Παγώνουν οι εκκρεμείς αιτήσεις μετατάξεων στη Βουλή, στο πλαίσιο της κινητικότητας, μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού και του προέδρου της Βουλής.
Ο Νίκος Βούτσης έκανε γνωστό ότι επικοινώνησε νωρίτερα σήμερα με τον πρωθυπουργό και ελήφθη η απόφαση να ανασταλεί η διαδικασία της κινητικότητας για τις αιτήσεις που δεν έχει εκδοθεί ακόμη ΦΕΚ. Φωτογράφησε εξάλλου εκείνους που ενώ «παρέδωσαν ένα απολύτως πελατειακό σύστημα», σήμερα πρωταγωνιστούν στα επεισόδια ανθρωποφαγίας, μέσω δημοσιευμάτων, για το θέμα των μετατάξεων και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
«Η διαδικασία είναι απολύτως νόμιμη, σύμφωνα με το ν. 4044/2016, το νόμο της κινητικότητας. Η Βουλή μπήκε από τον περασμένο Φεβρουάριο στη διαδικασία της κινητικότητας, μετά μάλιστα από πρόταση στελέχους της Βουλής που δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε ότι καθώς επί σειρά ετών υπήρχαν αποσπασμένοι στη Βουλή από άλλες υπηρεσίες, τέθηκε υπόψη τους ότι το κοινοβούλιο εναρμονίζεται με την κινητικότητα, για να δηλώσουν, σύμφωνα με το νόμο, που θέλουν να εργαστούν. Ακολούθησε αλληλογραφία με τα υπουργεία η οποία κράτησε μήνες. Τις τελευταίες εβδομάδες άρχισαν να εκδίδονται τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας και ήδη για 32 υπαλλήλους έχει εκδοθεί ΦΕΚ στο πλαίσιο της κινητικότητας.
«Μολονότι αυτή η διαδικασία μετατάξεων στο πλαίσιο της κινητικότητας είναι νόμιμη και μάλιστα είναι και μαχητή στα δικαστήρια, για όσους έχουν έννομο συμφέρον, και δεν πρόκειται για Συριζαϊκό τσουνάμι, παρότι, τονίζω, είναι απολύτως νόμιμη διαδικασία, μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, θα παγώσουμε και θα αναστείλουμε τη διαδικασία για τις υπόλοιπες μισές μετατάξεις αποσπασμένων στη Βουλή», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι «μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, έδωσε εντολή να παγώσουν οι υπόλοιπες μετατάξεις.
Στις μετατάξεις που εκκρεμούν στο πλαίσιο της κινητικότητας σημειώνεται, είναι και η θυγατέρα της αντιπροέδρου της Βουλής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, τη δήλωση της οποίας για τις συνθήκες μετάταξης της κόρης της, δεν θέλησε να σχολιάσει ο Νίκος Βούτσης, λέγοντας ότι «ο καθένας έχει την ευθύνη όσων δηλώνει».
Ο κ. Βούτσης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι αυτά τα 24ωρα εκτυλίσσεται μια ανθρωποφαγία και μάλιστα από πλευρές που παρέδωσαν ένα απολύτως πελατειακό σύστημα στη Βουλή. Σημείωσε επίσης ότι ενώ η προεδρία του «δεν άγγιξε πρόσωπα» αλλά θέλησε να αντιμετωπίσει το πελατειακό σύστημα στη Βουλή με θεσμικό τρόπο.
Κοινοβουλευτική πηγή, μη κατονομαζόμενη, ανέφερε ότι η πρόταση να εναρμονιστεί η Βουλή με το νόμο της κινητικότητας, έγινε κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, από τον Ιωάννη Τραγάκη (ΝΔ), τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης ότι από την εναρμόνιση στην κινητικότητα, ωφελήθηκαν ιδίως όσοι ήταν αποσπασμένοι στη Βουλή από το 2009 και εντεύθεν και αυτό το ζήτημα δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως άλλες πολιτικές δυνάμεις. Χρήση της δυνατότητας να αξιοποιήσουν την κινητικότητα δε, έχουν κάνει πολλοί, αν όχι όλοι οι αποσπασμένοι στα γραφεία των Αντιπροέδρων της Βουλής όλων των κομμάτων. Γιατί όμως κάποιος υπάλληλος υπουργείου ή άλλης υπηρεσίας του δημοσίου να επιθυμεί τη μετάταξη του στη Βουλή;
Η επιλογή της υπηρεσίας στο κοινοβούλιο συνδέεται κυρίως με τις απολαβές που είναι αυξημένες λόγω της συχνής νυχτερινής εργασίας.