Ρύθμιση που συρρικνώνει την προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμη και σε σύγκριση με την αρχική πρόταση, φέρνει η κυβέρνηση, τόνισε ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας πως θέτει αυστηρά κριτήρια, είναι περίπλοκη και γραφειοκρατική.
Όπως επίσης είπε ο κ. Σταϊκούρας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της τροπολογίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ουδείς γνωρίζει πως θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τη συνοδεύσει και με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος, που θα το δούμε στην πράξη.
Πρόκειται για ρύθμιση που δεν εξασφαλίζει ότι δεν δημιουργείται ηθικός κίνδυνος, με αρνητική επίδραση στην κουλτούρα πληρωμών, δεν αντιμετωπίζει συνολικά το μεγάλο ζήτημα των «κόκκινων δανείων» και το διογκούμενο πρόβλημα του συνολικού ιδιωτικού χρέους, είπε επιπροσθέτως, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Επίσης, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο αυτό η «υβριδική» κυβέρνηση επιδιώκει, με καθυστέρηση, να προστατεύσει ένα τμήμα της πρώτης κατοικίας και -όπως είπε- μιλάμε για την ίδια κυβέρνηση, η οποία υποσχόταν, εξαπατώντας τους πολίτες, «σεισάχθεια» και «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», που στο τέλος του 2015, τροποποίησε τις σχετικές ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να υφίσταται μεταγενέστερα προστασία μόνο για το 60% των περιπτώσεων του προηγούμενου πλαισίου, που ψήφισε, τότε, την κατάργηση του νόμου Κατσέλη από τις αρχές του 2019, με μικρή παράταση μεταγενέστερα.
«Μιλάμε για την κυβέρνηση των 29 φόρων, των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων σε 1,2 εκατομμύρια πολίτες» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και εξήγησε ότι η ΝΔ στηρίζει τη ρύθμιση αυτή επειδή αν δεν υπάρξει κάποια νέα ρύθμιση δεν υφίσταται πλέον και η αναγκαία προστασία της πρώτης κατοικίας. Όπως πρόσθεσε, η ΝΔ δεσμεύεται να προχωρήσει, ως κυβέρνηση, σε βελτιωτικές τροποποιήσεις της, ώστε να την καταστήσει πιο λειτουργική και αποτελεσματική προκειμένου να αποκαλύπτει το σύνολο των στρατηγικών κακοπληρωτών και να επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες.
Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε την κυβέρνηση να εξετάσει το θέμα αυτό άμεσα μαζί με τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία και έχουν πλήρη εικόνα των χρηματοοικονομικών στοιχείων, ειδικά – όπως ανέφερε – όταν ψηφίζονται τροπολογίες συμψηφισμού υποχρεώσεων των τραπεζών, με όφελος για τα πιστωτικά ιδρύματα και κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό.