη, σύμφωνα με το ν. 4044/2016, το νόμο της κινητικότητας. Η Βουλή μπήκε από τον περασμένο Φεβρουάριο στη διαδικασία της κινητικότητας, μετά μάλιστα από πρόταση στελέχους της Βουλής που δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε ότι καθώς επί σειρά ετών υπήρχαν αποσπασμένοι στη Βουλή από άλλες υπηρεσίες, τέθηκε υπόψη τους ότι το κοινοβούλιο εναρμονίζεται με την κινητικότητα, για να δηλώσουν, σύμφωνα με το νόμο, που θέλουν να εργαστούν. Ακολούθησε αλληλογραφία με τα υπουργεία η οποία κράτησε μήνες.

Τις τελευταίες εβδομάδες άρχισαν να εκδίδονται τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας και ήδη για 32 υπαλλήλους έχει εκδοθεί ΦΕΚ στο πλαίσιο της κινητικότητας.

«Μολονότι αυτή η διαδικασία μετατάξεων στο πλαίσιο της κινητικότητας είναι νόμιμη και μάλιστα είναι και μαχητή στα δικαστήρια, για όσους έχουν έννομο συμφέρον, και δεν πρόκειται για Συριζαϊκό τσουνάμι, παρότι, τονίζω, είναι απολύτως νόμιμη διαδικασία, μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, θα παγώσουμε και θα αναστείλουμε τη διαδικασία για τις υπόλοιπες μισές μετατάξεις αποσπασμένων στη Βουλή», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι «μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, έδωσε εντολή να παγώσουν οι υπόλοιπες μετατάξεις.

Στις μετατάξεις που εκκρεμούν στο πλαίσιο της κινητικότητας σημειώνεται, είναι και η θυγατέρα της αντιπροέδρου της Βουλής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, τη δήλωση της οποίας για τις συνθήκες μετάταξης της κόρης της, δεν θέλησε να σχολιάσει ο Νίκος Βούτσης, λέγοντας ότι «ο καθένας έχει την ευθύνη όσων δηλώνει».

Ο κ. Βούτσης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι αυτά τα 24ωρα εκτυλίσσεται μια ανθρωποφαγία και μάλιστα από πλευρές που παρέδωσαν ένα απολύτως πελατειακό σύστημα στη Βουλή. Σημείωσε επίσης ότι ενώ η προεδρία του «δεν άγγιξε πρόσωπα» αλλά θέλησε να αντιμετωπίσει το πελατειακό σύστημα στη Βουλή με θεσμικό τρόπο.

Τασία Χριστοδουλοπούλου για τη μετάταξη κόρης της στη Βουλή: Αξιοποιήθηκαν γνωριμίες

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου βρέθηκε καλεσμένη σε εκπομπή του Alpha και μεταξύ άλλων κλήθηκε να απαντήσει για όσα ακούγονται για τη μετάταξη της κόρης της στη Βουλή και μάλιστα λίγα 24ωρα πριν κλείσει η Βουλή.

«Η κόρη μου υπηρετούσε στα Ελληνικά Ταχυδρομεία από το 2004 που είχε μπει με ΑΣΕΠ. Μετά από χρόνια εργασίας της πρότειναν να γίνει διευθύντρια σε κάποιο υποκατάστημα το οποίο ωστόσο δεν το ήθελε. Από εκεί και πέρα περιθωριοποιήθηκε καθώς δεν μπορούσε να ασκήσει τα καθήκοντα που είχε με βάση το βαθμό της. Έκανε την αίτηση της απόσπασης και στη συνέχεια της μετάταξης», ανέφερε αρχικά η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Και συνέχισε λέγοντας: «Εδώ και καιρό υπηρετεί υπηρετεί στο τμήμα διεθνών και δημοσίων σχέσεων καθώς είναι ήδη αποσπασμένη και τώρα έγινε η μετάταξή της. Προφανώς εάν δεν είχε την πληροφόρηση μπορεί και να μην είχε κάνει την αίτηση. Ο νόμος ήταν αυστηρός και έλεγε ότι μετάταξη μπορούσαν να πάρουν όσοι είναι αποσπασμένοι. Και αυτοί που ήταν αποσπασμένοι έκαναν όλοι αίτηση, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης».

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου εάν υπάρχει ζήτημα ηθικής τάξης η κ. Χριστοδουλοπούλου απάντησε: «Με την έννοια που το λέμε, ότι δεν θα μπορούσε ο καθένας να αποσπαστεί στη Βουλή ώστε στη συνέχεια να μεταταχθεί, υπάρχει ένα ζήτημα ότι αξιοποιήθηκαν κάποιες γνωριμίες, διασυνδέσεις και τα λοιπά. Δεν το συζητάμε αυτό, ούτε θέλω να πω εδώ ότι ήταν γνωστά τα προσόντα της και η Βουλή βγήκε και φώναζε “έλα εδώ”. Είναι προφανές ότι τα προσόντα που έχει η κόρη μου τα έχουν και άλλα παιδιά. Το ζήτημα είναι ότι ήδη εργαζόταν οπότε δεν επιβαρύνει το δημόσιο ούτε με μία δραχμή».