Με στοίχημα την ανάπτυξη ο πρωθυπουργός επιχειρεί να πείσει τους δανειστές ότι πρέπει να εγκρίνουν και να εκταμιεύσουν εφάπαξ και τις τρεις δόσεις μαζί.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε στις συνομιλίες, που είχε με τους κ.κ. Μπαρόζο και Ρομπάι, πως και για τους δανειστές είναι κρίσιμο να έρθει η ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία και ως εκ τούτου μια ισχυρή ένεση 44 δισ. ευρώ θα βοηθήσει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε συνδυασμό με τις αποκρατικοποιήσεις και την εφαρμογή των μέτρων, ο κ. Σαμαράς εξήγησε στους συνομιλητές του πως οι διεθνείς αγορές και οι επενδυτές θα αισθανθούν ότι είναι ελκυστικό να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς θα απομακρυνθεί και το σενάριο του grexit και τα πράγματα θα είναι καλύτερα σε ό,τι αφορά τη μείωση της ύφεσης.

Φαίνεται ότι ήδη υπάρχουν θετικά μηνύματα, χωρίς όμως να έχει κλειδώσει απόλυτα ότι θα εκταμιευθούν και οι τρεις δόσεις μαζί, καθώς ο κ. Σόιμπλε είπε ότι το θέμα αυτό είναι στο τραπέζι.

«Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην επόμενη μέρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε, κρατώντας χαμηλούς τόνους, πως «εξακολουθώ να παλεύω, όχιμόνο για να πάρουμε στο ακέραιο τη δόση των 31 δισ. ευρώ, αλλά και για το παραπάνω…».

Αν και η ελληνική πλευρά θα ήθελε να κουρευτεί το χρέος και να συμφωνήσει με την κ. Λαγκάρντ, δεν εμπλέκεται, αφήνοντας Ευρωπαίους και ΔΝΤ να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, αφού η Αθήνα έχει εκπληρώσει τους όρους που είχαν τεθεί. Το γεγονός και μόνο ότι εκδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ η εγκύκλιος για τη διαθεσιμότητα, που είναι προαπαιτούμενο από την τρόικα, δείχνει πως η κυβέρνηση δε θέλει να δώσει κανένα πάτημα για να μπλοκαριστούν οι θετικές αποφάσεις.

Ανάλογες αποφάσεις θα βγουν τις επόμενες ημέρες για πολλά θέματα. Πάντως, ο πρωθυπουργός επιμένει στο θέμα της ανάπτυξης και για αυτό από τις Βρυξέλλες διαμήνυσε ότι τελικά τα κονδύλια, που θα πάρει η χώρα από το 2014 και μετά, θα είναι περισσότερα από όσα είχαν υπολογιστεί.

Αν δεν υπάρξει πρόβλημα, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι από τις αρχές του 2014 μπορεί να έρθει η ανάπτυξη, που θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία για να γίνει η χώρα από τραγωδία «success story».

Είπε χαρακτηριστικά ότι, «είμαστε βέβαιοι ότι τελικά η Ελλάδα θα πάρει περισσότερα από όσα προγραμματίζονταν αρχικά. Και ότι τα κοινοτικά κονδύλια θα εξακολουθούν να είναι πολύτιμη συνεισφορά στην ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας όλα τα επόμενα χρόνια. Γυρίζω στην Ελλάδα ακόμα πιο αισιόδοξος για την επόμενη μέρα».