«Οι υφιστάμενοι εποπτικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, όπως για παράδειγμα ο έλεγχος που ασκεί η Τράπεζα της Ελλάδας στις αλλοδαπές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, συνιστούν τις θεσμικές δικλείδες ασφαλείας που παρέχουν τα εχέγγυα για τη σύννομη και διαφανή λειτουργία των διαφόρων ξένων επενδύσεων» αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ για τα τουρκικά τραπεζικά δάνεια στη Θράκη και τα Δωδεκάνησα.
Ο βουλευτής επικαλείται δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, η «Ziraat Bank», που δραστηριοποιείται στη χώρα μας με υποκαταστήματα σε Αθήνα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Ρόδο, θα χορηγήσει δάνεια σε σχέδια επιχειρήσεων που θέλουν να κάνουν επενδύσεις.
Στην έγγραφη απάντησή του, Ο κ. Κούρκουλας διαβεβαιώνει ότι το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί, καταγράφει και αξιολογεί όλες τις εξελίξεις που εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιότητας του και, έχοντας πλήρη εικόνα για την πραγματική κατάσταση στην περιοχή της Θράκης, προβαίνει στις ενδεδειγμένες ενέργειες, όποτε αυτό κρίνεται σκόπιμο, με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα και όχι τον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι «η επιδίωξη της συνεργασίας και της εμβάθυνσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με τις γειτονικές μας χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, αποτελεί πολιτική επιλογή όλων των ελληνικών κυβερνήσεων».
Ενημερώνει μάλιστα ότι οι ελληνοτουρκικές εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις έχουν ενισχυθεί σημαντικά κατά την τελευταία δεκαετία και έχει αυξηθεί σημαντικά ο όγκος του διμερούς εμπορίου μετά το 2000 (από 978,2 εκατ. δολάρια, το 2000 σε 4 δισ. δολάρια, το 2011).
Επίσης, έχει αναπτυχθεί η ελληνική επενδυτική δραστηριότητα στην τουρκική αγορά η οποία, σήμερα, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 6 δισ. δολάρια και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων.
Οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης αυτής της τράπεζας «Ziraat Bank», περιορίζονται σε 22 εκατ. ευρώ και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.
Γενικότερα, όπως αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών, η ελληνική κυβέρνηση αποδύεται σε μια προσπάθεια προσέλκυσης επωφελών για την ανάπτυξη της χώρας επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό – τονίζει – είναι αυτονόητο ότι οι ξένες επενδύσεις δεν μπορεί παρά να είναι ευπρόσδεκτες, στο βαθμό, βεβαίως, που πληρούν αντικειμενικά οικονομικά δεδομένα και κριτήρια, συμβάλλουν στη συνολική ανάπτυξη, πραγματοποιούνται με απόλυτο σεβασμό στη νομιμότητα και στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.