Για δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα η κυβέρνηση αναζητά την πλειοψηφία των 151 στη Βουλή, αυτή τη φορά για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκειται για μια νέα δοκιμασία του Αλέξη Τσίπρα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που εξασφάλισε, και φαίνεται πως και αυτή θα είναι επιτυχής.
Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ η κύρωση της συμφωνίας αναμένεται μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Για την επικύρωσή της ο Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται εκ νέου 151 βουλευτές. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή διαθέτει 145 βουλευτές και με την ψήφο της Κατερίνα Παπακώστα, που στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν σίγουρη, φτάνουν τους 146. Οι «πρόθυμοι» είναι ακόμα ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Δανέλλης και Έλενα Κουντουρά. Με αυτά τα δεδομένα ο αριθμός των βουλευτών φτάνει στους 149.
Το βράδυ της Παρασκευής, έγινε γνωστό πως ο συνεργαζόμενος με το Ποτάμι βουλευτής Σπύρος Λυκούδης θα υπερψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Πολιτικό Συμβούλιο των «ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς».
Στο Ποτάμι, πάλι, αποφασίστηκε να υιοθετηθεί η λύση «ψήφος κατά συνείδηση». Έτσι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δύο βουλευτές θα πουν «ναι» στη συμφωνία, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς, δύο βουλευτές πιθανότατα θα πουν «όχι», ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρήγορης Ψαριανός.
Η κυβέρνηση θα μπορούσε να αυξήσει την πλειοψηφία και με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή.
Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κρεμαστινός, δήλωσε πως θα διαβάσει πρώτα τη συμφωνία και μετά θα αποφασίσει. «Δεν έχω πει ότι θα ψηφίσω υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχω δει ακόμη το κείμενο της συνταγματικής μεταβολής. Δεν είναι δυνατόν να πω ότι θα ψηφίσω υπέρ χωρίς να το έχω δει, είναι βασικό για να αποφασίσω», τόνισε χαρακτηριστικά.