Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010. Πλατεία Κοραή στον Πειραιά. Η μοίρα, ή έστω το μανιάτικο πείσμα, φέρνει τους Βασίλη Μιχαλολιάκο και Πέτρο Μαντούβαλο πρόσωπο με πρόσωπο. Και οι δύο αλίευαν ψήφους για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, οι δύο πρώην συνάδελφοι στα κοινοβουλευτικά έδρανα της Ν. Δ. δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα, αλλά έστρεψαν επιδεικτικά την πλάτη. Το σκηνικό επαναλήφθηκε το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης, κατά την περιφορά της εικόνας της Αγίας Σοφίας, που αποτελεί σημαντική γιορτή – αντάμωμα για τους Μανιάτες του Πειραιά.

Όχι, «μαχαίρια δεν βγήκαν», όπως διαβεβαιώνουν αυτόπτες μάρτυρες, αλλά σίγουρα το κλίμα στο μεγάλο λιμάνι μυρίζει μπαρούτι. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Μιχαλολιάκος, εγκαινιάζοντας την εκστρατεία του, δήλωσε ότι «η βεντέτα θέλει δύο και εγώ δεν προσφέρομαι» και ο κ. Μαντούβαλος ανταποκρίθηκε δηλώνοντας πως «δεν πρόκειται να αναζητήσω αυτά που μας χωρίζουν, αλλά αυτά που μπορούν να μας ενώσουν», η χρόνια σύγκρουση και οι ανοιχτοί λογαριασμοί των δύο πολιτικών προοιωνίζονται μία αντιπαράθεση στα όρια.

Η βεντέτα των δύο ανδρών μετράει τουλάχιστον μία δεκαετία. Όταν ο Π. Μαντούβαλος ήταν αντιδήμαρχος Πειραιά και ο Β. Μιχαλολιάκος ο πρώτος βουλευτής της πόλης. Το 2000 ο πρώτος αποφασίζει να κάνει το βήμα προς τη Βουλή και παρά την πολυδάπανη καμπάνια του εκλέγεται μόνον έπειτα από απόφαση του εκλογοδικείου που αφαίρεσε μία έδρα του ΠΑΣΟΚ.

Έκτοτε και μέχρι τις εκλογές του 2004 οι δυο τους βρίσκονταν σε τοπικό πόλεμο με εκατέρωθεν καταγγελίες και προσπάθεια διεμβολισμού των μανιάτικων ομάδων που ο άλλος ήλεγχε. Στις 7 Μαρτίου του 2004, ο Π. Μαντούβαλος εξελέγη πρώτος βουλευτής με διαφορά μόλις 19 ψήφων από τον Βασ. Μιχαλολιάκο.

Η εκδίκηση, πάντως, για τον κ. Μιχαλολιάκο ήρθε λίγα χρόνια αργότερα, όταν ο αντίπαλός του αναγκάστηκε σε παραίτηση από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν. Δ. εξαιτίας των κατηγοριών που του απαγγέλθηκαν για συμμετοχή στο παραδικαστικό. Τον περασμένο Φεβρουάριο απηλλάγη, προσωρινά όπως απεδείχθη, καθώς ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε αναίρεση της απόφασης, και ένα μήνα μετά, στις 24 Μαρτίου, ανακοίνωσε την αυτόνομη κάθοδό του στα αυτοδιοικητικά με το συνδυασμό «Πειραιάς – Πόλη θρύλος». Ο δεύτερος γύρος μόλις άρχιζε!

Και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι δύο άνδρες στοχεύουν στο ίδιο κοινό, πρωτίστως στη συμπαγή ομάδα των Μανιατών του Πειραιά. Η αλήθεια είναι ότι η κάθοδος του κ. Μιχαλολιάκου μετέβαλε τα μέχρι πρότινος δεδομένα, καθώς διαθέτει πολύ ισχυρά ερείσματα στην περιοχή.

Ήδη ο Γ. Βουτσινάς, υποψήφιος βουλευτής, που είχε συνταχθεί με τον Π. Μαντούβαλο, στηρίζει πλέον Μιχαλολιάκο. Αντίστοιχες πιέσεις ασκούνται και προς άλλα στελέχη, με πρόφαση την «κομματική γραμμή» και βασικό επιχείρημα, όπως διακινείται στα καφενεία, ότι «ο Μαντούβαλος δεν υπάρχει περίπτωση να φθάσει στην κάλπη, λόγω των δικαστικών εμπλοκών».

Οι τοπικές οργανώσεις μοιάζουν, επί του παρόντος, διχασμένες και οι παλιές φιλίες δεν είναι δεδομένες. Είναι ενδεικτικό ότι υποψήφιος με τον Π. Μαντούβαλο είναι ο Δ. Κούζουλος, ανιψιός του άλλοτε διευθυντή του γραφείου Μιχαλολιάκου. Την ίδια υποψηφιότητα στηρίζει και ο αδελφός του πεσόντος στα Ίμια, Παναγιώτη Βλαχάκου, Νίκος «φέρνοντας» μαζί του και μεγάλο κομμάτι των Μανιατών.

Και αν η μάχη για την ψήφο των Μανιατών μαίνεται, ο, επίσης Μανιάτης, πρώην βουλευτής Παν. Μελάς συντάσσεται πλήρως με τον Β. Μιχαλολιάκο, καθώς η υποψηφιότητά του για τον δήμο με ταυτόχρονη παραίτηση από τη Βουλή τον φέρνει πίσω στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Μαζί του και άλλοι πολιτευτές του λιμανιού, που θεωρούν ότι ο κ. Μαντούβαλος καλό θα ήταν να μείνει εκτός νυμφώνος.

Το πλέον πιθανό είναι ότι ένας εκ των Μιχαλολιάκου και Μαντούβαλου θα περάσει στον δεύτερο γύρο απέναντι στον Γιάννη Μίχα του ΠΑΣΟΚ. Θεωρείται ωστόσο εξαιρετικά αμφίβολο αν οι δύο άνδρες και, κυρίως, όσοι τους περιβάλλουν θα μπορέσουν την επομένη του πρώτου γύρου να βρουν σημείο συμφωνίας ώστε να ενώσουν δυνάμεις. Το πιθανότερο είναι ότι ο ένας θα πανηγυρίζει για τη νίκη του επί του άλλου…