Ιδιαίτερα θετικό κλίμα επικράτησε στις επαφές που είχε στην Τρίπολη ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε μία επίσκεψη που σηματοδότησε την αναθέρμανση των σχέσεων της Ελλάδας μας με τη Λιβύη, που είχαν «παγώσει» κατά την διάρκεια της εξέγερσης εναντίον του Καντάφι και της αστάθειας που ακολούθησε την πτώση του καθεστώτος του. Στις συνομιλίες εξετάσθηκε και το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη σε αυτό το πεδίο.
Για το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στις σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης έκαναν λόγο οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Μουχαμέντ Αμπντελαζίζ αντίστοιχα, στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντησή τους.
Ο κ. Αβραμόπουλος είχε ακόμα συναντήσεις με τον πρόεδρο του Εθνικού Κογκρέσου Μουχαμέντ Μαγκάριεφ, τον πρωθυπουργό Αλί Ζεϊντάν και τον υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας Μουχαμέντ Αμπντελαζίζ, με τους οποίους συζήτησε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και τις περιφερειακές εξελίξεις, ενώ εκφράστηκε η βούληση επανέναρξης της συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς, όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές, η άμυνα, η διαχείριση λιμένων, η υγεία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Όπως ανέφεραν στις δηλώσεις τους οι κ. Αβραμόπουλος και Αμπντελαζίζ, για την υλοποίηση του «Κοινού σχεδίου στρατηγικής συνεργασίας» Ελλάδας-Λιβύης, συμφωνήθηκε ένας οδικός χάρτης που θα εφαρμοσθεί εντός του προσεχούς εξαμήνου και θα ξεκινήσει με τη διοργάνωση κοινού επιχειρηματικού φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη μέσα στον Μάρτιο του επόμενου έτους.
Θα ακολουθήσει συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, ο τουρισμός και η παροχή τεχνογνωσίας στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ θα επικαιροποιηθεί το συμβατικό πλαίσιο συνεργασίας, υπό το φως των μεγάλων ανακατατάξεων στη Λιβύη.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε, επίσης, την πρόθεση της Ελλάδας να φιλοξενήσει για εκπαίδευση στελέχη της Διπλωματικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας της Λιβύης, ενώ εκφράσθηκε η ικανοποίηση της λιβυκής πλευράς για την εκπαίδευση αξιωματικών του λιβυκού στρατού στις ελληνικές στρατιωτικές σχολές.
Ο κ. Αμπντελαζίζ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι Λίβυοι που είχαν αποφοιτήσει από την Ελλάδα, τώρα είναι ηγετικά στελέχη στη Λιβύη. Είναι πάρα πολύ καλά καταρτισμένοι σε σύγκριση ακόμα και με εκείνους που είχαν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» και είναι απαραίτητοι αυτή τη στιγμή, «καθώς η Λιβύη ξεκινά την αναδιοργάνωση του υπουργείου Εσωτερικών της και δίνει έμφαση σε θέματα ασφάλειας και άμυνας».
Ο Λίβυος υπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του λιβυκού λαού για τον ρόλο που έπαιξε η Ελλάδα την περίοδο της Επανάστασης εναντίον του καθεστώτος Καντάφι, όπως και για την ανθρωπιστική προσφορά της και την περίθαλψη χιλιάδων Λίβυων τραυματιών σε ελληνικά νοσοκομεία.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια των συνομιλιών ρυθμίστηκε οριστικά η εκκρεμότητα της οφειλής του λιβυκού κράτους σε νοσοκομεία και ξενοδοχεία της Ελλάδας, που φιλοξένησαν 6.000 τραυματίες και αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Αβραμόπουλος, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στους φιλικούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών και στη συμπαράσταση της Ελλάδας, «καθώς η νέα Λιβύη ξαναχτίζει το κράτος, τις δομές και τις υποδομές της».
Όπως είπε, «συμφωνήσαμε να κλείσουμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας, σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στην παροχή υπηρεσιών και τεχνογνωσίας, που είναι τόσο χρήσιμη και απαραίτητη αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη Λιβύη».
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε ειδική αναφορά στον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα, κατά την περίοδο της Προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ανάπτυξη των ευρω-λιβυκών σχέσεων.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Αβραμόπουλος είχε συνάντηση με τον μητροπολίτη Τριπόλεως, Θεοφύλακτο, και μέλη της ελληνικής κοινότητας, καθώς και με Έλληνες επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη.