Την απόφασή του να μη χαθεί ούτε μια ημέρα θέλει να καταδείξει ο πρωθυπουργός με την ευρεία σύσκεψη που συγκαλεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου και ταυτόχρονα επιδιώκει να στείλει το μήνυμα ότι παρά τις θετικές εξελίξεις η χώρα πρέπει να κινηθεί εντός του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί με την τρόϊκα προκειμένου να μην αντιμετωπίσει εκ νέου προβλήματα με τις υπό εκταμίευση δόσεις.

Βασικός στόχος είναι να αποτυπωθούν και πάλι οι προτεραιότητες και κυρίως να εκτιμηθεί σε ποια θέματα που σχετίζονται με μνημονιακές υποχρεώσεις υπάρχει καθυστέρηση ή εκκρεμότητα ιδιαίτερα σε ότι αφορά συναρμοδιότητες μεταξύ υπουργείων.

Η κυβέρνηση θέλει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 15 Ιανουαρίου το φορολογικό νομοσχέδιο που αποτελεί προαπαιτούμενο για να εκταμιευθούν από το ΔΝΤ 3,2 δισ. ευρώ, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κ. Λαγκάρντ έχει ζητήσει να συγκληθεί το ΔΣ του Ταμείου την επομένη. Το φορολογικό είναι προαπαιτούμενο και για την εκταμίευση 9,2 δισ. από την ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου.

Όμως απαιτείται να έχει προχωρήσει και η διαδικασία για τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ και γι αυτό στη σύσκεψη δεν αποκλείεται να παρουσιαστούν οι τελικές εισηγήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος καθώς στην κυβέρνηση θεωρούν πως το συνολικό πακέτο των αυξήσεων θα πρέπει να συμβιβάζει τη μνημονιακή υποχρέωση να είναι κοστοβαρή τα τιμολόγια και να μην εξαθλιώνονται τα ευάλωτα νοικοκυριά που ούτως ή άλλως έχουν πρόβλημα αποπληρωμής των λογαριασμών.

Σε κάθε περίπτωση στο κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζουν πως ακόμη και οριακές αυξήσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την πλειοψηφία των νοικοκυριών που ήδη έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές μισθών.

«Υπάρχει κίνδυνος η οικονομία να αρχίσει να δίνει σημάδια ανάκαμψης αλλά να εξελίσσεται ταυτόχρονα μια βαθιά ανθρωπιστική κρίση» αναφέρει κορυφαίος υπουργός και γι’ αυτό όπως τονίζει «πλέον πρέπει κάθε κίνηση να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και κυρίως οφείλει η κυβέρνηση να μην έχει αστοχίες και αποκλίσεις ώστε να μην ληφθούν νέα μέτρα σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων».

Στην κυβέρνηση τονίζουν πως το ζήτημα της κοινωνικής συνοχής και της καταπολέμησης της ανεργίας είναι εξαιρετικά κρίσιμα και, γι΄ αυτό, ρίχνουν το βάρος τους στην προσέλκυση επενδύσεων, που, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα του, θα αποτελέσουν το όχημα για την αναστροφή της πορείας της οικονομίας, που θα οδηγήσει και σε νέες θέσεις εργασίας.