Εν μέσω «κινούμενης άμμου» στη Σύνοδο Κορυφής και όξυνσης των αγροτικών κινητοποιήσεων στο εσωτερικό ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει να γυρίσει στην Αθήνα με περισσότερους πόρους απ όσους δικαιούται ώστε να δοθεί αφενός προοπτική ανάπτυξης και ελπίδας για τους πολίτες και τη χώρα και αφετέρου να πείσει τους αγρότες ότι θα έχουν ικανοποιητικό πακέτο πόρων έως το 2020 και ως εκ τούτου θα πρέπει να γυρίσουν τα τρακτέρ στα χωράφια.
Αν και βάση εκκίνησης για τη Ελλάδα μετά την αναθεωρημένη πρόταση Ρομπάϊ θεωρούνται τα 11,5 δισ. ευρώ, έγκυρες πληροφορίες από στελέχη που είδαν το απόρρητο έγγραφο αναφέρουν πως η πρόταση για την Ελλάδα είναι βελτιωμένη από την εκδοχή του Νοεμβρίου.
«Είναι σαφώς καλύτερη η πρόταση» δήλωσε κορυφαίος υπουργός αλλά πρόσθεσε πριν ότι «ουδείς γνωρίζει πως θα ξημερώσουμε» Τούτο σημαίνει πως η χώρα θα λάβει άνω των 15 δισ. ευρώ με δεδομένο ότι στη Σύνοδο του Νοεμβρίου είχαν φθάσει οι προτάσεις για τα κονδύλια κοντά στα 14 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι κοντά στα 3-4 δισ. θα προκύψουν ως επιπλέον ποσό για την Αττική, τις ενδιάμεσες περιφέρειες, την ανεργία των νέων, την κατάρτιση και την έρευνα-καινοτομία.
Σε αυτό το πακέτο δεν συνυπολογίζονται περί τα 3 δισ. που αφορούν την Κοινή Αγροτική Πολιτική, πόσο που μπορεί να αυξηθεί λόγω των πιέσεων Ολάντ να συνεχιστεί η στήριξη του πρωτογενούς τομέα. «Αν υπάρξει συμφωνία τότε θα είμαστε ωφελημένοι» δηλώνει άλλος υπουργός.
«Το ζητούμενο είναι να αντιληφθούν όλοι ότι η κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στην προσπάθεια να έλθουν κονδύλια και επενδύσεις προκειμένου η χώρα να βγει το συντομότερο δυνατόν από το φαύλο κύκλο της ύφεσης» σημειώνει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν πως θα πρέπει όλοι να συμβάλλουν και να μη δημιουργούν αρνητική εικόνα για την χώρα , ούτε να βάζουν το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό.
Φέρνουν ως παράδειγμα την στάση των αγροτο-συνδικαλιστών που επιμένουν σε διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις ενώ γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια. «Η κοινωνία θα τους κρίνει» λένε στην κυβέρνηση και δείχνουν ότι αν οι αγρότες υλοποιήσουν την απειλή να κλείσουν τους δρόμους η κυβέρνηση θα κινηθεί αποφασιστικά θέτοντας σε εφαρμογή το σχέδιο «Βουλκανιζατέρ».
Στο κυβερνητικό επιτελείο πάντως θέλουν να ελπίζουν πως η πλειοψηφία των αγροτών θα αντιληφθεί το συμφέρον της και θα αρχίσει να εγκαταλείπει τα μπλόκα και δεν θα συνταχθεί με την αδιάλλακτη γραμμή των συνδικαλιστών.