«Η υπερψήφιση του προϋπολογισμού για το 2019 θα φέρει τη χώρα πιο μπροστά», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή.
Ο προϋπολογισμός του 2019 «διαφέρει από τους προηγούμενους, γιατί βάζει τη χώρα στη μεταμνημονιακή πολιτική, την απαλλάσσει από την επιτροπεία και αφήνει ένα κοινωνικό αποτύπωμα για να αναδειχθεί η ιδεολογική μας ταυτότητα», επισήμανε.
Και στη συνέχεια έκανε λόγο για ιστορικό ρεκόρ, που σημειώθηκε στην αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, τονίζοντας ότι, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, είναι της τάξεως των 244 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έδωσε έμφαση στο πεδίο της έρευνας και της οικονομίας γνώσης, επισημαίνοντας ότι και στον νέο προϋπολογισμό συνεχίζεται η αυξητική πορεία των κονδυλίων που έφθασε από τα 64 εκατ. ευρώ στα 120 εκατ. ευρώ για το 2019.
«Η ερευνητική πολιτική που υλοποιείται με τη στήριξη του προϋπολογισμού για το 2019 προωθεί μια ολιστική συγκροτημένη, και συστηματική, βήμα – βήμα προσέγγιση στο χτίσιμο της οικονομίας της γνώσης για μια δίκαιη ανάπτυξη» επεσήμανε.
Όπως ανέφερε, βάσει των στοιχείων του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης οι δαπάνες για την έρευνα, από 1,8 δισ., που ήταν το 2017, ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, φθάνοντας τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Ο κ. Φωτάκης μίλησε, επίσης, για τρεις καίριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο νέος προϋπολογισμός:
- την εξασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας
- την ενίσχυση της εργασίας και του κοινωνικού κράτους με έμφαση στη παιδεία και στην υγεία
- τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου που θα στηρίζεται στην παιδεία, τις γνώσεις και την καινοτομία.
«Προμετωπίδα των δράσεων του υπουργείου Παιδείας είναι η στήριξη των νέων επιστημόνων και ερευνητών που προέρχονται από τα δημόσια πανεπιστήμια», επισήμανε ο κ. Φωτάκης και χαρακτήρισε «μεγάλη πληγή για τη χώρα το φαινόμενο της φυγής τους στο εξωτερικό». Ενώ συμπλήρωσε πως για την κυβέρνηση είναι ψηλά στην ατζέντα της η ανάσχεσή του.
«Σειρά μέτρων που δρομολογούνται βασίζονται στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας» σημείωσε και πρόσθεσε ότι, μετά από 8 χρόνια, άνοιξαν θέσεις στα ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα με πιο πρόσφατη την έγκριση 151 θέσεων για να καλύψουν πάγιες ανάγκες.
Τέλος, μίλησε για εμβληματικές δράσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση με σαφές κοινωνικό αποτύπωμα στον τομέα της ιατρικής ακρίβειας, με κύριο μέλημα -όπως είπε- τα αποτελέσματα να είναι άμεσα, ορατά και προσβάσιμα στο δημόσιο σύστημα.