Ο Δημήτριος Γούναρης ήταν στην εποχή του σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο, ο μεγάλος αντίπαλος του Βενιζέλου και ο βασικότερος βραχίονας του αντιβενιζελισμού.
Ο ιδρυτής του Λαϊκού Κόμματος ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές στον λεγόμενο Εθνικό Διχασμό του 1915-1917, αναφορικά με την εμπλοκή της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο, και εξορίστηκε από τον τόπο του, επέστρεψε όμως και έγινε πρωθυπουργός.
Είχε ωστόσο να διαχειριστεί κι αυτός την καυτή πατάτα της Μικρασιατικής Καταστροφής, καθώς κατά τη δική του διακυβέρνηση αποφασίστηκε η συνέχιση της μάχης στη Μικρά Ασία με τα τραγικά για τον τόπο μας αποτελέσματα.
Ο υπέρμαχος της ελληνικής ουδετερότητας στον Μεγάλο Πόλεμο Γούναρης έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός το επίσης ταραγμένο 1915, κρατώντας τα ηνία της χώρας μόλις για 6 μήνες (25 Φεβρουαρίου – 10 Αυγούστου). Η δεύτερη κυβέρνησή του σχηματίστηκε το 1921 και έζησε για έναν χρόνο (26 Μαρτίου 1921 – 2 Μαρτίου 1922), όταν η μικρασιατική εκστρατεία άρχισε να παίρνει μια ιδιαιτέρως δυσάρεστη τροπή για το ελληνικό στράτευμα.
Οι πολιτικοί του αντίπαλοι απέτυχαν ωστόσο να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά την καταψήφιση του Γούναρη και ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει ξανά καθήκοντα στις 2 Μαρτίου 1922. Για 2 ολόκληρους μήνες. Ο Γούναρης καταψηφίστηκε ξανά στις 3 Μαΐου 1922, μόνο που η κοινοβουλευτική του ήττα δεν θα ήταν τώρα η μόνη αναποδιά της ζωής του.
Ο πολύπειρος πολιτικός (εκλεγόταν βουλευτής από το 1902) διαχειρίστηκε ένα καλό κομμάτι της αποτυχημένης μικρασιατικής εκστρατείας, η οποία θα οδηγούσε το νεοελληνικό κράτος σε άλλη μια χρεοκοπία, αλλά και μια μαύρη ήττα από τον στρατό του αδίστακτου Κεμάλ Ατατούρκ.
Ο Γούναρης που είχε υποσχεθεί εγκατάλειψη της εκστρατείας υποχρεώθηκε εκ των πραγμάτων να τη συνεχίσει. Όταν και η προσπάθειά του να συνάψει εξωτερικό δάνειο απέτυχε, όπως και κάθε απόπειρα για διπλωματική λύση της σύρραξης, εγκατέλειψε τα πολιτικά πράγματα.
Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και το στρατιωτικό κίνημα της 11ης Σεπτεμβρίου των Πλαστήρα και Γονατά όμως, ο Γούναρης ήταν ένας από τους έξι που παραπέμφθηκαν στο έκτακτο στρατοδικείο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.
Συνελήφθη άρρωστος και με την υγεία του κλονισμένη. Οι πέντε μεταφέρθηκαν στο Γουδή από τις φυλακές Αβέρωφ για την εκτέλεση της 15ης Νοεμβρίου 1922. Ο Γούναρης από το νοσοκομείο.
Έξι μόλις μήνες μετά την παραίτησή του από το πρωθυπουργικό αξίωμα…