Νέα σημαντική δυναμική για τον μετασχηματισμό ολόκληρης της περιοχής, μέσα από την ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας, προσθέτει η Συμφωνία των Πρεσπών και η επίλυση του ονοματολογικού, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ.
Από την Ουάσιγκτον, όπου μίλησε στο think tank «Atlantic Council», ο Ντιμιτρόφ αναφέρθηκε στις νέες προοπτικές συνεργασίας που ανοίγονται από την θετική ατζέντα της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Περισσότερο από το ήμισυ της συμφωνίας Πρεσπών μιλά για στενή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, της οικονομίας, της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της υγείας… Μόλις τολμήσετε να βγείτε από τις τάφρους που είναι άνετες, κάντε πρόοδο, αλλάξετε τον τρόπο που βλέπετε το πρόβλημα [και τον] γείτονά σας… Νομίζω ότι συνειδητοποιήσαμε ότι επρόκειτο να είμαστε φυσικοί σύμμαχοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας το τι μέλλει γενέσθαι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ντιμιτρόφ υποστήριξε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως θα αποδειχθεί βιώσιμη σε μακροχρόνιο ορίζοντα, καθώς, όπως εξήγησε, η διεθνής στήριξη είναι ισχυρή και η επικείμενη ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα βοηθήσει στην παγίωση της σταθερότητας. Αναφορικά με το ευαίσθητο ζήτημα της ταυτότητας, υποστήριξε ότι η συμφωνία απέδειξε πως είναι δυνατόν να συνυπάρχουν δύο διαφορετικές ταυτότητες στη Βόρεια Μακεδονία και την ελληνική Μακεδονία, χωρίς απαραίτητα να αλληλοσυγκρούονται.
Σε ό,τι αφορά την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες, ο Ντιμιτρόφ εκτίμησε ότι δεν υπάρχει μια πραγματική εναλλακτική λύση που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές και να διασφαλίσει ταυτόχρονα την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Σημειώνοντας ότι οι παραχωρήσεις και οι συμβιβασμοί έπρεπε να γίνουν για να επιτευχθεί η μόνιμη ειρήνη και η σταθερότητα, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ είπε: «Δεν μπορείτε να κερδίσετε μια διαφωνία, εάν η διαμάχη είναι με το γείτονά σας. Δεν μπορείτε να κερδίσετε, εάν νικήσετε τον γείτονα σας».
Αναφορικά με την ευρωατλαντική πορεία των Σκοπίων, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ παρατήρησε ότι η ένταξη στην ΕΕ θα είναι μια πιο δύσκολή και μακροχρόνια διαδικασία σε σχέση με την επικείμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Έχουμε χάσει μερικά ευρωπαϊκά τρένα… ενώ βρισκόμασταν στην αίθουσα αναμονής, η περιοχή και η ΕΕ άλλαξαν, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο προσχωρούν οι χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κινούμενος σε αυτό το πλαίσιο, ο κ . Ντιμιτρόφ τόνισε πως η χώρα πρέπει να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές για να βελτιωθεί προς το καλύτερο και αναγνώρισε πως η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία θα δώσει μια σημαντική ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση. Εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα κράτη μέλη θα δώσουν φέτος το «πράσινο φως» για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας, ανέφερε πως «τα καλύτερα εργαλεία για αλλαγή είναι αυτά που προσφέρονται από τη διαδικασία ένταξης».